Dernek yöneticileri bilgilendirildi

Adem KANKAYNAR -

Dernek yöneticileri bilgilendirildi

 

Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci tarafından, ilçemizdeki dernek yöneticilerine, dernek mevzuatı ve 2018 yılında dernekler tarafından yapılabilecek projeler anlatıldı.

Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, ilçemizdeki derneklerin yöneticileri/temsilcileri ve ilçemiz Dernekler Masası sorumluları katılırken, Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci, bugüne kadar derneklerle ilgili en çok karşılaşılan aksaklıklara değinerek, “Aslında birçok sorun dernek tüzüğünün tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyor. Örneğin olağan genel kurullar en fazla 3 yıl içerisinde yapılır. 4’ncü yıl yapılamaz. Birçok dernek, tüzüğünde belirlenen olağan genel kurul düzenleme tarihini atlıyor. Dolayısıyla para cezasına çarptırılıyor. Üstelik, 2 defa üst üste olağan genel kurulunu zamanında gerçekleştirmeyen dernekler mahkeme kararıyla feshediliyor. Bir başka sorun ise üye kayıtları veya üyelerin istifasıyla ilgili … Dernekler Kanunu’nda nasıl üye kaydedileceği veya üyelikten nasıl çıkarılacağı, üyenin istifası halinde ne yapılacağı, ödentilerin (aidatların) nasıl tahsil edileceği net bir şekilde belirtilmiştir. Üye kaydı veya üyenin istifası ancak kişinin yazılı beyanı ile işleme konulabilir. Eğer derneğe kayıt olmak isteyen bir kişi varsa, yazılı beyanda bulunur, dernek yönetim kurulu bu başvuruyu görüşür ve başvuru sahibine yazılı olarak 30 gün içerisinde üye kaydınız yapılmıştır veya reddedilmiştir diye cevap vermek zorundadır.

Öte yandan, dernek üyesi bir kişi üyelikten istifa etmek için yazılı beyanda bulunmuş ise, yönetimin bunu kabul etmeme şansı, yetkisi yoktur. Karar defterine işlemek zorundadır. Ancak üye, üyelikten istifa etmiş ise bile aidat borcu varsa ödemek zorundadır. Ödememesi halinde, yapılacak genel kurulda yönetim bunu, genel kurula yani üyelere sorar. Tahsil edilsin denilirse icra yoluyla bile tahsil edilebilir. Genel kurul borçlar affedilsin derse, alınan karar gereği borçlar silinir. Dolayısıyla tüzükte bunlara benzer birçok konu açık bir şekilde yazılmıştır. Önemli olan bu tüzüğü tüm üyelerin okuması ve anlamasıdır” dedi.

 

Dernekler hangi

konularda proje hazırlayabilir

Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci, toplantıda dernek yöneticilerine, 2018 yılı içerisinde yapabilecekleri projeleri de slayt gösterimi eşliğinde anlattı. Hangi konularda derneklerin proje hazırlayabileceğini dile getiren Demirci; “Burada belirtilen konuların dışında proje hazırlayamazsınız, hazırlasanız da kabul edilme şansı yok” dedi.

İl Müdürü Demirci, toplantının son bölümünde ise dernek yöneticilerinin sorularını yanıtladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık