‘E Mesleki Entegrasyon Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı

‘E Mesleki Entegrasyon Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı
  • 08 January 2015, Thursday 7:55

Oktay ÇAYIRLI -

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen E Mesleki Entegrasyon Projesi hayata geçirildi… İlçemizdeki Mesleki ve Teknik Eğitim kalitesinin arttırılması, eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesi, talep doğrultusunda arz edilen nitelikli işgücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında 3000 öğrenci ve ailelerine mesleki rehberlik ve kariyer eğitimleri verilecek, meslek dersi öğretmenlerinin motivasyonu artırılarak, yöneticilerin becerilerini geliştirmek ve Mesleki Gelişimlerini sağlamak için proje kapsamında akademisyenler tarafından 250 yönetici ve öğretmene eğitimler verilecek… E - Mesleki Entegrasyon web sitesi ve web portalı kurularak, mesleki eğitimde çalışan yönetici, öğretmen, öğrenci ve sektör temsilcilerinin buluşması sağlanarak mezunlara iş olanakları yaratılacak…

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve GEKA tarafından, Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan E Mesleki Entegrasyon Projesi’nin açılış toplantısı dün saat 10’da Milas Ticaret ve Sanayi Odası Labranda Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İradet Genç, Milas İlçe Jandarma Komutanı Jndrm. Bnbş, Mehmet Atik, Milas İlçe Emniyet Müdürü Erhan Şimşek, AKP Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, MHP Milas İlçe Başkanı Murat Yıldırım, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Milas Meslek Yüksekokulu ve Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okul yöneticileri ve öğrencilerin katıldığı toplantı, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşımızın seslendirilmesi ve projeyle ilgili olarak hazırlanan kısa bilgilendirme filminin sunumuyla başladı.

Doğru meslek

seçiminin önemi

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İradet Genç, günümüzdeki bilim ve teknolojideki hızlı değişim, sanayinin yüksek nitelikli ara insan gücüne olan ihtiyacının artırdığını belirterek, "İşveren kuruluşları öğrencilerden üretim bilgisi ve becerisi, teknolojinin yakın takibi gibi konuların önceden bilinmesini, temel istek olarak bildirmektedirler fakat bu isteklerini duyurabilecekleri birçok ortam olmasına rağmen henüz ortak bir platform oluşturulmamıştır. Biz Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrenci ve işverenleri ortak bir platformda buluşturmak amacıyla ilk başta bölgesel düzeyde sonrasında da ulusal ve uluslararası düzeyde bir platform oluşturmak amacıyla yola çıktık ve yola çıkarken de; Güney Ege Kalkınma Ajansının desteğini arkamıza aldık. Aldığımız bir başka destek ise ‘Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil’ diyen Yunus Emre’nin sözüdür. Evet, paylaşmanın önemi gerçekten farklı bir tını, farklı bir güç olsa gerek. Bu güç bize yarınlarımızın garantisi olan öğrencilerimizin kendilerini gerçekleştirebilecekleri ortamları oluşturmayı sağlayacaktır. Bu süreçte şüphesiz onların hedeflerine varmadaki en önemli dönemeç, icra ederken mutlu olabilecekleri meslekleri seçmektir. Meslek seçimi konusunda kişi üzerinde birçok çevresel baskının yanısıra kişinin iç dünyasında kendisini yeterince tanımaması yatmaktadır. Bireyler bu dönemlerde sağlıklı seçimler yapamamakta ve bunun sonucunda da istemedikleri işleri icra eden bireyler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hatalı seçim hem zaman hem de maliyet açısından büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu dönemde bireylere yapılabilecek doğru rehberlik, mentörlük, koçluk gibi yaklaşımlarla onların doğru tercihler yapmaları sağlanabilir" dedi.

Paydaşlarla işbirliği

Konuşmasında projenin nihai hedefinde, genelde Muğla'da özelde Milas ve Bodrum'da Mesleki ve Teknik Liseleri ile işgücü piyasası arasındaki uyumu sağlamak, okullara bölgemizdeki işletmelere göre yeni bölümler kazandırmak, öğrencilere iş yaşamının gerektirdiği beceri ve yetkinlikleri kazandırmak, girişimcilik kültürünü öğrencilere benimsetmek olduğunu da dile getiren Genç, sözlerini "Ülkemizde esas sorunun, işin yokluğu değil, nitelikli işgücünün yokluğu olduğu bilinciyle okullarımızda daha nitelikli öğrenciler yetiştirmek için tüm paydaşlarla işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımızın öğrencilerimizde, velilerimizde, işletmelerimizde bir nebze de olsa farkındalık oluşturacağını temenni ederek, projemize katkı sunan başta Güney Ege Kalkınma Ajansı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim" diyerek tamamladı.

Mesleki eğitimin

sorunlarını yerinde ve

yerel de çözmek istedik

Daha sonra söz alan Milas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdullah Er ise projenin içeriği hakkında bilgiler vererek, "Bu proje ile mesleki eğitimin sorunlarını yerinde ve yerelde çözmek istedik. Bugün Güney Ege Kalkınma Ajansı destekleri ile mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için ilk adımı atıyoruz. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün 2017 yılı hedefleri için hazırladığı Strateji Belgesi ve Eylem Planında konu edilen sorunlar ile ilçemizde Mesleki ve Teknik Eğitimde tespit edilen sorunların ortak olduğunu gördüğümüzde, proje ekibi olarak doğru yolda ilerlediğimizi anladık" dedi.

Avrupa'nın en genç

nüfusuna sahibiz

Ülkemizin ve ilçemizin kalkınmasında ve gelişmesinde, Mesleki ve Teknik Eğitim okullarından çıkan elemanların, sektörün beklentilerine cevap verebilir nitelikte olmasının önemli olduğunu dile getirerek konuşmasını sürdüren Er, "Mesleki ve teknik okullar, ilçemize nitelikli eleman yetiştirilmesinde ve işsizliğin azaltılmasında önemli konumdadır. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz. Ancak bu gençlerimizin birçoğu üniversite bitirmesine rağmen işsiz ve mesleksizdir. Mesleki Entegrasyon Projesi ile okullarımızda ara eleman değil nitelikli eleman yetiştirmek istiyoruz. Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de bilgili, donanımlı ve beceri kazanmış nitelikli gençlere ihtiyacımız var. Mesleki ve Teknik Okullarımızdan mezun olan öğrencilerimizin 2013 - 2014 Eğitim Öğretim yılı genel durumuna baktığımızda, % 6’sı lisans eğitimine devam etmekte. % 29'u ön lisansa yerleşmekte, % 65’i işletmelerde çalışmakta, % 11’i açık öğretime devam etmekte, % 10,7’si mesleğini yapmadığı bilinmekte. Milli Eğitim Bakanlığımızın stratejik hedeflerinde orta öğretime devam eden öğrencilerin Mesleki ve Teknik Eğitime devam etme oranı % 50 olarak hedeflenmiştir. Muğla ilimizde de ise ortaöğretime devam eden öğrencilerimizin oranı % 45' i Mesleki ve Teknik Eğitime devam etmekte. İlimiz ve ilçemiz bu hedefe çok yakındır" dedi.

Er, konuşmasını Kariyer Danışmanlığı ve İnsan Kaynakları Geliştirme Derneği (KARDER) tarafından hazırlanan taslak eğitim programı hakkında bilgiler vererek tamamladı.

Er’in yaptığı sunumun ardından kürsüye gelen Bilişim Öğretmeni ve Fatih Projesi İlçe Sorumlusu Veysel Karani Ceylan ise, proje kapsamında hazırladıkları www.mentep.com portalı hakkında bilgiler aktardı.

E Mesleki Entegrasyon Projesi’nin açılış toplantısı, MİTSO Başkanı Reşit Özer’in, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç’ın, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar’ın konuşmaları ve Merkez Ortaokulu Müzik Öğretmeni Mustafa İnan’ın türkü dinletisi ile sona erdi.

Proje kapsamındaki çalışmaların Nisan ayına kadar devam edeceği öğrenildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık