“Fakir Baykurt’u ölümünün 18. yıldönümünde, saygıyla anıyoruz”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Fakir Baykurt’u ölümünün 18. yıldönümünde, saygıyla anıyoruz”

Fakir Baykurt’un aramızdan ayrılışının 18’inci yılında, Eğitim – İş Milas Temsilciliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

“Öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt’un, ölümünün üzerinden 18 yıl geçti. Baskı ve zulme karşı direncin temsili olmuş, devrimci öğretmen mücadelesinin öncüsü Fakir Baykurt’u sevgi ve saygıyla anıyoruz” sözleriyle başlayan açıklamada daha sonra şöyle denildi:

“Günümüz sendikal hareketinin, TÖS ve Fakir Baykurt’tan öğrenecek çok şeyi var”

Fakir Baykurt, yorulmaz bir öğretmen, örgütlenmeci, aydınlanmacı. Sanatı emek için, emekçiler için bir araç durumuna getirirken sanatın ilkelerinden ödün vermemenin, ona yeni kurallar katmanın da bir örnekleyicisiydi. Daha öğrencilik yıllarında, Köy Enstitüsü’nün dergisine şiirler yazmaya başlamıştı (1946), ardından öyküleri ve romanları geldi.

1968 yılında “Devrimci Eğitim Şurası”nı toplayarak Türkiye’nin eğitim sorunlarına yönelik köklü çözüm önerilerinin tartışılmasını sağladı. Bu toplantı günü TÖS Genel Başkanı olarak Anıtkabir’i ziyaret ederek anı defterine şunları yazdı:

 “Türkiye’nin öğretmenleri bugün ”Devrimci Eğitim Şurası”nı topladılar. Ülkemizin pek çok işi gibi halâ eğitim de çıkmaz içindedir. Senin gösterdiğin mutlu amaçlardan çok uzaklarda bocalıyoruz. Borçlu, yoksul ve geri kalmış olarak yabancılardan fayda umuyoruz. Biz öğretmenler buna asla razı değiliz. Bugün çocuk ana babaları şuramıza yolladıkları bir telde, ‘Fakirlere uygun yol bulun’ diye konuşuyorlar. Bu yol senin devrimci yolundur, senin ışıklı yolundayız. Devrimci çıkar yollar bulup görevimizi yapacağız. Sana saygılar…” diyerek,  sendikal hareketin hangi çizgide olması gerektiğine vurgu yaptı.

Yazdığı seksene yakın kitabıyla Türkiye gerçeğini en çıplak biçimiyle yazıya, edebiyata döktü. Romanlarına yansıyan muhalifliğini hayatına da taşımayı bilen Fakir Baykurt, TÖS’te verdiği mücadele nedeniyle sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 1971 askeri darbesinin ardından da uzun süre tutuklu kaldı.

Eğitim-İş olarak; günümüz sendikal hareketinin TÖS ve Fakir Baykurt’tan daha öğrenecek çok şeyi olduğuna inanıyoruz. TÖS’ün tarihsel mirasına sahip çıkarak, sendikal mücadeleyi hak ettiği yere getirme kararlılığımızı ifade ediyor; Fakir Baykurt’u ölümünün 18. yıldönümünde, saygıyla anıyoruz.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık