DSİ’nin 2017 çalışmaları konusunda bilgilendirme

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

DSİ’nin 2017 çalışmaları konusunda bilgilendirme

 

DSİ tarafından, 2017 yılında 508 tesisin hizmete sunulduğu, 832 tesisin de temelinin atıldığı bildirildi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı açıklamada; ülkemizin, dünyanın en bereketli coğrafyası üzerinde, tarihi boyunca kültürün, mimarinin ve sanatın merkezi olduğuna dikkat çekip tarımın da yaygın olduğu bu coğrafyada kalkınmanın sulama ile olduğunun ve sulu tarımın da modern sistemler kullanılarak yapıldığında son derece verimli neticeler verdiğinin farkında olduklarını belirterek, “DSİ olarak, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Ülkemizdeki verim arttırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılması ile de ülkemizde tarımsal verimliliği ve üretimi birkaç kat arttırmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi.

 

Taşkın projeleri, Enerji üretimi ve İçme-Kullanma-Sanayi Suyu temini

DSİ’nin kuruluş amaçlarından biri olan ‘taşkınla mücadele’nin sürdürüldüğünü belirten Acu, bu amaçla dereleri ıslah ettiklerini, böylece yurttaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin en yüksek düzeyde sağlandığını, engel olunamayan kayıpları da en aza düşürmeye çalıştıklarını belirtip “Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut kaynaklardan elektrik üretimi teşvik edilmiş bu amaçla boşa akan derelerimiz üzerine kurulan Hidroelektrik Santrallerle elektrik üretilmeye başlandı. Bu sayede ülkemizi enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedeflemekteyiz. Ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlası DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılandı. İçme, kullanma ve sanayi suyu temini hususunda kurumumuz tarafından gerçekleştirilen ve birçok yönüyle ülkemiz ve dünyada ilkleri hayata geçiren projelerin altına imza atıyor, insanımızın daha sağlıklı su içmesine vesile oluyoruz” dedi.

 

Atıksu Tesisleri

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, açıklamasında daha sonra şu bilgileri verdi:

“DSİ olarak ilk planda çalışmalarımızı Ergene Nehri Havzası’nda yoğunlaştırdık. Yoğun sanayi ve evsel atık deşarjı sebebiyle kirlenen Ergene Nehri’nin eski günlerine kavuşturulması maksadıyla Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar ile Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde Atıksu Arıtma Tesisleri inşa edilerek işletmeye alındı. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ilçelerinde 2 adet kolektör de tamamlanarak işletmeye allındı. Ergene Nehri Havzası’nda 5 adet atıksu arıtma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Ergene Nehri Havzası dışında Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri tamamlanarak hizmete alındı. Diğer taraftan Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çorum, Ankara, Niğde, Yozgat, Bilecik, Afyonkarahisar ve Artvin illerimizde de proje çalışmaları devam ediyor. Söz konusu projelerde, ‘atıksuların geri kazanılarak yeniden kullanılması’ konusundaki çalışmalara ağırlık verilerek tüm tesislerde arıtılmış atıksuyun sulamada kullanılmasına imkan sağlayacak üniteler projelendiriliyor. DSİ Genel Müdürlüğü olarak sadece Ergene Nehri Havzasında değil diğer havzalarda da yürüttüğü çalışmalarda, atıksuların yeniden kullanımını ilke edinen bir yaklaşım izliyoruz.

 

Bölgesel Gelişim Projeleri

Bölgeler arası gelir ve refah dengesini sağlamak maksadıyla tüm dünyada uygulanan Bölgesel Gelişim Projeleri, sürdürülebilir kalkınma adına büyük önem taşındığından bizler de Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda hazırladığımız GAP, DOKAP, EGEGEP, DAP, AKDENİZGEP, ORTAGEP, KOP, TRAGEP, MARMARAGEP ve BAKGEP Bölgesel Projelerini hızlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bölgesel Gelişim projeleri ile hedefimiz, işgücünün yerinde istihdamını sağlayarak göçün önlenmesine katkı sağlamak, insanımızın ekonomik refah seviyesini artırarak milli ekonomiye ciddi katkılar sağlamaktır.”

 

2017 yılında 508 tesis hizmete alındı, 832 tesisin temeli atıldı

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 2017 yılında, -Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun öncülüğünde- 79 ilde düzenledikleri törenlerle 508 tesisin hizmete alınıp 88’i Baraj, 58’i Gölet, 100’ü Sulama, 18’i İçmesuyu Tesisi ve 568’i Taşkın Koruma Tesisi olmak üzere 832 tesisin temelinin atıldığını belirterek, “Diğer taraftan 2017 yılında 5 Nisan ve 29 Kasım tarihlerinde düzenlenen iki büyük toplu açılış merasiminde toplam maliyeti 10 milyar TL olan 575 tesisi de hizmete aldık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da, toplam maliyeti 7,7 milyar TL olan 375 tesisi hizmete alındı. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından ise, 5 Nisan 2017 tarihinde İzmir’de toplam maliyeti 1,8 milyar TL olan 101 tesis hizmete alındı. Hizmete aldığımız tesislerden 508 âdeti Genel Müdürlüğümüze ait olup bu tesislerin 111 adeti baraj, 38 adeti gölet, 184 adeti sulama tesisi, 28 adeti içmesuyu tesisi ve 147 adeti de taşkın koruma tesisidir. Hizmete alınan tesisiler ile 2 milyon 679 bin 510 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece Yıllık 1 milyar 360 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlanmıştır. 28 yerleşim yerine yıllık 203 milyon metreküp içmesuyu verilmiştir. 7 şehir merkezi, 76 ilçe, 703 yerleşim yeri ve 286.000 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur” dedi.

DSİ Genel Müdürü Acu, açıklamasını, bu projelerin yapılmasındaki destekleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’na teşekkür edip şükranlarını sunarak tamamladı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık