Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Ekmek, simit 3 TL!.. Vatandaş neler neler demiyor!?

Fiyatlar çığrından çıktı!.. Daha doğrusu vatandaşları çileden çıkarttı!.. Dünden itibaren somun ekmek ve simit 3 TL’den satılmaya başlandı..

Ekmek, simit 3 TL!.. Vatandaş neler neler demiyor!?
  • 20 January 2022, Thursday 13:51

Peki, bu zammı kim yaptı?!..

İşte orası meçhul..

Bugün, haberi aldıktan sonra araştırmaya başladık. Gıda Maddesi Yapan ve Satanlar Odası’nı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı aradık. Her ikisi de kendilerine fırıncılardan fiyat artışı ile ilgili dilekçe geldiğini belirtti. MİTSO, dilekçe geldiğini, komisyon toplanarak fiyatın belirleneceğini söyledi.

Gıda Maddeleri Odası da talebin üst kuruluşlarına iletildiğini, ancak kendilerinin 200 gram ‘susamlı ekmeğe’ 3 TL. Fiyat verdiklerini belirtti.

Hepsi de, standart 200 ya da 210 gr. Somun ekmeğin dışındaki ekmeklerin, fiyat belirlemesine tabi olmadan, üretici fırınlar tarafından fiyatlandırıldığını, bunları kimsenin fiyat ya da gramaj kontrolüne tabi tutamayacağını belirttiler. Örneğin, bir yerde baklavanın şu fiyattan, başka yerden bu fiyattan satılması örneğinde olduğu gibi, bu konuda bir kontrolün söz konusu olmadığını belirttiler.

Somun ekmek için ise komisyon şöyle toplanıyormuş: Talep üzerine, örneğin MİTSO, komisyonu toplantıya çağırıyormuş. İl Ticaret Müdürlüğü, Belediye, MİTSO, Tarım İlçe Müdürlüğü’nden bir yetkili toplanarak, talebi görüşüyor ve kaç gram ekmeğin kaç liradan satılacağını belirliyorlarmış. Karar oy birliği ya da oy çokluğu ile alınıyormuş.

Bu komisyon, şu anda 3 TL’den satılan ekmek için daha toplanmamış bile.

Ama ekmek ve simit 3 TL’den satılmaya başlamış!..

Peki bu nasıl oluyor?

Şöyle:

Fırıncılar, oluşturdukları watsap hattından konuşarak fiyat belirliyorlarmış ve uygulamaya geçiyorlarmış.

Oldu da bitti maşallah!.. Yani böyle..

Peki denetim?..

Belediye Zabıtası’nın sadece gramaj denetimi yetkisi varmış. Denetim yapacağı zaman odalara soruyor, somun ekmeğin gramajını ve fiyatını öğreniyormuş. Yaptığı denetimlerde sadece gramaj ve genel hijyen denetimi (işyerinin çöpü açıkta mı, ya da ortalık kirli mi?) yapabiliyorlarmış. Ekmeğin üretim sürecine, unun kalitesine, uygun koşullarda üretim yapılıp yapılmadığı vb. ilişkin hijyen kontrolü yetkisi ise İlçe Tarım Müdürlüğündeymiş.

Bunun dışındaki ürünlerde zaten gramaj ve fiyat kontrol yetkileri yokmuş.

Bilindiği gibi fırınların vitrinlerinde zaten somun ekmeğe rastlamak neredeyse mümkün değil. Çeşit çeşit ekmek türetilmiş durumda. Buğday, kepek, tam buğday, ekşi maya, esmer ekşi maya, beyaz ekşi maya, tava, çavdar, yulaf, sarı ekmek, vb. vb. gibi daha pek çok çeşitte ekmekler vitrinleri süslüyor. Gramaj ve fiyat kontrolüne tabi standart somun ekmek de üretiyorlar, ama bizim anladığımız kadarıyla, bunu, sadece zorunlu oldukları için üretiyorlar.

PEKİ, BU ZAMMI KİM YAPTI?

Dün, Odalarla yaptığımız görüşmeye göre, sadece Gıda Maddeleri Yapan ve Satanlar Odası, ‘susamlı ekmeğe’ 210 gram olarak 3 TL. Fiyat vermiş. Onun dışında henüz standart ekmek fiyatı ve gramajıyla ilgili komisyon toplanmamış. Ama standart ekmek 3 TL’den satılıyor..

Buna kim ne cevap verecek, doğrusu merak ediyoruz.

Vatandaşlar ise, kaçınılmaz besin maddesi ekmeğe 3 TL vermeye devam ediyor ve zaman zaman açıktan, çoğu kez de içinden söyleniyor..

Bi bilseniz?.. Neler neler demiyor!?..

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis