Ekmek zammı tam bir muamma!..

Onbir ayın sultanı Ramazan ayına girmemizle birlikte Ramazan Pidesi de vatandaşın gündemi arasına girdi.  Vatandaş Ramazan Pidesi’ne yapılacak zammı merak ederken, 1,25 kuruştan satılan normal ekmeğin de bir anda 1,50 kuruş olması ve bazı fırınların eski, bazıların da yeni fiyattan satmasıyla kafalar karıştı.

Ekmek zammı tam bir muamma!..

Her yıl Ramazan ayının girmesiyle sofralarımıza ulaşan Ramazan Pidesi, 3 gün önce girdiğimiz Onbir ayın sultanı Ramazan ayının yine vazgeçilmezi oldu. Geçen yıl 2 liradan satılan 300 gramlık Ramazan Pidesi, bu sene yine aynı gramajda ancak 2,5 liradan satışa sunuldu. 50 kuruşluk zam, vatandaşın bütçesini zorlarken; ekmeğin hammaddesi un, maya, akaryakıt, işçi, vergi ve diğer giderlerin sürekli artmasını öne süren fırıncı esnafı, güç koşullar altında bu işi sürdürdüklerini ancak daha fazla dayanacak güçlerinin de kalmadığını dile getiriyor ve en azından yapılan bu 50 kuruşluk zammın zararın bir kısmını karşıladığını ileri sürüyor.

Vatandaş bir ay sürecek olan Ramazan boyunca her akşam alacağı Ramazan Pidesi’nin kendi bütçesine getireceği yükü düşünürken, Milas Gıda Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin; “5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62’nci maddesi gereği alınan karar doğrultusunda, 2 Mayıs 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 300 gramlık Ramazan Pidesi’nin 2.50 kuruştan satılmasının kararlaştırıldığını ve oybirliğiyle alınan bu kararı da üst kurul olarak Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yönetimine gönderdik. Üst birliğimiz alınan kararı inceledi ve yönetmeliğin 5’nci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtildiği şekilde fiyatların azami haddi gösterdiğine dair açıklayıcı kayıt getirmek şartıyla onayladı. Biz de Oda yönetimi olarak bunu üyelerimize duyurduk.

Kısaca Ramazan ayı boyunca 300 gramlık pide, 2.50 kuruştan satılacak. Bunun üzerinde bir satış söz konusu olamaz ancak dileyen esnafımız bu rakamın altında satabilir” dedi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası, ekmek fiyatlarına dair yeni bir karar almadı.

Beyaz ekmeğe yapılan 25 kuruşluk zam kafaları karıştırdı…

Ocak 2017’de 250 gram ekmek yapılan 25 kuruşluk zam ile 1 liradan 1,25 kuruşa çıkarılırken, aradan geçen iki sene boyunca ekmeğin gramajı da fiyatı da değişmedi. Maliyetlerin sürekli arttığını ileri süren fırıncılar, zam talebinde bulundu ancak bugüne kadar talepleri karşılık bulmamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde baskılara dayanamayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, fırıncıların zam talebini gündeme alarak görüştü. Alınan karar doğrultusunda ekmeğin gramajı yine 250 gram olarak kalırken, fiyatı ise 1,25’ten 1,5 liraya çıkarıldı. Alınan karar MİTSO yönetimi tarafından onay için Muğla İl Ticaret Müdürlüğü’ne gönderildi.

Gazete olarak yaptığımız araştırmada ise henüz İl Ticaret Müdürlüğü aracılığıyla bakanlığa gönderilen zam teklifi onaylanmadı.

Bu, şu anlama geliyor: onaylanıncaya kadar 250 gram beyaz ekmek 1,25’ten satılmaya devam edecek…

Ancak ilçemizdeki bazı fırın ve onlar aracılığıyla verilen marketlerde ekmek, 1,50 kuruştan satılmaya başlandı. Bazı fırın ve marketlerde ise yine eski fiyattan satılmaya devam ediyor. Doğal olarak vatandaşın da kafası karışmış durumda. Ekmek zamlandı mı, zamlanmadı mı?

Bazı illerde fiyat düşerken…

İstanbul başta olmak üzere ülkemizin birçok ilinde, hatta Muğla’da bile ekmek 1 liradan satılırken, ilçemizde fiyatın artması, bazı vatandaşların tepkisine neden oldu. Sosyal medya hesaplarından yapılan zamma tepki gösteren vatandaş; “Fiyatların arttığı yerlerin çoğunda gramaj da arttı. Yani orantılı bir fiyat ayarlaması var. Oysa bizde gramaj değişmedi ama fiyat 25 kuruş arttırıldı. Zam yapmayan, hatta fiyatı daha da aşağıya indirin illerde un fiyatları mı ucuz, yoksa işçilik, akaryakıt, vergi veya başka giderlerden bu illerdeki esnaflar muaf mı?” diye soruyor.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık