CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’dan 1 Mayıs 2024’de Sona Erecek Olan; Konut, İbadethane ve Cemevlerinin Kullandığı Ücretsiz 25 Metreküp Doğal Gazın 1 Mayıs 2025’e Kadar Uzatılması İçin Kanun Teklif

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan ve 1 Mayıs 2024’te sona eren ücretsiz 25 metreküp doğal gaz uygulamasının 1 yıl daha uzatılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’dan 1 Mayıs 2024’de Sona Erecek Olan; Konut, İbadethane ve Cemevlerinin Kullandığı Ücretsiz 25 Metreküp Doğal Gazın 1 Mayıs 2025’e Kadar Uzatılması İçin Kanun Teklif

Enflasyon arttı, uygulama uzatılmalı. 

TÜİK eliyle açıklanan enflasyonun dahi bugün uygulamanın başladığı dönemdeki enflasyondan daha yüksek olduğunu belirten Uzun: “1 Mayıs 2023 Tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğal gaz temin eden “Konut, İbadethane ve Cemevi” abonelerinden, doğal gaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmayacak, 1 Mayıs 2024 tarihine kadarki döneme ait aylık doğal gaz tüketimleri için tahakkuk edecek faturalarda 25 metreküpe kadar olan tüketim için doğal gaz bedeli tahsil edilmeyecekti.

Yine aynı kararnameye göre doğal gaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktı.

Ülkemiz tarafından Karadeniz’de yapılan aramalar sonucu doğal gaz rezervine ulaşılmış ve bu keşiften sonra yapılan çalışmalarla bulunan doğal gaz devreye alınmıştı. Bu aşamadan sonra ücretsiz doğal gaz uygulaması Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Zonguldak Filyos Türkiye Petrolleri Limanı'ndaki Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni'nde duyurulmuş ve uygulamaya alınmıştı.

Bu süre zarfında ülkemiz ekonomisinde bir iyileşme sağlanamadığı gibi yurttaşlarımız geçim sıkıntısını daha da fazla hissetmeye başladı. Açıklamanın yapıldığı dönemde enflasyon %43,68 iken uygulamanın son bulacağı bu günlerde son açıklanan TÜİK Mart 2024 verilerine göre dahi %68,50 olarak hesaplanmıştır.” Dedi.

Milyonlarca Yurttaşa 1 Yıl Ücretsiz Verilen Doğal Gazın Maliyeti Cumhurbaşkanlığı’nın 2024 Bütçesinin Yarısı Kadar Bile değil.

Uygulamanın maliyetinin katlanılmayacak düzeyde olmadığını kaydeden Uzun: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ücretsiz doğalgaz uygulamasının devlete maliyetinin yaklaşık 8 milyar olacağını öngörüyordu. Ancak bu maliyetin 5,1 milyar lirada kaldığı görülüyor.

Milyonlarca insanımıza verilen bu desteğin maliyeti bu yıl Cumhurbaşkanlığı için ayrılan bütçenin yarısından bile az. Devletimiz için katlanması mümkün olan bu maliyet ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlarımızın bir nebze de olsa rahatlamalarını sağlayacak. ” Dedi.

Tasarruf vatandaşın tenceresini kaynatan ve çocuklarını ıstan doğal gazdan değil, saraydan ve şatafattan yapılmalıdır.

Tasarrufun vatandaştan değil, saraylardan yapılması gerektiğini söyleyen Uzun: “Ülkemizde her yıl yüzbinlerce abonenin borcu yüzünden doğal gazı kesiliyor. Milyonlarca vatandaşımız ağır enflasyon ve vergi yükü altında ezilirken bir nebze de olsa ekonomilerine katkı sunan ücretsiz 25 metreküp doğal gaz uygulamasına son vermek insanlarımızı daha da zor duruma sokacak.

Karadeniz’de bulunarak sisteme aktarılan doğal gazın kesintiye uğramadığı, aylık 25 metreküp olarak yurttaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmasının bulunan rezervin küçük bir kısmına tekabül ettiği ve ülkemizin ekonomik şartları düşünüldüğünde uygulama 1 yıl daha uzatılmalıdır. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir. Tasarruf vatandaşın tenceresini kaynatan, çocuklarını ısıtan doğal gazdan değil saraylardan ve şatafattan yapılmalıdır.” Dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık