CHP Muğla Milletvekili Özcan’dan yeni sisteme dair değerlendirme.

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

CHP Muğla  Milletvekili Özcan’dan yeni sisteme dair  değerlendirme.

CHP’den Muğla Milletvekili Suat Özcan, parlamenter sistemin sona erdiğini, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğine dikkat çekerek; “Artık her şey tek bir kişinin yönetiminde ve o ne derse kanun olarak uygulanıyor. Yeni dönemin bakanları meclis dışından seçildi ve vereceğiniz soru önergesine cevap verme zorunluluğu da yok. Sözde OHAL kalktı ancak uygulamaya baktığınızda daha da ağırlaştırılmış bir şekilde OHAL şartları kendini hissettiriyor” dedi.

Milletvekili seçildikten sonraki süreci anlatan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, kısa süreli yasama döneminde meclise iki ayrı yasa teklifi geldiğini, bunlar üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak yanlış buldukları hususları dile getirdiklerini söyledi.

CHP Milas İlçe Örgütü’nde düzenlediği basın toplantısına, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ile birlikte; CHP Milas İlçe Başkanı Hüseyin Çöllüoğlu, bazı ilçe yönetim kurulu üyeleri, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Çınar, İl Gençlik Kolları Başkanı Bekir Perçin, Milas İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz ve basın mensupları katıldı.

Konuşmasına, ilçe başkanlığı ve 24 Haziran seçimleri döneminde Milas basını olarak şahsına ve partisine gösterilen ilgiye teşekkür ederek başlayan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan;

“Bildiğiniz gibi referandumla başlayan süreç, 24 Haziran seçimleriyle bir anlamda onaylandı. Ülkemiz, Cumhuriyet döneminde başlayan ve bugüne kadar yönetilen parlamenter sistem yerine, adı henüz tam olarak netleşmeyen fakat büyük bir çoğunluk tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırılan yeni bir sistemle yönetilmeye başlandı.

Bundan önceki dönemlerde seçimler tamamlanır, milletvekilleri meclise gider ve yemin ettikten sonra sayısal anlamda çoğunluğu sağlayan partiye hükümet kurma görevi verilir, bakanlar da seçilen milletvekillerinden oluşur, güvenoyu aldıktan sonra çalışmalarına başlardı.Yeni sistemde ise seçilen cumhurbaşkanı bakanları meclis dışından istediği kişilerden seçiyor, üstelik seçilen bakanların meclise hesap verme zorunluluğu da yok.

Elbette biz de milletvekili olarak ilk kez karşılaştığımız bu yeni sisteme uyum sağlamaya çalışıyoruz.Kaldı ki seçimlerin hemen ardından kısa süreli bir yasama dönemi oldu ve meclis tatile girdi.

Bu kısa dönemde önümüze iki ayrı yasa teklifi geldi.Bunlardan biri bedelli askerlik, diğeri de şans oyunlarıyla ilgili tekliflerdi. CHP olarak biz her ne kadar yasa teklifinde uygun bulmadığımız noktalara itiraz ettikse de AKP ve MHP iki parti, birlikte bu tekliflerin kanunlaşmasını sağladılar.

15 Temmuz’da gerçekleşen hain darbe girişiminin ardından, Terör Örgütü FETÖ’nün devlet içindeki yapılanmasını temizleme adına ilan edilen OHAL, yanılmıyorsam 7 defa uzatıldı.Geçtiğimiz günlerde ise OHAL’i kaldırdık dediler.Ancak dikkatli bir şekilde incelediğinizde OHAL’in kalkmadığını, tam tersine daha da ağırlaştırılarak devam ettiğini görüyorsunuz.

Çıkan kararnameler ve Torba Yasalar ile valililere çok büyük yetkiler de verilmiştir” diyerek, FETÖ Terör Örgütü ile mücadele sırasında, birçok gazete-dergi-televizyon ve radyonun kapatıldığını, başta gazeteciler olmak üzere; üniversitelerdeki akademisyenler, polis, asker, öğretmen, sağlık çalışanları, yargı mensupları ve diğer meslek grubundaki binlerce insanın işten atıldığını ve cezaevine gönderildiğini söyledi.

CHP Milletvekili Özcan; “Elbette suçu tespit edilenler en ağır şekilde cezalandırılmalı, ancak henüz suça karıştığına dair bir kanıt bulunmayan insanlar da bu süreçte mağdur edildiler” dedi ve meslek gruplarına göre görevden uzaklaştırılan ve cezaevine gönderilen kişilerle ilgili sayısal bilgiler verdi.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, toplumun dikkatini çekecek bir başka noktayı ise şöyle açıkladı:

“Eskiden gözaltı süresi 48 saat yani iki gündü ancak yeni düzenleme ile bu süre, iki kez uzatılma yetkisi verilerek 6 güne çıkarıldı. Bu karar suçsuz olan insanlarda büyük bir mağduriyet yaratacaktır. Bu konuda kamu görevlileri dikkatli olmalı.”

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, toplantının son bölümünde ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı ....

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık