A. Coşkun EFENDİOĞLU -
CHP örgütlerinin merakla beklediği karar çıktı. Pazar günü toplanan CHP Parti Meclisi, 45 ilde üye bazında, hakim huzurunda ön seçim kararı aldı. CHP yönetimi, Muğla’nın da içinde olduğu 10 ilde ise, örgüt denetiminde, bazı yerlerde üye, bazılarında ise delege bazında eğilim yoklaması kararı aldı.
Muğla’da delegeler ve ön seçim delegelerinin katılacağı eğilim yoklamasında, 2. sıra genel merkezin kontenjanına ayrıldı. Buna göre, Muğla CHP’den milletvekili aday adayı olacaklar, şu anda 3 milletvekilliği olduğundan, 1. ve 3. sıra için yarışırlarken, 4. milletvekilliğini kazanmak için de çalışacaklar.
CHP Parti Meclisi’nin kararına göre 30 ilde de merkez yoklaması yapılacak. Bunlardan 17 il, CHP’nin şimdiye kadar % 10’un altında oy aldığı iller. Diğer 13 ilde ise CHP, merkez yoklaması kararı aldı.
Merkez yoklaması kararı alınan 30 il şunlar:
Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir.
Tepkiler
CHP’nin geniş ölçekte üye bazında ön seçim kararı alması, diğer partilerin adaylarını merkez yoklaması ile belirlemesi baz alındığında, önemli bir demokratik adım olarak görülüyor.
Muğla’da ise, üye bazında ön seçim beklentisi ağırlıktaydı. Herkes, bütün milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi gerektiğini dile getirse de, yine büyük çoğunluk, en azından 1 milletvekili adayının kontenjan olacağını bekliyordu. Ancak öyle olsa bile, yine de tüm üyelerin katılımıyla bir ön seçim ya da eğilim yoklaması kararı alınması düşünülüyordu. Ancak genel merkez, Muğla’da delege bazında eğilim yoklaması kararı aldı.
CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar kararı, "Bütün parti örgütümüz, Muğlalı adayların, üyelerin açık kararıyla belirlenmesi gerektiğini düşünüyordu. Hepimiz, Muğla’yı mecliste Muğlalı partililerimizin seçtiği Muğlalıların temsil etmesi gerektiğini düşünüyordu. Bu maalesef hep böyle oluyor. Bu karar Muğla’ya yapılmış büyük bir haksızlık, ama Parti Meclisimiz bu yönde bir karar almış. Biz de eğilim yoklamasına girecek ve Muğla’yı parlamentoda temsil etmek için yarışacağız" sözleriyle değerlendirdi.
Eski milletvekili Fevzi Topuz ise, Muğla için bütün illerden farklı bir şekilde, 2. sırası kontenjan, diğer yerler için genişletilmiş delegeler ve örgüt kontrolünde eğilim yoklaması yapılması şeklinde bir karar alınmasının ilginç olduğuna dikkat çekerek, "Bunun anlamı, benim şimdiye kadarki deneyimime göre, eğilim yoklamasından beğenilmeyen bir sonuç çıktığında, bunun değiştirilebileceği şeklindedir. Aksi takdirde, 2. sırası kapalı ve delege bazında bile olsa neden hakim nezaretinde yapılmıyor? Bu, istenmeyen bir sıralama çıkarsa, buna müdahale edilebileceğini gösterir" dedi.
Topuz, durumu arkadaşlarıyla değerlendirdikten sonra aday olup olmamaya karar vereceğini sözlerine ekledi.
Milaslı milletvekili aday adaylarından Levent Anıl da, "Biz hep başından beri üye bazında ön seçim istedik. İstedik ki, Muğlalı partililerimiz, Ankara’ya kimi göndermek istiyorlarsa, özgürce belirleyebilsinler. Ancak Parti Meclisimiz bu yönde bir karar aldı. İsteğimiz hep o yöndeydi, ama mücadelemize devam edeceğiz ve delegelerimize kendimizi anlatarak, partimizin adayı olmak için çalışacağız" dedi.