Derince Çay yatağı temizleniyor
Oktay ÇAYIRLI -
İlçemizde yağışlı mevsimlerde sular altında kalan Ovakışlacık mahallesindeki tarım arazilerinde bu yıl da aynı görüntülerin yaşanmaması için çalışma başlatıldı… Milas Ziraat Odası Başkanlığı ve Ovakışlacık Mahalle Muhtarlığının girişimleriyle Devlet Su İşleri tarafından Derince Çayı yatağında temizlik çalışması yapılıyor…
Defalarca başvuruda
bulunulmuştu
Çalışmaları yerinde inceleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, "Ovakışlacık Mahallesi Aktaş mevkisindeki tarım arazileri baraj ve dere yataklarında temizlik çalışması yapılmaması nedeniyle yıllarca hep sular altında kaldı
- 20 August 2015, Thursday 6:28
- A-
- A+
- 699
Oktay ÇAYIRLI -
İlçemizde yağışlı mevsimlerde sular altında kalan Ovakışlacık mahallesindeki tarım arazilerinde bu yıl da aynı görüntülerin yaşanmaması için çalışma başlatıldı… Milas Ziraat Odası Başkanlığı ve Ovakışlacık Mahalle Muhtarlığının girişimleriyle Devlet Su İşleri tarafından Derince Çayı yatağında temizlik çalışması yapılıyor…
Defalarca başvuruda
bulunulmuştu
Çalışmaları yerinde inceleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, "Ovakışlacık Mahallesi Aktaş mevkisindeki tarım arazileri baraj ve dere yataklarında temizlik çalışması yapılmaması nedeniyle yıllarca hep sular altında kaldı. Dere yatağındaki sorunun çözüme kavuşturulması için odamız ve muhtarlıkça yetkili makamlara defalarca başvurularda bulunulmuştu. Baraj yapılmadan önce dere yatağının temizlenmesinin bir anlamı yoktu. Barajın tamamlanmasının ardından şu anda DSİ tarafından bölgemizde çalışmalara başlandı" dedi.
İnşallah baskınlar
olmayacak
Ovakışlacık Mahalle Mezarlığından başlayan çalışmalar sırasında hem dere yatağının temizliği hem de yol düzenleme çalışması yapıldığını belirten Atıcı, "Temizlik yapılacak dere güzergahı yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda. Şimdiye kadar 3 kilometre mesafede çalışma yapıldı. Dere yatağının temizlenmemesinden dolayı her yıl yaklaşık 3 ile 5 bin dönüm arazi sular altında kalıyordu. Derince Barajı’nın yapılmasıyla birlikte dere yatağındaki çalışma da gerekliydi. Yapılan temizlik çalışmasıyla artık su dere yatağından daha rahat akacak ve inşallah baskınlar olmayacak. Bu çalışmanın yapılmasında emeği geçen tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz" dedi.
75 yıldan beri aynı
sorun
İnceleme sırasında Başkan Atıcı’ya eşlik eden bazı üreticiler, bölgenin yaklaşık 75 yıldan beri hep sular altında kaldığını söylediler. Sular altında kalan bölgede 150 üreticiye ait arazilerin olduğu öğrenildi.
Çiftçi de üzerine
düşeni yapmalı
Aktaş Mahallesindeki Derince Çayı’nda başlatılan temizlik çalışmalarının ardından Derince ve Akgedik Barajları’ndan ova sulamaları için hazırlanan su hatlarını tek tek inceleyen Başkan Atıcı, "Selimiye Ovası için Derince Barajı’ndan, Milas Ovası’nın sulaması için ise Akgedik Barajı’ndan sulama hatları döşendi. Birçok noktaya sulama hidrantları konuldu. Milas Sulama Birliği’ni de kurduk ama şu anda Milas’ta alt yapısı hazır değil. Bu birlik Selimiye ve Milas’ı kapsayan bir birlik. Artık çiftçilerimizin de bu birliğe üye olması ve sulama sistemlerini yenilemeleri gerekiyor. Devlet, üzerine düşeni yaparak hem baraj hem de sulama hatlarını yaptı. Şimdi çiftçi üzerine düşeni yaparak vahşi sulamadan vazgeçecek" dedi.
Tarım arazileri koruma
altına alınmış oldu
Sulama projesine dahil edilen tarım arazilerinin de artık ranta kurban gidemeyeceğine dikkat çeken Başkan Atıcı, "Her geçen yıl azalan tarım arazileri, çıkarılan yasalarla koruma altına alınmaya çalışılıyor. Selimiye ve Milas Ovası yapılan bu sulama sitemleri ile de ranta karşı koruma altına alınmış oldu. Çünkü bu bölgeler artık sulama yatırımı kapsamında. Tarım alanlarımızın gelecek nesillere aktarılması için bir adım daha atılmış oldu" dedi.
Eşence ve Yeniköy Barajları’nın da bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Atıcı, şu anda Eşence ve Yeniköy Barajlarının planlama aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.
0
0
0
0
0
0
BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU