Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN İZTUZU KUMSALI İLE İLGİLİ, YARIŞMA AÇIKLAMASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İztuzu Kimsalı’nda (Dalyan’da) Deniz Kaplumbağası Bakım Merkezi ve Günübirlik Rekreasyon Alanı Tasarımı Fikir Projesi Yarışması’na ait bir bilgi notu yayınladı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN İZTUZU KUMSALI İLE İLGİLİ, YARIŞMA AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi kesin korunan bir alan olan İztuzu Kumsalı’nda, geçmişte de otel vb. Gibi kimi yatırım girişimlerinde bulunulmuş ve engellenmişti. Şimdi buraya bir Deniz Kaplumbağası Bakım Merkezi yapılarak, bölgede inşaat faaliyetinin başlatılacağı yönünde bir bilgi dolaşmaktaydı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde, İztuzunu Kurtarma Platformu’nun bir açıklaması olmuştu ve yayınlamıştık. 
           Bakanlığın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Dünyanın ender özellikli alanlarından biri olarak kabul edilen İztuzu Kumsalının çevresel kullanımlarının düzenlenmesiyle gelecek nesillere taşınması ve bölgede mevcut Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (DEKAMER) yenilenmesi amacıyla Bakanlığımızca bir fikir projesi yarışması düzenlenmiştir.
Düzenlenen bu yarışmaya ilişkin olarak bölgede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşan İztuzunu Kurtarma Platformunun 30.11.2019 tarihinde İztuzu Kumsalında düzenlediği basın toplantısına, Genel Müdürlüğümüz çalışanı, yarışmanın raportörlerinden olan iki personel katılım sağlamış, açıklama boyunca bölgede yer almış ve açıklama akabinde söz konusu platformun dönem başkanı olarak açıklamayı yapan kişi ile birebir görüşerek hem talepleri ve şikâyetleri ilk elden dilemiş hem de yarışma süreci ve içeriği ile ilgili olarak detaylı bilgi vermiştir.
Dalyan İztuzu Kumsalı, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan tarihi olan 1990 yılından bu yana Bakanlığımızca, korunmuş ve yönetilmiştir. İngiliz “The Times” gazetesinin seyahat rehberinde yapılan yarışma sonucunda 2008 yılında “Avrupa’nın En İyi Korunan Açık Alanı (The Best Green Space In Europe)” ödülüne layık görülmüştür.
Bakanlığımıza geçmiş yıllarda da defalarca aktarılmış olan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (DEKAMER) yenilenmesine ilişkin ihtiyaç ve talep 2019 yılı başında tekrarlanmış, ancak bölgedeki her türlü hassasiyet göz önüne alınarak mevcut talebe ilişkin olarak atılacak adımların katılımcı ve tartışmaya açık olması amacıyla söz konusu ihtiyacı gidermeye yönelik bir Fikir Yarışması açılması Bakanlığımızca uygun bulunmuştur.
Açılan fikir yarışmasında hiçbir katılımcıyı sınırlamamak amacıyla kesin bir tanımla yapı vb. talepte bulunulmamış, katılımcıların azami hayal gücü ve güncel teknoloji ile önerilerini tasarımlarına aktarmalarını istenmiştir. Yarışmacılara tasarımları için verilen alan genişletilerek Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin tüm sınırları boyunca fikirlerini oluşturmaları istenmiş bununla birlikte mevcut durumdaki ihtiyacın ve kullanılan alanın da dikkate alınması istenmiştir. 
Açıklamalarda konu olan 1000 m2’lik alan inşaat alanı gibi ifade edilmekte ve bu durum yarışma beklentileri ile örtüşmemektedir. Bakanlığımız bu yarışma ile inşaat ve yapı odaklı bir faaliyette bulunmak bir yana, alandaki etkiyi asgari düzeye indiren her türlü tasarımın ortaya konulması amacıyla bu fikir yarışmasını düzenlemiştir. Bölgenin imara açılması ve rant oluşturması gibi duyurular Bakanlığımız amaçlarının tam olarak zıddını ifade etmektedir. Yarışmada dereceye giren eserler arasında ağaçlık alan içerisinde kaybolacak ve yalnızca sezonda kullanılabilecek portatif yapıların olduğu ya da bir arabalı feribotun dönüştürülmesi ile açık deniz alanında da faaliyette bulunabilecek tasarımlar bulunmaktadır. Tüm bu seçimler ise Bakanlığımızın ve değerli jüri üyelerimizin bölgeye gösterdiği hassasiyeti ortaya koymaktadırlar.
Yarışma sonucunda Bakanlığımıza ulaşan tüm eserler yine Bakanlıkça düzenlenecek olan Kolokyum’da tartışılacaktır. Şunu önemle belirtmemiz gerekir ki proje fikirlerinin mevcut DEKAMER yerleşkesinin bulunduğu alanda olması zorunluluğu bulunmamaktadır. 
Bakanlığımızca tüm korunan alanlarımızda olduğu gibi Köyceğiz - Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgemizde yer alan İztuzu Kumsalı’na ilişkin her türlü iş ve işlemin de hassasiyetle ele alındığı kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis