En Büyük Bayramımızı kutladık!

Adem KANKAYNAR -

En Büyük Bayramımızı kutladık!

Cumhuriyetimizin 94’üncü yıldönümü, ilçemizde de bir dizi etkinlikle kutlandı. İki günlük kutlama programının ilk gününde Atatürk anıtına çelenk sunma ve kent merkezindeki Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşü büyük bir katılımla gerçekleşirken, aynı gün akşam ilçemizde ilk kez Milas Kaymakamlığı’nca Cumhuriyet resepsiyonu düzenlendi. İkinci günkü kutlama programında ise; halk oyunları, ödül töreni ve tören geçişi yer aldı.

 

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet ile ülkenin yönetim şekli ortaya konulurken, halka kendi kendini yönetme iradesinin verildiği, Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Milleti’ne armağan edilerek 94 yıldır kutlanan Cumhuriyet Bayramı, yine ülkemiz genelinde, dış temsilciliklerde ve ‘Türki Cumhuriyetler’de törenlerle kutlandı.

İlçemizde de iki günlük olarak hazırlanan kutlama programında geçmiş yıllarda, Kaymakamlık tarafından düzenlenen resmi törenler içinde yer almayan ‘Cumhuriyet Korteji’ ve ‘Cumhuriyet Resepsiyonu’ bu sene ilk kez gerçekleştirildi.

 

Çelenk sunumu ve

Cumhuriyet Korteji …

Törenlerin ilk günü olan 28 Ekim Cumartesi günü saat 13’te Atatürk anıtına çelenk sunulurken, saygı duruşunda bulunulması ve Ulusal Marşımızın okunmasıyla törenlerin ilk bölümü sona erdi. Ardından yoğun bir katılımla ve bando eşliğinde kent merkezinde Cumhuriyet Yürüyüşü yapıldı. Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Hava Meydan Komutanı Hava Sistem Albay Cenk Erataç, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, İlçe Jandarma Komutanı Albay Hayrettin Fidan ve İlçe Emniyet Müdürü Turgay Ava başta olmak üzere ilçemizdeki tüm resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin yöneticilerinin yanı sıra öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı yürüyüş, Milas halkından da yoğun ilgi gördü. Evlerinin pencerelerinden/balkonlardan ve yol kenarlarında kortejdekileri alkışlayan Milaslılar, ellerindeki cep telefonlarıyla da korteji görüntüye aldılar.

Cumhuriyet Korteji, başladığı yer olan Atapark’ta son buldu.

 

Cumhuriyet Resepsiyonu …

Aynı gün akşam ise Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda Milas Kaymakamlığı’nca verilen Cumhuriyet Resepsiyonu yapıldı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Hava Meydan Komutanı Hava Sistem Albay Cenk Erataç ve Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, davetlileri salon girişinde karşılarken, görevliler tarafından davetlilere Türk Bayrakları dağıtıldı.

İlçemizdeki okullarda görev yapan bir grup Müzik Öğretmeni tarafından oluşturulan orkestranın müzik dinletisi ve slayt gösterimi ile başlayan gecede, Milas Kaymakamı Eren Arslan bir konuşma yaparak, Cumhuriyetin ve demokrasinin Türk Milleti için ne denli önemli olduğunu belirterek, “Bugün burada pek çok yıkılışa ve dirilişe şahit olmuş, her köşesi şehitlerimizin kanı ve anaların gözyaşlarıyla sulanmış aziz vatanımızı, emsali görülmemiş bir birlik, beraberlik ve iman gücüyle savunduğumuz destansı Kurtuluş mücadelemizi taçlandırdığımız, Cumhuriyetimizin 94. Yıldönümünü kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız. Bugün, ezelden beridir hür yaşamış bu milleti tutsak etmeye kalkışan işgalcilere, onların işbirlikçilerine karşı tüm cihana, milletimizin tutsak olmayacağını ve diz çökmeyeceğini göstermiş olduğumuz gündür. Egemenliğin kayıtsız şartsız aziz milletimizin olduğunu tescillemiş ve haykırmış olduğumuz gündür bugün.

Cumhuriyettir ki; bizleri fikri hür, vicdanı hür kılan, kadınlarımızın seslerinin duyulduğu ve vatanımızın kalkınmasında kendilerine her safta yer bulabildiği, milletimizin hür iradesiyle yönetildiği, bizleri eşit kılan, bir kılan, birlik kılan, gelişimimizi ve yükselişimizi sağlayan… Cumhuriyettir ki; Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare… Ve Cumhuriyettir ki; bizlere bırakılmış en kıymetli miras.

Vazgeçilmez sorumluluğumuz olan; bu kıymetli mirasımızı ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek için, bizi korkutmak isteyenlere; bölmek isteyenlere; halkımızı kışkırtmak isteyenlere karşı göğsümüzü siper etmeye, kanımızı dökmeye; canımızı vermeye hazırız” diyerek, salondaki davetliler başta olmak üzere tüm Milas halkının Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın yaptığı konuşmanın ardından ‘Cumhuriyeti nasıl kazandık, nasıl yaşatıyoruz’ konulu bir video gösterimi sunuldu.

 

‘15 Temmuz’ görüntüleri

ve tepkiler …

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinden başlayarak, Çanakkale Zaferi ve ardından Kurtuluş Savaşı’ndan bazı bölümler ve sonrasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyetin ilk döneminden görüntülerle süren sunumun devamında 15 Temmuz’da hain Terör Örgütü FETÖ tarafından kalkışılan sivil darbe görüntülerinin sunuluş biçimi salonda, kısa süreli bir şaşkınlığa yol açtı. Katılımcıların büyük bir bölümü birbirine, ‘seçilmiş bu görüntülerin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla ne ilgisi var’ der gibi bakarken, bazı masalardaki davetlilerden de homurdanmalar geldi.

15 Temmuz görüntülerini takiben yeniden Cumhuriyet dönemi anlatılmaya başlandığında ise tansiyon normale döndü ...

 

Cumhuriyet Pastası …

Milas Kaymakamlığı tarafından bu sene ilk kez düzenlenen Cumhuriyet Resepsiyonu, hazırlanan ve üzerinde ‘Cumhuriyetimizin 94. Yılı Kutlu Olsun’ yazılı pasta, Kaymakam Arslan ve resepsiyona katılan protokol üyeleri tarafından kesildi.

Ve Cumhuriyet resepsiyonu, müzik dinletisi ile son buldu.

 

Ödül töreni … Halk

oyunları … Resmi geçit …

Kutlamaların ikinci günü olan dün ise, törenlerin yapıldığı Atapark, tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Milaslıların çok yoğun ilgi gösterdikleri törenler; Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Hava Meydan Komutanı Hava Sistem Albay Cenk Erataç tarafından, öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamalarıyla başladı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, daha sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Cumhuriyet, milli egemenliğe dayanan, gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejimdir. Bu nedenle ülkemizin kurum ve kuruluşları ile işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye ve aktif bir dış politikaya sahip olması, şüphesiz ki cumhuriyetin en önemli kazanımlarıdır. Milletimizin şanlı tarihindeki en önemli noktalardan biri olan cumhuriyet, bağımsızlık ve hürriyetimizden asla taviz vermeyeceğimizin bir ifadesidir. Cumhuriyet, milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir.

Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın kanıtıdır.

Milletçe bu güven ve istikrar ortamını koruyarak, birlik ve bütünlüğümüze, barış ve kardeşliğimize sahip çıkacak, cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki, bundan sonra da cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda çok daha büyük mesafeler kat etmesi ve daha büyük başarılarla cumhuriyeti taçlandırmamız yakındır.

Değerli gençler, sevgili öğrenciler, bildiğiniz gibi içinde bulunduğumuz yüzyılda hiçbir dönemde görülmemiş bir hızla toplumsal, ekonomik ve siyasi alanlar başta olmak üzere, hayatın tüm alanlarında büyük bir gelişme ve değişim yaşanmaktadır. Bu değişim sürecinde bilgi, toplumların itici gücü haline gelmiş, bilgiye ve teknolojiye sahip olmak üstünlük aracı olmuştur. Artık nitelikli insan gücüne sahip ülkeler ve bu ülkelerin insanları günümüz dünyasında söz sahibidir. Bu ülkeler, dünyanın gücünü, refahını ve zenginliklerini sahiplenmektedirler. Dünyanın 16, Avrupa’nın 6. Büyük ekonomisi olan Türkiye, istikrar içerisinde üretmeye ve büyümeye devam etmektedir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ vecizesini rehber edinerek laf değil, daha çok hizmet üreterek, aziz milletimize, kutsal vatanımıza karşı vazifemizi eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğimizde, en büyük hedeflerimizi dahi kısa sürede gerçekleştirmemiz mümkündür. Yeter ki, Türk milletinin en zor zamanlarda bile dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir millet olduğunu unutmayalım. Yeter ki bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya devam edelim. Yeter ki demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeyelim.

Bugün dünya coğrafyasına baktığımızda cumhuriyetin, demokratik bir devletin anlamı çok daha iyi anlaşılmaktadır. Ortadoğunun haritasını yeniden tanzim etme derdindeki emperyalist odaklar, ülkemizi, Irak, Suriye, Lübnan ve Libya’daki gibi bir kavga ortamına çekme gayretindeler. Ülkemiz üzerinde tezgâhladıkları her türlü operasyonlar, kutuplaşma ve kavga ortamını tahkim etme gayretleri, maalesef içimizden de devşirdikleri hainlerle en son bir yıl önce 15 Temmuz’da sergilenmiştir. Ülkemize darbe vurmak isteyenler, ülkemizi parçalama gayretine girmiş olanlar en güzel cevabı aziz milletimizden almıştır. Milletimiz tarih boyunca hiçbir düşmanına boyun eğmemiş, bu aziz toprakları yurt bilen, devletine, bayrağına, vatanına bağlı olan hiç kimseyi etnik aidiyeti, mezhebi ve yaşam şekline göre asla ayrı tutmamıştır.

Ecdadımız bizlere gözümüz gibi bakacağımız bir vatan ve kardeşliği miras bırakmıştır. Bu kutlu vatan hepimizindir. Türkiye, 79 milyon vatandaşın en kutsal hazinesidir. Acılarımız ortak, sevinçlerimiz ortak, dünümüz ve geleceğimiz birliktedir.

Erzurum ne ise Tekirdağ odur. Hakkâri ne ise Ankara aynıdır. Kahramanmaraş’ın kaderi Muğla’nın kaderidir. Bu aziz millet, yüce Allah’ın izniyle tüm kirli senaryoları boşa çıkarmaya devam edecek, bağımsızlığının ve iradesinin temeli olan Cumhuriyetimizi ilelebet muhafaza edecektir. Ulu Önder Atatürk’ün ifadesiyle, ‘muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur’.

Bu duygu ve düşüncelerle, devletimizin ve cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu cennet toprakları bizlere yurt kılan tüm Şehit ve Gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum; ruhları şad, mekânları cennet olsun. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından halk oyunlarıyla devam eden törenler, tören geçişi ile sona erdi.

 

Fener Alayı ve

Cumhuriyet Konseri

Cumhuriyetimizin 94. yıldönümü kutlamaları, dün akşam gazetemizin baskıya girdiği saatlerde Milas Belediyesi tarafından düzenlenen Fener Alayı ve Pusula Grubu’nun Cumhuriyet konseri ile sürüyordu ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık