Erken Çocukluk Eğitimi ve Otizm …

Adem KANKAYNAR -

Erken Çocukluk Eğitimi ve Otizm …

Her yıl 2 Nisan tarihinde ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi ilçemizde de düzenlenen etkinliklerle, Otizm’e dikkat çekilmeye çalışılıyor.İşte onlardan biri daha, ilçemiz Menteş Mahallesi’ndeki Remzi Ozan - Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda gerçekleştirildi.

Farklı mekanizmalar ve nedenlere bağlı olarak özellikle sosyal iletişimde ve ilişkilerde sorunlarla karakterize bir durum olarak tanımlanan Otizm hastalığının yelpazesinin çok geniş olduğuna vurgu yapan uzmanlar, Otizm’den hafif bir hastalık gibi söz etmenin doğru olmayacağını belirterek, “Pek çok yaratıcı ve teknik zekâya ya da sanatsal dehaya sahip kişide otizm belirtilerinin bazıları mevcuttur. Önemli olan, kişinin ve yakın çevresinin yaşamını hangi derecede bozduğunu, engellediğini ifade eden klinik sınırdır. Öz bakım becerileri, dil gelişimi, bağımsız bir yaşam sürme, bir iş edinebilme kapasitesine sahip olup olmadığıdır.Burada zeka düzeyinin iyi olması ve yeterli dilsel iletişimin varlığı önemlidir.Otizm her bireyde oldukça farklı profillerle seyreder.Ama çekirdek belirtileri aynıdır” diye, çağımızın bu önemli hastalığını tarif ediyorlar.

 

Konferans düzenlendi

Remzi Ozan - Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’nda, Otizm hastalığına dikkat çekme, bu konuda farkındalık yaratma adına bir konferans düzenlendi.

Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Op. Dr. Serdar Ali Elkıran ve Özel Eğitim Uzmanı Gökhan Uslucan tarafından verilen konferansa, ilçemizdeki birçok eğitim kurumunun yöneticileri, Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı ve mahalle sakinleriyle, çevre mahallelerden Otizm hastalığı bulunan çocukların anne ve babaları katıldı.

Etkinliğin başlangıcında bir konuşma yapan Okul Müdürü Muhammet Mercan, konuklarına ve konferansı sunan uzmanlara teşekkür ederek sözü uzmanlara bıraktı.

Her iki uzman da, hastalığın en erken 8 aylıkken bulgu verdiğini, 18 aylıkken testlerle tarama yapıldığında sonuç alındığını, güvenilir bir klinik tanı içinse 3 yaşı bitirmesinin gerekli olduğunu söylediler.

Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Op. Dr. Serdar Ali Elkıran; “Göz teması, seslenildiğinde dönüp bakması ve işaret etmesi, normal gelişim açısından önemlidir. Belirtileri otizmle karışan hastalıklar vardır.Özellikle dil sorunlarının bazı formları örtüşür.Otizmin ortaya çıkmasının çok nedeni vardır.Sayısız genin birbiriyle ve çeşitli çevresel etkenlerle etkileşimi buna neden olur.Otizmin bazı formları sonradan ortaya çıkıyor.Ama bu durumda dahi olayın temel nedeni genetiktir.Bozukluğu daha iyi tanımamız ve bu sorunu yaşayanların daha çok uzmana başvuru yapması bu artışa yol açan başlıca nedenlerdir.Başka birçok neden üstünde durulmaktadır ama kültüre bağımlı bir hastalık değildir. Bildiğim kadarı ile Türkiye’de epidemiyolojik bir çalışma yapılmamıştır” derken, Özel Eğitim Uzmanı Gökhan Uslucan ise, Otizm tedavisinde hangi noktada olduğumuzu ve çocukları bu durumda olan ailelerin neler yapması, nasıl davranması gerektiğini anlattı.

Özel Eğitim Uzmanı Uslucan, “Bardağın hangi tarafına baktığınıza göre değişir. Radikal bir tedavisi yok.Olguların yüzde 20’si kendiliğinden ya da kısmi destekle düzelme şansına sahiptir.Yüzde 50 kadarı bağımsız yaşam kurma açsından şanssızlar.Deneysel tedavi şekilleri var; otizm tek bir hastalık olmadığı için farklı tedaviler geçerli olacaktır.Eğitsel ve davranışçı yaklaşımlar daha çok pratik yaşama uyumu artırmakta otizmin belirtilerinin şiddetini değiştirmektedir.Bu tür hastalığı taşıyan anne-babalar, lütfen çocuğunuzu yakından takip edin.Onlardan alışkanlarından hemen vazgeçmelerini beklemeyin.Hoşlandıkları, sevdikleri objeleri gözlerinin önünden ayırmayın, fakat kolay ulaşmalarına da engel olun” diyerek, ebeveynlerin nasıl davranması gerektiğini anlattı.

Etkinliğin sonunda konuklara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık