Denizlerimizde av yasağı başladı

Adem KANKAYNAR -

Denizlerimizde av yasağı başladı

Denizlerin ve su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da avlanma yasağı 15 Nisan’da başladı. Yasağın başlamasıyla birlikte balık fiyatlarında da kayda değer bir artış yaşanması bekleniyor.

Her gün büyük bir iştahla yemek istediğimiz balığın, av yasaklarına uyulmadığı takdirde gelecekte tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek. Bundan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye karasularında 18 metre derinliğe kadar olan avlanma yasağı, 18 Ağustos 2012 tarihli tebliğ ile 24 metreye çıkarılmış, böylece balıkların üreme ve gelişme dönemleri koruma altına alınmıştır.

Balıkların yumurtlama döneminde avcıların trol (denizin dibine çok büyük ağ atarak bekleme yöntemi) ve gırgır (hareket halindeki teknenin suya ağ atarak deniz tabanındaki balıkları süpürme yöntemi) aracılığıyla henüz büyümeyen balıkları avlamasından dolayı ülkemizin karasularındaki balık miktarının önemli derecede azaldığı da bilinen başka bir gerçektir.  

Balıkçılık sektörünün önde gelen üreticisi olma yolunda ülkemizde milyon dolarların yatırıldığı düşünüldüğünde bu derinlik ölçüsünün ne kadar önemli bir konu olduğu apaçık gözükmektedir. Av yasağı balık türlerinin çeşitlenmesini ve gerekli olgunluğa geldikten sonra avlanabilmesini sağlar.

Balık avı yasağı ülkemizde genellikle 15 Nisanda başlayarak 5 ay sürer ve 15 Eylülde sona erer. Bu süre ilçemizde de dün başladı ve 1 Eylül 2018 tarihine kadar devam edecek.

Yetkililer, soframızda balık görebilmek için, yumurtlayıp yeni nesilleri oluşturacak balık grubunu denizde bırakmamız gerektiğine dikkat çekiyorlar ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık