Çınarlı Mahallesinde Nevruz kutlaması

Oktay ÇAYIRLI -

Çınarlı Mahallesinde Nevruz kutlaması

Milas Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından ilçemizin Çınarlı Mahallesi’nde düzenlenen Nevruz kutlama etkinliğinde; mehteran takımı ve yöresel halk oyunları gösterilerinin yanısıra, canlı müzik eşliğinde geleneksel olarak ateş yakılıp demir dövüldü …

Etkinliğe, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz, Belediye Meclis Üyeleri Mevlüt Kiriş, İlhan Şimşek ve Mehmet İnpınar, MHP Milas İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Muğla Ülkü Ocakları 2’nci Başkanı Burak Demirel ve bazı mahalle muhtarlarının da aralarında bulunduğu kalabalık bir yurttaş topluluğu katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlikte Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği ekibinin yöresel halk oyunları gösterisi beğeniyle izlenirken, programın açılış konuşmasını yapan Milas Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hayrettin Gönül, “Nevruz, Türk’ün tarih sahnesinde yeniden şahlanışın simgesidir. Yıllardır tüm ülkemizde olduğu gibi Milas’ta da Nevruz Bayramını istismar eden, bölücü propaganda aracı olarak görenlere karşı, bundan böyle 1’inci Fethi Sekin Nevruz Bayramı’nı artık gelenek haline getireceğiz. Milletleri ayakta tutan kültürleridir. Biz de bu kültürümüzü sürdürmek, gelecek kuşaklara aktarmak adına, bizleri bir araya getiren, kucaklaşmamızı sağlayan bu geleneği yaşatacağız. Türk’ün bu öz bayramını bölücülük propagandası haline getirenlere izin vermemeye yeminliyiz. Ergenekon’dan demir dağları eriterek bugünlere gelinceye kadar kutlanan Bahar Şenliği veya ‘Yeni Gün’ olarak bilinen Nevruz’u, bundan böyle aslına uygun olarak bizler kutlayacağız” dedi.

Sözlerini 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anarak sürdüren Gönül, “Bugün aldığımız her nefes, bundan 102 yıl önce son nefesini veren aziz ecdadımızın sayesindedir. Hepimiz onlara şükran ve minnet borçluyuz” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

“Çanakkale, Türk’ün

ikinci Nevruzudur”

Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği Başkanı-Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Kiriş, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bugünün, bizim için 2 farklı önemi var. Birincisi, dün kutlamaya başladığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası’dır. 102 yıl önce ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten, kara ve deniz savaşlarında tarihte yeni bir sayfa açan zaferi kutluyoruz. Bugünün ikinci anlamı ise ‘Yeni Gün’ veya ‘Baharın Müjdecisi’ olarak adlandırılan, insanın tabiatla kucaklaştığı Nevruz Bayramı’nı yani Türk’ün öz bayramını kutlamak üzere buradayız. Tarihte, Türklerin Ergenekon’dan demir dağlarını eritip çıkışının adıdır Nevruz. Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart; ağaçların çiçek açtığı, otların yeşerdiği, kış aylarının sona erdiği, tabiatın ve bütün varlıkların bahara uyanışı yeniden dirilişini simgeleyen Nevruz, asırlardır dünyanın dört bir tarafındaki Türk soyunun kutladığı bir bayramdır” dedi.

Kiriş, konuşmasında; ‘Keyfiye’ adı verilen, eskiden özellikle yaşlı yörüklerin kullandığı ve gökkuşağının renklerini de simgeleyen ‘Yörük Şalı’nı anlatarak, “Üzerindeki beyaz renk duruluğu-saflığı, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı renk bayrağımızı, mor renk hoşgörüyü-affediciliği, sarı renk bolluk ve bereketi-buğday başağını simgeler” dedi.

 

“İhanetin olduğu hiçbir

yerde MHP olmaz”

Etkinlikte son konuşmayı yapan MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, ‘Anayasa Değişikliği’ ile ilgili olarak MHP’ye yönelik suçlamalara yanıt niteliğindeki konuşmasında özetle şunları söyledi:

“İhanetin olduğu hiçbir yerde MHP olmaz. MHP, dün ne söylemişse bugün de aynı şeyleri söyleyen, ‘Önce ülkem ve Milletim’ anlayışını savunan bir partidir. Dün Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda bu ülkeyi bölüp-parçalamak isteyenler bugün, ülkemizin güney ve doğusunda yeni bir Kürt devleti kurmayı hayal ediyor. Amerika, Rusya başta olmak üzere tüm Haçlı zihniyeti bugün de aynı emellerin peşinde. İşte bu hayaller gerçeğe dönüşmesin, daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü bir Türkiye demokrasisi var olsun diye 18 maddelik yeni anayasa düzenlemesini Milliyetçi Hareket Partisi olarak gündeme getirdik. Kendilerini, ‘eski ülkücü’ olarak gören birileri bugünlerde televizyon kanallarında boy gösteriyor. Hem de yıllardır hainlerle işbirliği içinde olan medya kuruluşlarına ait kanallarda konuşuyorlar. Madem siz ülkücüydünüz, ‘80 öncesinde sizi en büyük düşman olarak görenlerin yanında ne işiniz var?”

 

Yıldırım Yıldızdoğan’dan

harika bir konser…

Yapılan konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okunmasıyla süren etkinlikte daha sonra, Turgut Taş ve Yıldırım Yıldızdoğan konserleri ve demir dövme etkinliği gerçekleştirildi.

Konuklara pilav-keşkek ve ayran ikramında bulunulan etkinlik programında ayrıca Mehteran gösterisi de yer aldı. Bazı katılımcıların yakılan ateşinden üzerinden atladıkları etkinlik, akşam saatlerine kadar sürdü.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık