‘Doğal SİT Alanlarımız’ tehlikede!

A.Kemal KAŞKAR -

‘Doğal SİT Alanlarımız’ tehlikede!

Milas Kent Konseyi’nce; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılan ve Doğal SİT alanlarında tanım değişikliklerini (“Koruma kategorilerinin değiştirilmesi”) içeren yönetmelikle ilgili olarak düzenlenen ve TMMOB Milas İlçe Sekreteri ve Milas ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Harita Mühendisi Enver Tuna’nın konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantısı dün yapıldı.

Toplantıya; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Konsey Genel Sekreteri Salim Tanış’ın da aralarında bulunduğu bazı Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Meslek Odalarının temsilcileri, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, bazı Mahalle Meclislerinin, STK ve bazı siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan bir yurttaş topluluğu katıldı.

 

Açılış-Sunuş

Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda saat 10:30’da, Milas Kent Konseyi Sekreteri Burcu Kutsal Demirkol’un davetiyle saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantıda daha sonra Konsey Yürütme Kurulu Üyesi Coşkun Efendioğlu, kısa bir sunuş konuşması yaptı.

Konuşmasında, yapılmak istenen değişiklikler üzerinde, dünya turizminin en önemli merkezlerinden biri olan ilimiz Muğla’da da duyarlılıkla durulduğuna dikkat çekerek, “Milas Kent Konseyi genel kurulu, özellikle bu konu üzerinde yoğunlaşan Muğla Çevre Platformu’na (MUÇEP) üye olma kararı verdi. MUÇEP’in, 4 Aralık 2016’da kuruluş sürecindeki ilk toplantısının ardından, 8 Ocak 2017 Pazar günü saat 14’te Marmaris’te ikinci buluşması gerçekleştirilecek. Bugün biz de burada, Milas ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyemiz ve bu konuda kısa süre önce ilan edilen ilk raporu hazırlayan Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Sayın Enver Tuna’dan dinleyeceğiz konuyu” diyen Efendioğlu daha sonra sözü Tuna’ya bıraktı.

 

Rapor oybirliği ile

kabul edildi

Sözlerine, “yeni yılın, 2016’dan daha huzurlu geçmesi” yönündeki dileklerini dile getirerek başlayan Tuna,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca değişiklik çalışmaları sürdürülen ‘Koruma Kategorileri’yle ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliği ile kabul edilmiş olan raporun, ilçemiz Milas’ı doğrudan ilgilendiren bölümüyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

1., 2. ve 3. Derece Doğal Sit olarak bilinen kategorilerin sırasıyla; “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” (Yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlar), “Nitelikli Doğal Koruma Alanları” (Çadırlı Kamp Alanı, Bungalov ve Günübirlik Faaliyetlerin yapılabildiği alanlar) ve “Sürdürülebili Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları” (Turizm ve Yerleşimlere izin verilen alanlar) olarak adlandırıldığını dile getiren Tuna; “Bakanlıktan gelen görüş talebi üzerine konu İmar Komisyonu ve İlçe Belediyeleri tarafından incelendi. Raporlar istediğimiz 13 ilçemizle ayrıca 13 ayrı oturumda bilgi alışverişinde bulunduk. Fethiye ve Köyceğiz dışında diğer ilçelerimizden raporlar geldi. Bu şekilde yaklaşık bir ay içinde çok titiz bir çalışmayla hazırlayıp Büyükşehir Belediye Meclisine sunduğumuz raporumuz CHP, AKP ve MHP gruplarının oybirliğiyle kabul edildi ve Valiliğe iletildi” dedi.

 

Sızdırma değil

bilgilendirme

Bu arada, bazı çevrelerce, bu konuda Büyükşehir’in “bilgi sızdırdığı” şeklindeki değerlendirmeler yapıldığını da belirten Tuna, “Sızdırma değildir bu. Gizlenecek bir konu değildir çünkü. Kamuoyunun bilgilendirilmesi gereken bu çok önemli konuda hemşehrilerimizin bilgilendirilmesidir. Bu vesileyle, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürün’e teşekkür ediyorum” dedi.

Sözlerini, ilimizin, ülkemizin bize atalarımızdan miras kalmayıp torunlarımızın emaneti olduğuna dikkat çekerek sürdüren Enver Tuna, daha sonra rapordan, taslak yönetmelikle önerilen tanımlamalar bakımından ilçemizde Bafa Gölü, Gökçeler İncirliin Mağarası ve Tuzla Sulak Alanı çevrelerindeki ‘olası doğa kayıpları’na ilişkin aktarmalarda bulundu.

Tuna ayrıca rapordan, ilimizde yeni tanımlamalarla yapılaşmaya açılması muhtemel alanların tahmini 300 bin kişilik bir nüfus artışına neden olabileceğine ilişkin yorumu da aktardı ve sözlerini; konunun, ilimizin diğer ilçelerindeki yansımalarına da görsel olarak dikkat çekip, etkinliğin düzenlenmesinde önderlik eden Milas Kent Konseyi ve destekleri için Milas Belediyesi’ne teşekkür ederek tamamladı. 

 

Katkılar

Katılımcılar tarafından sorular sorularak ya da görüş ve önerilerin dile getirilmesiyle sürdürülen toplantıda, bu anlamda dikkat çeken katkılar ise şöyle özetlenebilir:

-Bafa özelinde Aydın Büyükşehir, Söke ve Çine Belediyeleriyle ortak bir platform oluşturulmalı, ayrıca ‘çivi bile çakılamaz’ durumdaki köylerimizin, köylü yurttaşlarımızın sorunlarına köklü çözümler üretilmeli,

-RAMSAR başta olmak üzere bu yönde bağlı bulunduğumuz uluslararası tüm sözleşmeler temelinde çalışmalar yapılmalı,

-Çevre Bakanlığı bir yandan ‘elma şekerleri’ sunup öte yandan çok geniş alanları ‘altın tepsiler’de ranta açık alan haline getirmeye çalışmaktadır, Dolayısıyla bu, bir tür ‘suçüstü belgesi’dir.

-Mücadele için ne kadar süremiz var?

-Milletvekillerimiz bu konuda neler düşünüyorlar?

-Örgütlü mücadele şart çağrısı,

-Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) 8 Ocak Pazar günü Marmaris Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda saat 14’te başlayacak olan toplantısına davet,

-TMMOB Mimarlar Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nce 11 Şubat 2017 Cumartesi günü, Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu’nda saat 13’te Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün yapacakları konuşmalarla başlayacak olan ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yönetiminde, Konuşmacı olarak Prof. Dr. Emel Göksu (Şehir Plancısı), Prof. Dr. Ümit Erdem (Peyzaj Mimarı) ve Enver Tuna’nın (Harita Mühendisi, Milas ve Muğla BŞB Meclis Üyesi) katılacakları Doğal Mirasımız / Doğal SİT Alanları konulu panel/foruma davet.

    

Kapanış

Etkinlik, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’ün yaptığı kapanış, teşekkür konuşmasıyla sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık