“Gazetecilik suç değildir”

A.Coşkun EFENDİOĞLU -

“Gazetecilik suç değildir”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Konrad Adenaur Stiftung ile birlikte gerçekleştirdiği medya seminerlerinin 83’üncüsü, 18-19 Kasım günleri Marmaris Elegance Otel’de gerçekleştirildi.

Muğla-Aydın-Denizli bölgesindeki yaklaşık 75 gazetecinin katıldığı Yerel Medya Semineri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı.

Ülkemizin olağanüstü koşullar yaşadığı günümüzde, en fazla etkilenen mesleklerin başında gazeteciliğin geldiğini belirten Olcayto, pekçok gazetecinin, hiç gerek olmadığı halde tutuklu yargılandığını, bunun son örneğinin Cumhuriyet Gazetesi yazarları olduğunu belirtti ve Olağanüstü Hal Kararnameleriyle, muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını, hatta artık Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki pekçok haber portalının da engellendiğini belirtti.

Gazeteciliğin suç olmadığını söyleyen Olcayto, hiçbir gazetecinin, mahkeme kararı ile suçu sabit olmadıkça tutuklu yargılanmaması gerektiğini, işsiz gazetecilerin sayısında büyük artışlar yaşanırken, ülkemizde medyanın özellikle 2007’den bu yana büyük bir dağınıklık da yaşadığını belirterek, tüm gazetecileri yerel, bölgesel ve ulusal düzlemde örgütlenmeye, birlikte mücadele etmeye davet etti.

Seminerin, herkese bir şeyler katacağına inandığını belirten Olcayto’nun konuşması sonrasında, Konrad Adenaur Stiftung Türkiye temsilcisi Sven-Joachim Irmer de bir konuşma yaparak, gazeteciliğin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, demokrasinin temelinin yerelden başladığını, yerel medyanın halkı doğru bilgilendirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Daha sonra Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, katılımcılara hoşgeldiniz dedi ve kendilerini Marmaris’ta ağırlamaktan onur duyduklarını, yerel medyanın, yaygın medyanın ilk haber kaynağı olması nedeniyle taşıdığı öneme dikkat çekip yerel basının içinde bulunduğu olumsuz koşullara ve yeterli olanaklara sahip olmaması gerçeğine vurgu yaptıktan sonra, seminer çalışmasına başarılar dileyerek, “Her yıl Marmaris’te sizleri ağırlamaktan onur duyarız” dedi.

Daha sonra, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte Etik İlkeler”, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı “Haber Yazma Kuralları”, Gazeteci Emine Munyar “Ekonomi Haberciliği”, TGC Balotaj Kurulu Üyesi Serkut Bozkurt “İnternet Haberciliği”, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç de “Basında Örgütlenme” konulu sunumlarını yaptılar, soruları cevaplandırdılar.

Bir başka oturumda ise TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve uzun yıllar Basın İlan Kurumu’nda da görev yapan Ahmet Özdemir, Basın İlan Kurumu’na ilişkin son Yönetmelik değişikliği kapsamında “Resmi İlanlar ve Yerel Gazetecilik” konulu sunum yaparken, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük ise, “Haber ve Hukuk” konulu bir sunum yaparak, gazetecilerin en çok karşılaştığı hukuki sorunlar üzerinden, katılımcılardan gelen sorularla da zenginleştirerek, güzel bir sunum yaptı.

Birinci günün akşamı yemeğe, Datça Kaymakamı ve Marmaris Kaymakam Vekili Vehbi Bakır ile Muğla Valisi Amir Çiçek de katıldı. Vali Çiçek burada yaptığı kısa konuşmada basının toplum hayatımızdaki önemine değinerek, Seminere katılanlara çalışmalarında başarılar diledi.

İkinci gün ise Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş, “Medyada cinsiyetçi dil sorunu”, 32. Gün Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu “Saha Haberciliği” başlıklı sunumlarını yaparken, Sanat Tarihçisi Gürol Sözen de “Yerel medya ve kültür” konulu sunumunu yaptı.

Soru-cevap bölümleriyle son derece faydalı bir tartışmanın da yapılması sonrasında TGC Başkanı Turgay Olcayto bir değerlendirme konuşması yaptı ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi yapılması sonrası, seminer çalışması sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık