ÖNDER Haber -
Dün "Dünya Çiftçiler Günü"ydü… Gün dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, "Artan tarımsal ürün talebi karşısında doğal afetler ve kuraklık gibi sebeplerle tarımsal üretimde yaşanacak azalışlar, dünyanın birçok ülkesinde büyük sıkıntılara yol açacaktır. Bu nedenle ülke olarak tarıma ve tarımda alın teri döken çiftçilerimize sahip çıkmak zorundayız" dedi…
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Dünya nüfusunun artışı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan gıda ve tarımsal ürün talebi tarımsal üretimin artışını zorunlu kılmaktadır. Artan tarım ve gıda ürünü talebinin karşılanması için verimliliğini artırmaktan başka çare yoktur. Verimliliği artırmak için de tarım arazilerinin korunması, tarımsal eğitim ve kültürün arttırılması, buna bağlı olarak kaliteli su kaynaklarımızın korunması, özellikle ilçemizde barajların ve sulama kanallarının bir an önce çiftçilerimizin hizmetine sunulması, su israfının önlenmesi, modern tarım tekniklerinin, tarım alet ve makinelerinin kullanılması gerekmektedir.
Artan tarımsal ürün talebi karşısında doğal afetler ve kuraklık gibi sebeplerle tarımsal üretimde yaşanacak azalışlar dünyanın birçok ülkesinde büyük sıkıntılara yol açacaktır. Bu nedenle, ülke olarak tarıma ve tarımda alın teri döken çiftçilerimize sahip çıkmak zorundayız.
Yediden yetmişe herkesin karnını doyurmak ülke ekonomisinin ihtiyacı olan hammadde ve kaynak üretmek için çalışan vefakar çiftçilerimize hizmet etmek, onların alınterini en iyi şekilde değerlendirmek bizlerin görevidir. Çocuklarımızın aç kalmaması ve ülke ekonomisine kaynak temin etmek için tarımsal üretimin devamlılığı mutlaka sağlanmalıdır.
Ancak 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanununda 21. maddenin, "tarımsal destekler GSMH'nın % 1'den az olamaz" hükmüne karşın, destekler GSMH'nın % 0,6’sı civarındadır. 2014 yılında çiftçiye verilecek desteklemelerde de ciddi bir artış olmadığından, üretim girdilerinin ve maliyetlerinin yüksek olması, ürün satış fiyatlarının düşük olması çiftçiyi her geçen gün biraz daha sıkıntıya sokmaktadır. Para kazanamayan çiftçi, borcu borçla kapatmaya çalışmaktadır.
Kırsal alanda aile çiftçiliğinin sürdürülebilmesi için; tarımsal desteklerin günün koşullarına göre, çiftçi maliyetlerine göre arttırılması, Ziraat Bankası, Özel Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Sosyal Güvenlik prim borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerekmektedir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği öncülüğünde bu çalışmalar ve girişimler sürdürülmektedir.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu İFAP, 1984 yılında Hindistan'ın Yeni Delhi şehrinde aldığı kararla 14 Mayıs'ı Dünya Çiftçiler Günü olarak kabul etmiştir. Biz de Milaslı çiftçi örgütleri olarak ilçemizde, ülkemizde, inadına üretim yapan, umudunu hep gelecek yıllara aktaran vefakar, cefakar üreticilerimizin Çiftçiler Gününü kutlar, minnet ve şükranlarımızı sunarız."





