CHP Muğla MV Süreyya Öneş Derici Bodrum'un Su Sorununu Tekrar Meclise Taşıdı
Bodrum’da yaşanan içme ve kullanma suyu krizi, CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici'nin meclise sunduğu yeni soru önergesiyle tekrar gündeme geldi.
Daha önce Bodrum’un su sorununu mecliste gündeme getiren ve Bodrum’da vatandaşa içme ve kullanma suyu sağlanmasını önceliklendirmek yerine termik santrallere su verilmesinin sebebini soran Öneş Derici, bu kez barajların kuruması ve kapatılması sebebiyle yaşanan su kesintilerini gündeme getirdi. Öneş Derici’nin Ağustos ayında yayınlanan, yasal cevaplanma süresi çoktan geçtiği halde cevaplanmayan soru önergesi hala yanıt bekliyor.
Muğla Milletvekili, yeni önergesinde MUSKİ’nin kendi görev ve yetki alanında çok önemli çalışmalar yaptığını ancak DSİ’nin sorumluluğunda olan problemler konusunda verdiği bilgilerin Bodrum’daki gerçeklerle uyuşmadığını dile getirdi.
Su tahsisleri hakkındaki yönetmeliğin 7’nci maddesi gereği birinci seviyede önceliğin içme ve kullanma suyunun karşılanması olduğunu vurgulayan Öneş Derici, DSİ ile MUSKİ arasında yapılan görüşmelerde Bodrum’a 45 gün boyunca yetecek suyun bulunmasına rağmen birkaç gün içerisinde su kesintilerinin başlamasının gerekçesini sordu.
Muğla’ya içme ve kullanma suyu sağlayan 4 adet barajın Muğla ilinin ihtiyacını karşılayıp karşılamadığı konusunda açıklama talep eden Süreyya Öneş Derici, barajlardan su iletimi tamamen kesildiği için, Bodrum'un suyunun sadece yeraltı kaynaklarından karşılandığını ve bu kaynakların da Bodrum için yeterli olmadığını belirtti.
Süreyya Öneş Derici, verdiği son soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanına “yaşamsal hak olan su ihtiyacını sağlamanın, devletin asli görevi olması göz önüne alındığında, aylardır devam eden su sıkıntısına ilişkin yeni gelişmeler ışığında çözüm planınız nedir?” diye sordu.
Bodrum’daki yurttaşların su sorununun sebeplerini sorgulyan CHP’li vekil, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:
- DSİ ile MUSKİ arasında geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde DSİ tarafından Bodrum’a 40-45 gün yetecek su kaldığı belirtilmesine rağmen birkaç gün sonra barajda suyun bittiği söylenerek barajın kapatıldığını bilmekteyiz. Bu durumda DSİ’nin ilçemize yanlış bilgi vermesinin gerekçesi nedir?
- Kapatıldığı söylenen barajlardan Yeniköy Termik Santraline su verilmesi de durdurulmuş mudur? Durdurulmamış ise bunun gerekçesi nedir?
- Muğla’da içme suyu sağlayan 4 barajın Muğla ilinin ihtiyacını karşılamaya yetip yetmediğine ilişkin bir incelemeniz varmııdr?
- Bu barajlardan gelen su, kentin ihtiyacının karşılanması için yetersiz ise yeni barajların yapımı için hazırlıklarınız ve projeleriniz nelerdir?
- Yaşamsal hak olan su ihtiyacını sağlamanın, devletin asli görevi olması göz önüne alındığında, aylardır devam eden su sıkıntısına ilişkin yeni gelişmeler ışığında çözüm planınız nedir?