‘Dörttepe’de yeraltı sularında tuzlanma artıyor!’

Adem KANKAYNAR -

‘Dörttepe’de yeraltı sularında tuzlanma artıyor!’

Milas Ziraat Odası aylık olağan Meclis toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan Milas Kaymakamı Eren Arslan ve Ziraat Odası Meclis Üyeleri, bu sene dördüncüsü yapılacak olan Zeytin Hasat Şenliği’ni konuştu. Toplantıda Oda Başkanı İsmail Atıcı, Tarımsal Sulama ve Dörttepe Mahallesi’ndeki yeraltı sularındaki tuzlanma sorununu Kaymakam Arslan’a aktardı ...

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Meclis Başkanı Halis Şahin ve Ziraat Odası Meclis Üyelerinin katıldığı toplantının ana gündem maddesi, bu sene Kasım ayında dördüncüsü yapılacak olan Zeytin Hasat Şenliği konuşulurken, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Şenlik Komitesinin geniş bir üye yelpazesinde olduğunu ve ortak akıl ile şenliğin içeriğinin belirlendiğini söyledi.

Toplantının başında gündem maddeleri okundu ve söz, Meclis Başkanı Halis Şahin’e bırakıldı. Şahin, Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın toplantıya katılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek; “Sayın Kaymakamımızın bugün aramızda olması bizleri onurlandırmıştır. Bizlere göstermiş olduğu yaklaşım ve vermiş olduğu değer için teşekkür ediyorum” dedi.

“54 yıllık Ziraat Odası tarihinde bir ilk yaşanıyor”

Ziraat Odası Meclis Başkanı Halis Şahin’in ardından konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, toplantıya katılan Milas Kaymakamı Eren Arslan’a teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün Milas Ziraat Odası tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. 54 yıllık Ziraat Odası tarahimizde ilk defa bir kaymakam meclis toplantımıza katılıyor. Gerçekten bizler için bugün, özel bir gün olarak tarihe geçmiştir. Aslında Milas Kaymakamı ve Milas Belediye Başkanı zaten bizim doğal üyemizdi ancak bugüne kadar hiçbir yönetici meclis toplantılarımıza katılmamıştı. Bu anlamda bizlere bu ilki yaşatan Sayın Kaymakamımıza teşekkür ediyoruz.”

Yönetim kurulunun her hafta, meclisin ise ayda bir kez toplantı yaptığını belirten Atıcı; “Ziraat Odası; kamu yararına çalışan, çiftçilik mesleğinin kaliteli ve verimli bir üretim için çiftçilerin çalışmalarını kolaylaştıran, çiftçilerin kendi aralarında ve halkla olan ilişkilerinde doğruluğu - dürüstlüğü savunan, bir anlamda devlet ile çiftçi arasında köprü vazifesi gören bir kuruluştur.

Yaptığımız görevlerin içerisindeki en önemli bölüm, özellikle çiftçilerin tarımsal faaliyetlerde karşılaştıkları problemleri çözmek, üreticiye - çiftçiye ucuz girdi temin etmek, çiftçiler arasındaki sorunları çözmek ve devlet kurumları tarafından çiftçilerden istenilen belge ve bilgileri temin etmektir. Bir başka nokta ise tarım ile ilgili yasalar çıkarılırken de Oda olarak Ziraat Odaları Birliği aracılığıyla Tarım Bakanlığımıza görüş ve önerilerimizi iletmektir. Kısaca, Ziraat Odaları devlet ile çiftçi arasında iletişim kanalını kuran bir sivil toplum kuruluşudur.

Şu anda odamıza ait iki tane hizmet binamız var, üçüncüsü ise tamamlandı, son rötuşlar yapılıyor ve kısa bir süre sonra orayı da çiftçimizin hizmetine sunacağız” dedi.

“Milas, inanılmaz bir şehir”

Geldiği günden bu yana birçok mahalleyi gezdiğini, bizzat yörede yaşayan vatandaşlardan, muhtarlardan ve ilçemizdeki oda ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinden, esnaflardan bu kent ile ilgili çok özel bilgiler edindiğini belirten Milas Kaymakamı Eren Arslan ise konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün, bu güzel ülkemizin hemen her köşesinde özellikle tarımsal anlamda bir veya birkaç ürün öne çıkmış, doğal olarak da yöre insanının geçim kaynağı da o ürünler olmuştur. Oysa Milas’a baktığınızda su ürünlerinden tutun, arıcılığa, zeytinciliğe, meyve ve sebzeciliğe kadar pek çok ürün yetiştirilen bir ilçe. Bu anlamda Milaslı üreticiler de toprağına sahip çıkarak, onu ekip biçmiş ve yetiştirdiği ürünü topluma sunmuştur.

İşte onlardan bir tanesi zeytinciliktir. Bugün 132 mahallenin 52’si sadece zeytincilikle geçimini sağlıyor. Zeytinyağı üretiminde ise son yıllarda markalaşmaya, kaliteli zeytinyağı üretmeye yönelik ciddi çalışmalar var. İşte bütün çalışmaların sergilendiği, yurt içinde ve yurt dışında duyulmasını sağlayacak bir etkinlik olarak da bu sene dördüncüsünü yapacağımız Zeytin Hasat Şenliğimiz var. Bu şenliğin amacı, yetiştirdiğimiz ürünü standartların üzerine çıkararak, kaliteli bir ürün elde ettiğimizi ve bu alanda rekabet gücümüzü göstermektir.

Şenliğin nasıl ve ne şekilde yapılacağını belirleyen bir komite var ve bu komite oldukça geniş katılımcılardan oluşuyor. Orada herkesin görüş ve önerilerini ortaya koymasıyla yani bir anlamda ortak akıl ile kararlar alınıyor ve uygulanıyor.”

“Canan Karatay ile birlikte çok önemli isimler katılacak”

Bu sene yapılacak olan zeytin hasat şenliğine Prof. Dr. Canan Karatay’ın yanı sıra yaygın medyadan tanınmış isimlerin de katılacağını belirten Kaymakam Eren Arslan; “Bizler, yetiştirdiğimiz ürünleri, değerleri tanıtmak zorundayız. Ancak unutmamamız gereken, eğer kalitesiz bir ürün yetiştiriyorsanız bunun istediğiniz kadar tanıtımını yapın bir faydası olmaz. Dolayısıyla kaliteli, rekabet gücü yüksek, standartların üstünde ürün yetiştirmeliyiz ve tanıtımını öyle yapmalıyız” dedi.

“Markalaşma oranında ciddi bir artış var, ama yetmez”

Özellikle son yıllarda zeytinyağı üreten işletmelerin birçoğunun markalaşmaya dönük çalışmalar yürüttüğünü belirten Kaymakam Arslan; “Ciddi bir oranda marka değeri almış firma sayımız var ancak bu yeterli değil. Tüm zeytinyağı üretimi yapan işletmelerimizin bu konuda çalışması gerekiyor. Sadece zeytinyağında değil, sofralık zeytin konusunda da artık markalaşmaya yönelmemiz gerekli. Coğrafi işaretin alınmasıyla, artık Milas’ın zeytinyağı sadece yurt içinde değil, uluslararası ticarette de rekabet edebilecek bir noktaya geldi. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz” dedi.

“Tarımsal sulamadaki sorunlarımız devam ediyor”

Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın ardından yeniden söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ilçemizin tarımsal alandaki genel sorunlarından söz ederek, “Özellikle yöremizdeki iki baraj tamamlandı ve tarımsal sulama konusunda çiftimiz yararlanıyor, ancak tam anlamıyla yeterli değil. Bu nedenle bir anlamda Eşen Barajı’nın bir an önce yapımına başlanmalı. Bu konuda bizim de üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız. Sizden bu konuda destek istiyoruz” dedi.

“Dörttepe’de ‘tuzlanma’ oranı arttı”

Öte yandan ilçemize bağlı Dörttepe mahallesinde son yıllarda artan bir sorunun yaşandığını belirten Oda Başkanı İsmail Atıcı, bu konu ile ilgili aynı zamanda Dörttepe Mahalle Muhtarı olan ve Ziraat Odası Meclis Üyesi Hüseyin Felek’e söz verdi.

Felek, yaptığı konuşmada; “Geçmiş yıllardan beri bölge olarak yaşadığımız bir sorun, ancak son zamanlarda bu sorun daha da artmış durumda. Yeraltı kaynak sularımızda, denizden kaynaklı tuzlanmalar meydana geliyor. Bu oran şu günlerde oldukça arttı ve birçok çiftçi, tarımsal sulama da yapamayacağı için arazisini ekmedi. Dolayısıyla yörede ekilmeyen, boş bırakılan araziler söz konusu. Konuyu, DSİ yetkililerine bildirdik ve gelip incelemelerde bulundular ancak somut bir çözüm yolu bulamadılar” dedi.

Dile getirilen sorunu dikkatlice dinleyen ve notlar alan Milas Kaymakamı Eren Arslan, ilgililerle konuyu görüşeceğini ve mutlaka bir çözüm yolu bulacaklarını vurguladı.

Milas Ziraat Odası olağan Aylık Meclis Toplantısı daha sonra gündemdeki maddelerin görüşülmesiyle devam etti. Meclis toplantısının sonunda ise toplantıya katılanlar birlikte öğle yemeği yediler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık