ÖNDER Haber -
Dünya Talasemi (Akdeniz Anemisi) Haftası nedeniyle Milas Toplum Sağlığı Merkezi tarafından etkinlik gerçekleştirildi. İlçemizde bulunan Talasemi hastaları ve yakınlarının katıldığı etkinlik sırasında bir konuşma yapan TSM Doktoru Gökçe Dağtekin, Akdeniz Anemisi’nin genetik bir kan hastalığı olduğunu belirterek, "Milas ilçemizde tespit edilmiş 19 talasemi hastamız 35 taşıyıcı çiftimiz bulunmakta" dedi.
Milas TSM tarafından Dünya Talasemi Haftası dolayısıyla dün saat 10’da TSM Bahçesi’nde etkinlik gerçekleştirildi.
İlçemizde bulunan talasemi hastaları ve yakınlarının katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan TSM Sorumlu Tabibi Dr. İlyas Türk, talasemi hastalığına dikkat çekmek ve tedavi gören hastalarla bir araya gelmek amacıyla etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kurum olarak her zaman hastalarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.
Türk’ün ardından söz alan TSM Doktoru Gökçe Dağtekin, talaseminin genetik bir kan hastalığı olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde yaklaşık % 2.1 oranında taşıyıcılık görülmekte. Milas ilçemizde tespit edilmiş 19 talasemi hastamız 35 taşıyıcı çiftimiz bulunmakta. Ülkemizde 1950 yıllarında talasemi çalışmaları başlamış. 1993 yılında 3960 sayılı kalıtsal kan hastalıkları ile mücadele kanunu çıkmış programı kapsamına alınmış. Muğla ilimiz talasemi çalışmalarının başladığı ilk illerimizden. 2003 yılında ülkemizin 33 ili hemoglobinopati önleme programı kapsamına alınmıştır. Bu tarama çalışmaları ile 2009 yılında % 82 oranında çiftimiz taranmış yeni doğan talasemi hastası % 87 oranında azalmıştır. Böylece ülkemizde sağlıklı bir nesil için bu oranlar umut vericidir. Bugün buradaki etkinliğimizin amacı hastalarımızla tanışmak, hastalarımızın sorunlarını yakından takip etmek ve talesemiye karşı kamuoyununun dikkatini çekmek" dedi.
Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından hasta ve hasta yakınlarına ikramda bulunulmasıyla sona erdi.