Çamlık’ta Ot Şenliği yapıldı

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Çamlık’ta Ot Şenliği yapıldı

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kadın çiftçilere yönelik uygulanan “Tat, Tanı, Doğada Bırak” projesi kapsamında Ot Şenliği düzenlendi.

İlimiz Muğla’nın Menteşe, Milas ve Bodrum ilçelerinde toplam altı mahallede uygulanan proje yoğun ilgi gördü. Yıl boyunca kadın çiftçilere ve öğrencilere yönelik, doğada yenilebilir otların tanıtılması, toplanması ve korunması konusunda eğitimlerin yanı sıra devamlılıklarının sağlanması, kültüre alınan çeşitlerin demonstrasyon çalışmasının yapılacağı ve doğada mevcut otların toplanarak kayıt altına alınması çalışmalarının yıl boyu devam edeceği bildirildi.

 

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi ve Çamlık Mahalle Muhtarlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Çamlık Ot Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu. “Tat, Tanı, Doğada Bırak” sloganıyla düzenlenen şenlikte; başta Menteşe ve Milas ilçelerinden gelenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 üretici tezgâh açtı. Açılışa Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Ömer Özmen, il ve ilçe protokolünden çok sayıda yönetici, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra yaklaşık iki bin Muğlalı katıldı.

Çamlık’taki Atatürk meydanında kurulan stantlarda yörenin otlarından Şevketibostan, Kenker, Tilkicik, Kargıcık, Kuzugöbeği, Kuzukulağı, Tilkişen, Semizotu, Soğan, Sarımsak, Dalan, Isırgan, Dereotu, Turpotu, Acıot, Baldıran, Bambul, Dağ Marulu, Deniz Börülcesi, Gelincik, Hindiba, Kara Hardal, Kaz Ayağı, Ebegümeci gibi ürünler satışa sunuldu.

Otlardan yapılan börek, dolma, gözlemeler de şenliğe katılanlara ikram edildi.

Şenlikte; Yemek yarışmaları, Yaraş Kadın Çiftçi Tiyatro ekibinin gösterileri, Muğla yöresine ait dastar ile Bodrum yöresine ait temel devran el işlerinden oluşan ve kadın çiftçilerin sunduğu bir defile düzenlendi. Söyleşiler yapıldı. Yemek Yarışmasında altı mahalleden on iki kadın çiftçi, birbirinden lezzetli yemekler yaparak yarıştı. Menteşe Yeşilyurt mahallesinden Müşerref Emiroğlu ile Filiz Bulut birinci, Milas Ören mahallesinden Ülkü Özer ile Nurgül Özkan ikinci, Bodrum Çamlık mahallesinden Burcu Baş ile Selda Baş üçüncü oldular. Dereceye giren ve katılan tüm yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.

Açılış konuşmasını yapan Çamlık Mahalle Muhtarı Mehmet Kahraman, şenliğin mahallesinde yapılmasından dolayı mutlu olduğunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin ve Belediyenin destekleriyle daha sonraki yıllarda da şenliği yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, önümüzdeki günlerde Bodrum’da iki ayrı Ot Şenliği daha düzenleneceğini ve Bodrum’un yöresel lezzetlerinin sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtılacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal da, kadın çiftçilerle “Tat, Tanı, Doğal Bırak” sloganıyla başlayan projenin amacının endemik tür ve yenilebilir otlar yönüyle zengin Muğla’da otların ve doğanın korunması, devamlılığının sağlanması ve kültüre alınan çeşitleri yetiştirerek yaygınlaştırma çalışması olduğunu dile getirdi.

Erkal ayrıca, kamuoyunun dikkatini konuya çekerek farkındalık yaratmak konusunda yapılan şenliğin yerinde olduğuna ve projenin amacına ulaştığına dikkat çekerek, çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ise, “Her ne kadar Muğla ilinde turizm ön planda görünen sektör olarak bilinse de, asıl önemli olan turisti yöresel lezzetlerle doğal gıdalarla tanıştırmaktır. Allah Bodrum’a her güzelliği, doğallığı vermiş. Bu nedenle ilçemize gelen turist, önce konaklayacağı yerin rahatlığını, ardından yiyeceği yemeğin kalitesini ve doğallığını arar. Bu nedenle kırsal kalkınmaya, yöremizin doğal ürünlerini korumaya ve tanıtmaya, gelen yerli ve yabancı konuklara sunmaya özen göstermeliyiz. Tarım ve turizmin en iyi birlikte götürülebileceği il ve ilçelerde yaşıyoruz, bunu başarabiliriz” dedi.

Şenlik, gün boyu gerçekleştirilen müzik dinletileri, etkinlikler, yarışmalar ve söyleşilerle tamamlandı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık