ÖNDER Haber -
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla gazetemize, biri Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, diğeri TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru imzalı olmak üzere iki mesaj-açıklama ulaştı.
Milas Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanan Dünya Gıda Günü’nün 2014 yılı ana teması ‘Aile Çiftliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlenmiştir. Açlıkla mücadelede ve gıda güvenliğinin sağlanmasında aile çiftliğinin katkısının büyük olduğuna dikkat çekilmektedir. Aile çiftçiliği, aile temelli tarımsal faaliyetler bütünüdür. Kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere, ailesel işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünleri üretim faaliyetlerini düzenleme yöntemidir. Birleşmiş Milletler, 2014 yılını "Uluslararası Aile Çiftliği Yılı" olarak ilan etmiştir. ‘2014 Yılı Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’nın" temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması, çevrenin korunması ve kırsal alanda kalkınmanın sürekliliği bakımından aile çifçiliğine dikkat çekerek öne çıkarmaktır. Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda dengeli beslenmeye, dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına da katkıda bulunur. Aile çiftçileri, arazileri hakkında sahip oldukları bilgileri ve toprakta kullanılan farklı teknikleri uygulayabilme becerileri ile arazilerini daha dikkatli şekilde yönetirler ve üretim seviyesini artırabilirler. Aile çiftçiliğini desteklemek ve karşılaşılan sorunlara eğilmek "2014 Yılı Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı"nın hedefidir. Bu kapsamda gerekli gayreti göstermekte olduğumuzu belirtir, dünyada her insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi dileklerimle Dünya Gıda Gününü kutlarım.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası: "Neyleyim Dünya Gıda Gününü!"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü ‘nün bu yılki teması, ’Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlenmiştir.
Biz Gıda Mühendisleri ağırlıkla "gıda üretim, kalite ve güvenliği" konusuna çalışmakta ve politikalar üretmekteyiz. Ancak meslek isminde ve çalışma hayatının ana teması gıda olan Gıda Mühendisleri mutsuz ve kendilerini dışlanmış hissetmektedirler. Başlıkta da duygularına tercüman olduğum meslektaşlarım görevlerini tam yapamamanın sıkıntılarını yaşamaktadırlar. Sektörde sağlıklı gıdanın üretilmesi için verdikleri savaşta ellerinin güçlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istemektedirler. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ve ilgili kurumlardan üretilen "Gıda Danışmanlığı" ve "Hijyenik Dizayn" gibi projelerimize gerekli ilginin gösterilmesini, istihdam ile alakalı haksızlığın giderilmesini ve gıda güvenliği problemlerinin çözümlerinde üzerlerine düşen çalışmaların daha kararlı bir şekilde yapılmasını talep etmektedirler.
"Yeterli miktarda, uygun fiyatta ve kalitede, güvenli ve sürekli gıdaya ulaşmak" bir insanlık hakkı olmasına rağmen; Gerek üretici gerekse tüketici boyutunda yaşanan ekonomik sıkıntılar, / Yeterli istihdamın ve etkin denetimin sağlanamaması, / Gıda güvenliği politikalarının yetersiz olması, sıkıntıların ilgili kurumlar tarafından kabul edilmemesi ve Ortak çalışmaya yeteri kadar açık olunmaması, güvenilir gıdaya ulaşımı riske atmaktadır.
Gıda güvenliği ve güvencesini sağlamak için bu sarmaldan çıkışa yönelik bütünsel politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde bir kez daha talep ediyoruz: Ülke olarak tarım üreticisini üretimden kopartmayacak, tüketiciye güvenli ve ekonomik ürünler sunacak düzeni hep beraber kuralım. Sadece ekonomi ve piyasa gözlüğü ile bakmadan, stratejik öneme sahip tarım ve gıda sektörünü güçlendirelim, kayıt dışını engelleyelim. Alım gücü düşük kesimlerin yeterli ve sağlıklı beslenmesini sağlamak üzere doğru ve uzun soluklu politikalar geliştirelim. Güvenli gıda arzını sağlamak amacıyla denetimlerin kamu eliyle etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayalım.
Kamuda gıda alanında temel strateji ve politikaların belirlenmesinde ve bunların uygulanmasında görev almak üzere; başta Gıda Mühendisleri olmak üzere, ilgili tüm meslek gruplarını istihdam edelim. Son zamanlarda yaşanan problemler; gıda ile ilgili tüm aşamalarda konunun uzmanlarının varlığının ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir.
Güvenli ve yeterli gıdaya ulaşımın güvence altına alındığı, insanca yaşanılan bir dünyada gıda gününü gerçek anlamda hep beraber kutlayalım.