CKD Milas Şube Başkanı Çöllüoğlu: “Cinsiyete bağlı lisans eğitimini reddediyoruz”

Cumhuriyet Kadınları Milas Şube Başkanı Nurgül Çöllüoğlu yaptığı açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 zirvesi için Japonya’ya yaptığı gezi sırasında, Japonya’daki kadın üniversitelerinden etkilenerek, ülkemizde de YÖK Başkanına ‘çalışmanı buna göre yap’ diye verdiği talimata tepki gösterdi.

CKD Milas Şube Başkanı Çöllüoğlu: “Cinsiyete bağlı lisans eğitimini reddediyoruz”

CKD Milas Şube hizmet binasında yapılan basın açıklamasına Milas Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özgülergil, eski dönem meclis üyesi ve belediye başkan yardımcısı Zeynep Çınar, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz ve CKD yöneticileri katıldı.

CKD Milas Şube Başkanı Nurgül Çöllüoğlu tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Günümüzde cinsiyete dayalı, bir cinsiyetin yapıp diğerinin yapamayacağı meslekler neredeyse tükenmiştir. Teknolojik gelişmelerle mesleklerin cinsiyeti yok olmuştur. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G-20 zirvesi için Japonya’ya yaptığı gezi sırasında Japonya’daki kadın üniversitelerinden etkilendiğini, ülkemizde de YÖK başkanına ‘çalışmanı buna göre yap’ diye talimat verdiğini açıkladı.

Japonya’daki kreşten itibaren ilk, orta, lise ve ardından üniversite olmak üzere çok farklı bir yapıyı oluşturduklarını, bu adımların bizim ülkemizde de önem arz ettiğini açıklayan Erdoğan, yeni bir tartışmayı başlatmış oldu. YÖK bu konuda çalışma başlatacağını ilan etti.

1923 yılında çıkarılan Temel Eğitim Kanunu kapsamında Türk Milli Eğitimi’nin temel ilkeleri halen yürürlüktedir. Bu 14 ilkeden biri ‘karma eğitimdir.’ Kız liseleri, erkek liseleri ülkemizde hizmet vermiştir. Bu liseler karma eğitime geçerken toplumu geliştiren bir ara formül olarak değerlendirilmelidir. Tek cinsiyetli eğitimin sosyalleşmeye, karşı cinsi tanımaya, yaşamıyla ilgili doğru ve gerçekçi kararlar vermeye engel olduğu bilimsel bir gerçektir. Bilimsel eğitim kadınlar ya da erkekler için değil, geleceğimiz olan tüm gençlerimiz için gereklidir.

Cumhuriyet devrimleri ışığında karma eğitim ile özgür ve eşit bireyler yetiştirildi. Atatürk’ün dediği gibi bir toplumun yarısı zincirlerle bağlandığında, diğer yarısının göklere yükselmesi mümkün değildir. Bundan vazgeçmek ve cinsiyete bağlı ayrımlar içeren üniversite eğitimi kabul edilemez.

YÖK kadın üniversiteleri için harcayacağı zamanı ve kaynağı; gençlerin barınma, spor ve sanatla buluşma, eğitim ile ilgili yaşanan sorunlar için değerlendirmelidir.

Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, kadınların her alanda özgür ve eşit bireyler olmasını sağlayarak bilimsel karma eğitimi önemli buluyoruz. Kadınların aldıkları eğitime uygun olarak üretim sürecinde desteklenmelerini istiyoruz. Bir cinsiyete dayalı üniversite eğitimini çağdışı buluyor, ülkemizin ihtiyaçlarıyla örtüşmediğini görüyoruz.

Cumhuriyet devrimlerine büyük bir bağlılıkla konuyu izleyeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık