“Coğrafi İşaret, ‘Muğla Çam Balı’ olarak alınsın!”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Coğrafi İşaret, ‘Muğla Çam Balı’ olarak alınsın!”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Muğla Borsası ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) yöneticileri, ilimizde üretilmekte olan ‘Çam Balı’na Coğrafi İşaret alınması konusunda yaşanan ‘adlandırma sorunu’na çözüm bulunması ve ‘Milas Tepsi Böreği’ ve ‘Milas Yağlı Zeytini’ne Coğrafi İşaret alınması için bir sürte önce yapılan başvurunun takibi amacıyla Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu’nu ziyaret ettiler.

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgiye göre, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen ve MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan’ı makamında ziyaret etiler.

Ziyaret sırasında özellikle, itirazlar nedeniyle bir türlü çözülemeyen ‘Muğla Çam Balına Coğrafi İşaret alınması’ konusu değerlendirildi. Karakuş, Özer, Gökmen ve Şahin, TPMK Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan’a, ilimiz sınırları içinde üretilen çam balına ilimiz Muğla’nın adıyla Coğrafi İşaret alınması yönünde görüş bildirdiler.      

 

“Sen ben demenin kimseye bir yararı yok!”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Muğla ilinde en çok arı yetiştiricisinin Milas’ta bulunduğuna ve ilde en çok balın ilçemiz sınırları içinde üretildiğine dikkat çekerek, “Muğla’da en çok çam balı üretilen ilçe olarak biz, çam balına ilimizin adıyla coğrafi işaret almasına itiraz etmeyeceğiz. Özellikle Arap ülkelerinden talepler gelmeye başlamışken, çam balımıza bir an önce coğrafi işaret alınması gerekiyor. Burada sen ben demenin kimseye bir yararı yok. Muğla ili sınırları içinde üretilen çam balımıza ‘Muğla Çam Balı’ olarak coğrafi işaret alınmalı” dedi.

 

Milas Tepsi Böreği ile Milas Yağlı Zeytini için

yapılan başvurular

Özer, bir süre önce MİTSO tarafından ‘Milas Zeytinyağı’na alınan Coğrafi İşaretin ardından AB’den de Coğrafi İşaret almak üzere başvuruda bulunulduğunu belirterek, Milas Tepsi Böreği ile Milas Yağlı Zeytini için bir süre önce yapılan Coğrafi İşaret başvurularının durumunu sordu.

 

Sadece Milas Zeytinyağı!

Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan, MİTSO’nun Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak üzere yapmış olduğu başvuruyu duyduklarını belirterek, “AB’ye başvurunuzu duyduk. Çok sevindik. Şimdilik, AB’den coğrafi işaret almış üç ürünümüz var; Aydın İnciri, Malatya Kayısısı ve Gaziantep Baklavası. Sizin zeytinyağı için yaptığınız başvuru ile birlikte 7 ürünümüz AB’ye coğrafi işaret başvurusu yapmış durumda. Fakat zeytinyağına coğrafi işaret için başvuruda bulunmuş yalnızca Milas Zeytinyağı var. Sizi kutluyorum. Ayrıca Milas Tepsi Böreği için yaptığınız Coğrafi İşaret başvurusunda bir eksiklik görünmüyor. Belki Yağlı Zeytin için bir iki konuyu sorabiliriz. Sonuç olarak bir sorun görünmüyor ve kısa sürede bunların coğrafi işaretlerini alabilirsiniz” dedi.

Prof. Aslan, Muğla’da MUTSO’nun, MİTSO’nun, Borsanın ve MAYBİR’nin çam balına ‘Muğla’ adıyla coğrafi işaret alınması konusunda anlaşmış olmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Siz böyle anlaştıysanız, kısa bir süre içinde ‘Muğla Çam Balı’nın Coğrafi İşaret Tescili çıkar” dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık