GEKA, Muğla’da Arıcılık Sektörüne Yön Veriyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini Aydın, Denizli ve Muğla’da yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla’da arıcılık sektörünün gelişmesine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarla adından sıkça söz ettiriyor. Ajans bu alanda destek verdiği projeler, sektörün gelişimine yönelik düzenlediği eğitimler ve gerçekleştirdiği iş birlikleri sayesinde Muğla’da arıcılık sektörünün gelişimine katkı sağlıyor.
Ulusal ve uluslararası düzeyde arıcılık sektörünün tüm paydaşlarının buluştuğu Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”nin gerçekleştirilmesi yönünde 5 yıldır diğer kurumlarla iş birliği içerisinde destek veren GEKA, 15-19 Kasım 2022 tarihlerinde yedincisi düzenlenen kongreye söz konusu çalışmalarıyla damga vurdu.
Marmaris’te 15 -19 Kasım 2022 tarihlerinde 4 gün boyunca süren kongrede arıcılıkla ilgili 2 ayrı salonda bilimsel sunumlar yapılırken eğitimler ve konferanslar düzenlendi. On dört ülkeden yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı etkinlikte üreticilerin ve sektörün sorunları gündeme getirildi.
Kongrenin 4. gününde, Muğla’da GEKA desteğiyle hayata geçecek “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi Güdümlü Projesi” kapsamında gerçekleştirilen Arı Yetiştiriciliği ve Apiterapik Ürün eğitimini alan arıcılara törenle sertifikaları verildi. GEKA koordinasyonunda hayata geçecek güdümlü proje kapsamında, apiterapik arıcılık ürünleri işleme, paketleme ve uygulama merkezi kurulacak. Muğla’da arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesini geliştirecek proje şu anda inşaat aşamasında. Ancak, proje kapsamında apiterapik ürün konusunda arıcılara yönelik düzenlenen eğitimlerle bilinçlendirme çalışmaları devam ediyor. Düzenlenen genel arıcı eğitimlerinde yaklaşık 200 kişi eğitime katılırken 2023 yılında da bu eğitimler devam edecek. Yine proje kapsamında gerçekleştirilen ihtisas eğitimi niteliğindeki arı yetiştiriciliği ve apiterapik ürün eğitimlerine 43 kişi katılmış. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan 34 kişinin sertifika aldığı törenin devamında ise, yine GEKA katkısıyla ve duayen gazeteci Mesut Yar’ın moderatörlüğünde “Muğla Arıcılığının Geleceği Paneli” gerçekleştirildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanı İslam Köse, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’ın panelist olarak yer aldığı panelde Muğla arıcılığının sorunları ve çözüm önerileri ile sektöre yön verecek projeler konuşuldu.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan panelde, Muğla arıcılık sektörünün dünyada ve ülkemizde hak ettiği değeri alması amacıyla birçok projeye ve etkinliğe destek verdiklerini söyledi. Akdoğan, “2014 yılında Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü ve GEKA’nın da desteklediği ‘Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması’ projesiyle Muğla’daki arı konaklama noktaları belirlendi. Proje sayesinde Muğla’da arı konaklama faaliyetlerinin düzenlenmesi, araziye yayılan arı kolonilerinin homojen dağılımının sağlanarak kaynakların verimli kullanılması, koloni başına düşen verimliliğin arttırılması ve konaklamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi sağlandı.” dedi.
Muğla arıcılık sektörünün tanıtım, pazarlama ve markalaşma kapasitesinin geliştirilmesinin ve apiterapik ürün üretiminin GEKA’nın öncelikli konuları arasında olduğunu söyleyen Özgür Akdoğan, bu amaçla “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi Güdümlü Projesi”nin çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlandığını ve proje tamamlandığında apiterapi üretimi konusunda Muğla’nın bu alanda öncü olacağını söyledi.