“Diren Cumhuriyet, diren Demokrasi, diren Cumhuriyet Halk Partisi, diren Türkiye!”

Adem KANKAYNAR -

“Diren Cumhuriyet, diren Demokrasi, diren Cumhuriyet Halk Partisi, diren Türkiye!”

Cumhuriyet Halk Partisi, 94 yaşında... Partinin Milas İlçe Örgütü, coşkulu bir kutlama programıyla, kuruluşlarının yıldönümünü kutladılar.

Atatpark’ta, Atatürk anıtına çelenk sunumu ve ardından okunan İstiklal Marşımız ile başlayan program, Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda devam etti.

CHP Milas İlçe Örgütü tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine; CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Muğla Milletvekilleri Av. Akın Üstündağ ve Ömer Süha Aldan, eski dönem milletvekilleri Fevzi Topuz, Fahrettin Üstün, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, İlçe Kadın Kolları Başkanı Berrin Naz, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Akansu Özgül, Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Yönetim Kurulu, Kadın ve Gençlik Kolları Üyeleri, Partililer ve çok sayıda Mahalle Muhtarı katıldı.

Etkinlik, ‘6 Ok’un Yolculuğu’ adlı sinevizyon gösterimi ile başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Suat Özcan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 9 Eylül 1923’te siyasi faaliyetlerine başlayan partimizin 94’ncü kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı sonrasında ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, ülkeyi yeni bir yönetim şekli ve siyasi partilerle tanıştırdı. Bu kapsamda ülkemizin ilk siyasi partisi olan Halk Fırkası, Atatürk tarafından kuruldu. Adının başına 1924’te Cumhuriyet sözcüğünü ekleyen parti, 1935 yılındaki 4’üncü kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında; Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik olan 4 temel ilkeye, Devletçilik ve Devrimcilik 1935’te yapılan kurultayda eklendi. Partinin amblemi de bu 6 ilkeyi simgeleyen oklardan oluştu.

Dünyanın en uzun soluklu partilerinden biri olan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923’ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kaldı. 1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle de muhalefetin kurumsallaşmasında önemli bir rol oynadı. Bülent Ecevit’in genel başkanlığı döneminde 12 Eylül askeri darbesiyle diğer partilerle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi de kapatıldı. 9 Eylül 1992’de parti yeniden açıldı.

Atatürk’ün vefatının ardından 26 Aralık 1938’de gerçekleştirilen olağanüstü kurultay ile İsmet İnönü Cumhurbaşkanlığına seçildi. Atatürk ve İnönü’nün ardından daha sonra Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal genel başkanlıklarımızı yapmışlardır. Son genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile partimiz; özgürlük, demokrasi, adalet, hukuk ve rejim mücadelesi vermektedir.

Partimiz bugüne kadar 35’i olağan, 18’i ise olağanüstü olmak üzere toplam 53 kurultay gerçekleştirmiştir. 1922 koşullarında emperyalistlere karşı direnen-savaşan Anadolu, Büyük Önder Mustafa Kemal önderliğinde zafere ulaşmıştır. Zafer sonrası Cumhuriyet Halk Partisi; ülkemizin kuruluşunda, ilerlemesinde, kalkınmasında, refaha ulaşmasında büyük önderlik yapmıştır.

Temellerimiz; Kuvayı Milliye’den, Anadolu Rumeli Müdaafa-i Hukuk Cemiyetinden, Osmanlı Dönemi’nin aydınlarından, 1789 Fransız Devrimi’nden ilham almıştır. O günkü direnişimize baktığımızda bugün de benzeri bir direnişle karşı karşıya bulunuyoruz. O gün emperyalistlere karşı olan direncimiz bugün ise; adalet, hukuk, eşitlik, halkımız üzerinde kurulan zalimlik, zulüm, baskı, cezaevleri gibi sıkıntılarla aynı boyuttadır. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’nın yürütücüsü olan ruh, bugünde Cumhuriyet Halk Partisi ile mutlaka aydınlığa ulaşacaktır.

Ben diyorum ki; diren cumhuriyet, diren demokrasi, diren Cumhuriyet Halk Partisi, diren Türkiye… Aydınlık yarınlar için hep birlikte diyorum.”

 “Atatürk’ün ilke ve devrimlerine daha çok sarılmalıyız”

CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan’ın ardından İlçe Kadın Kolları Başkanı berrin Naz, kürsüye gelerek şunları söyledi:

“Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın büyük kahramanı, cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Benim iki büyük eserim var. Biri Cumhuriyet Halk Partisi, diğeri ise Türkiye Cumhuriyeti’dir diyerek cumhuriyete ve partimize verdiği önemi ifade etmiştir. 9 Eylül 1923’te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi ülkemizin önce kuruluşunu, sonra da kurtuluşunu gerçekleştirmiştir. Kuruluşumuzun ardından Mustafa Kemal ve silah arkadaşları devrimleri yaşama geçirerek; parlamenter, demokrasi, çok partili hayat ve biz kadınlar için en önemlisi kadına seçme ve seçilme hakkını vermiştir.

Özgürlüklerin ve demokrasinin önemli kazanımlarını bizlere armağan etmişlerdir. Ülkemizin kurucularına ve kuruluş değerlerine saldırıların hat safhada olduğu şu günlerde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Yüce Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sarılarak, birlik ve beraberlik içinde cumhuriyetimizin koruyucusu olmalıyız.

Birlik olduğumuzda sorunların üstesinden geleceğimize ve daha güzel günlere ulaşacağımıza inanıyorum.”  

“Yapmamız gereken, CHP’li ruhumuzu ortaya koyarak, tek adam sistemini bu ülkenin başına bir daha gelmeyecek şekilde ortadan kaldırmaktır.”

Kadın Kolları Başkanı Naz’ın ardından kürsüye gelen CHP Muğla Milletvekili Av. Akın Üstündağ ise, kısa bir tarih yolculuğunun ardından şunları söyledi:

“Cumhuriyetin, özgürlüğün, demokrasinin partisi bugün 94 yaşında… Erzurum Kongresi ve sonrasında Milli İradeyi savaşta dahi örgütleyerek zafere ulaşan kurucumuz, liderimiz Mustafa Kemal Atatürk, özellikle savaştan sonraki süreci çok iyi planlayarak Halk Fırkası adı ile bir parti kuracağını bir yıl öncesinden beyan etmişti. Bu, şunu gösteriyor; Mustafa Kemal, hiçbir şeyi tasarlamadan-planlamadan yapmamış.

Ülkenin içinde bulunduğu durumu tek bir adamın iradesiyle, bir ülkenin nasıl yok olma noktasına geleceğini yaşayarak gördüğü için bir daha o günlere geri dönmemek adına cumhuriyeti kurmuş ve arkasından Halk Fırkalı mebuslarla cumhuriyeti ilan etmiştir.

Gelişen süreç içerisinde ülkeye demokrasiyi getiren bir parti olan Cumhuriyet Halk Partisi, aynı zamanda parti içi demokrasiyi önemsemiş, özellikle Ecevit’in İsmet İnönü ile olan yarışında söylenen bir söz, aslında bizler için bir yol göstericidir.

Rahmetli genel başkanımız Bülent Ecevit ne diyor: ‘Ya liderin sözünü dinleyen ve düşünmeyen bir birey, bir partili olacaksınız, ya da kendi iradenizle kapı kulu olmadan bir partili olacaksınız.’ Bu söz bence parti içi demokrasinin en güzel, altın kuralı denilecek bir sözdür.

Bugün görüyoruz, Başbakan dahi 6 ayda bir değiştiriliyor. Yani bugün ‘tek adam’ dediğimiz kişi, o demokrasi kültürünü almamış. Sayın Cumhurbaşkanı bir onu değiştiriyor, bir bunu değiştiriyor. Bir o müsteşarlığı kendisine bağlıyor, bir tüm kurumları… Her şeyi kendine bağlıyor.

Bu nedenle bizim yapmamız gereken, Cumhuriyet Halk Partili ruhumuzu ortaya koyarak, 2019’da altyapısı oluşturulan tek adam sistemini bu ülkenin başına bir daha gelmeyecek şekilde ortadan kaldırmaktır. Bu güç, bu örgütlenme gücü, bu bilinç partimizde var. Sadece yapmamız gereken o yüzde 50.1 oya ulaşacak bloklaşmayı ve aynı zamanda da 2019 sürecine kadar ki o birliktelik ruhunu kaybetmeden yolumuza devam etmek.”

“2019’da Cumhuriyeti yeniden taçlandıracağız”

Milletvekili Üstündağ’ın ardından konuşan bir diğer CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise şunları söyledi:

“Zor ve meşakkatli bir süreçteyiz. 94 yıllık geçmiş bizlerin en büyük avantajı, en büyük güvencesidir. Türkiye’den bugüne kadar pek çok parti gelip geçti. Pek çok siyasi anlayış varlık göstermeye çalıştı. Ama şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız ki, Cumhuriyetle yaşıt, bir anlamda beraber yol yürüyen bir partimiz var. Bu bizim için büyük bir onurdur. Kuşkusuz ki önümüzdeki süreç içinde en büyük güç Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Adeta 1919’daki koşulları yaşıyoruz. 1920’lerin başındaki durumdayız. Demokrasimizi savunacağız, özgürlüğümüzü savunacağız. Keza bu noktada barış için, huzur için çaba içinde olacağız. Ama tek başına yetmiyor gücümüz. Ne yazık ki AKP’nin yalanlarıyla bir takım o yalan odaklarıyla insanlarımızın algısı değiştiriliyor. Cumhuriyet Halk Partisi’ne olan güven duygusu sürekli azaltılmaya çalışılıyor. Her gün her sözün altından bir şeyler üretilmeye çalışan bir grup var karşımızda. Bu noktada yapmamız gereken tek şey var. Bir Cumhuriyet Cephesi oluşturmak... Cumhuriyetin değerlerine bağlı olmak, Mustafa Kemal Atatürk’e en azından saygılı olmak, Türkiye’de yeniden parlamenter sistemi tesis etmek, barış içinde yaşama anlayışını oluşturmak ve bu ülkenin toprağıyla-insanıyla bölünmez bir bütün olduğunu kabul etmek gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Bu koşulları taşıyan herkesle yola çıkacağız, 2019’da Cumhuriyeti yeniden taçlandıracağız.”

“Asla bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz. En önemlisi de teslim olmayacağız”

94’ncü kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Milas İlçe Örgütü tarafından düzenlenen programda son konuşmayı, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban yaptı. Alban, tüm ülke genelinde olduğu gibi Muğla merkez ve tüm ilçelerde kutlama etkinliklerinin yapıldığını ancak Milas örgütünün bu kutlama programını bir bayram havasına dönüştürdüğünü belirterek şöyle devam etti:

“Cumhuriyet Halk Partisi öyle bir partidir ki köklerini ‘bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Atatürk’ten alıyor. Öyle bir parti ki bağımsızlığı, demokrasiyi vatan topraklarının sadece kendi milleti tarafından kullanılmasını hedefleyen bir parti…

Bu partiye bakıldığı zaman 94 yaşına gelmiş ve bunca yıldır halkına-ülkesine hizmet ediyor. Üzerinden darbeler geçti, kapatıldı ama yine tekrardan açılarak ‘bu ülkeyi biz kurduk, biz yaşatacağız’ diye devam ettirdi.

Bugüne bakıldığı zaman şartlar ve koşullar çok iyi değil. Durum öyle bir koşullara geldi ki, ülke tamamen diktanın-faşizmin yönettiği şekilde baskı altına alındı. Öyle koşulları yaşıyoruz ki ülkemiz artık yolgeçen hanına döndü. İzinsiz, sorgusuz, sualsiz her ülkenin insanları bizim ülkemize yerleşip bizim vatandaşlarımızdan daha çok kendini önemsetir duruma geldi. İşte bunların hepsi ülkeyi yönetemeyen, yönetim şeklini bilmeyen beceriksiz iktidarın döneminde oldu. Bizlerin üzerine düşen görev, iktidarda kim olursa olsun, koşullar ne olursa olsun, şartlar nasıl olursa olsun tek hedefimiz; bir olacağız, birlik olacağız, ülkemizi, toprağımızı, sınır çizgilerimizi sonuna kadar koruyacağız. Hiç kimseye bunları devretmeyeceğiz, teslim etmeyeceğiz. En önemlisi de teslim olmayacağız.”   

Yapılan konuşmaların ardından partiye yeni kayıt olan bir grup yurttaşa rozet takıldı. Milas Belediyesi Kadın Halk Oyunlarının gösterisinin ardından kuruluş yıldönümü anısına hep birlikte pasta kesilirken, düzenlenen program ‘Can ve Aylin’ adlı müzik grubunun şarkılarıyla son buldu.  

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık