“Gereme’de Neler Oluyor!” paneli 28 Ocak’ta Milas’ta yapılacak

A. Kemal KAŞKAR -

“Gereme’de Neler Oluyor!” paneli 28 Ocak’ta Milas’ta yapılacak

Milas Kent Konseyi ve MUÇEP tarafından yapılan açıklamada, ilçemizin Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerini besleyen maden sahalarının kamulaştırılmaya devam edilmesi ve bu nedenle en son İkizköy’ün taşınması sonrasında, çevre köylerde benzer kamulaştırmalarla köylerin boşaltılmasının devam edeceğine, dolayısıyla bölgedeki vatandaşlarımızın köylerinden ve üretimden koparılacağına dikkat çekilerek, 28 Ocak Pazar günü saat 11:00’de MİTSO Konferans Salonunda, Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ile Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir ve MUÇEP’ten Neşe Yüzak’ın konuşmacı olarak katılacakları “Gereme’de neler oluyor?” sorusu ekseninde bir panel yapılacağı bildirildi.

MUÇEP Sekreterlik ve Milas Kent Konseyi’nden, konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu görüşlere ve çağrıya yer verildi …

 

Zeytinciliği olumsuz etkilediği biliniyor

Bölgemize yeni termik santrallerin veya yeni ünitelerin yapılacağı da bilgimiz dahilinde. Fosil yakıt kullanan termik santrallere olan duyarlılıksa biliniyor. Çevre köylerin en önemli geçim kaynağı olan zeytinciliği olumsuz etkilediği biliniyor. Öte yandan bu bölgedeki köylerde yaygın olarak geçmişte üretimi yapılan tütün ekiminin sınırlanması sonrasında köylüler, alternatif tarım ürünlerine de yönlendirilmedikleri ve özendirici tedbirler alınmadığı için, toprağından daha kolay bir şekilde ayrılmaya razı olmak durumunda kalıyor.

 

28 Ocak Pazar günü saat 11:00’de

Diğer yandan, şimdi üstelik özel sektör eliyle ve taşeron şirketler aracılığıyla maden üretimi yapan firmaların da, doğayı bozduktan sonra, onları ihya etmek doğrultusunda çaba göstermeyecekleri konusunda kuşkular yüksek.

Bütün bu konuları masaya yatırmak, bölgedeki vatandaşları bilgilendirmek ve yapılabilecekler konusunda sonuçlar çıkararak, ilgili yerlere gerekli başvuruların yapılıp önlemler alınmasını sağlamak amacıyla, Milas Kent Konseyi ve MUÇEP olarak, 28 Ocak’ta Milas’ta bir panel düzenliyoruz. MİTSO Konferans Salonu’ndaki panel, saat 11:00’de başlayacak.

Hem konuya, hem de bölgenin sorunlarına vakıf olan iki bilim insanı, Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ile Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir ve MUÇEP’ten Neşe Yüzak arkadaşımız, dört panelist olarak belirlendi.

 

Yeraltı su kaynakları yok olmaya başladı

Maden çıkan bölgedeki köylerimizin bulunduğu alan, geçmişten bu yana “Gereme Bölgesi” olarak bilinir. Hem bu çevre sorunlarını ele alan, bağlantılı olarak, Çamköy - Karacahisar bölgesindeki yeraltı su kaynaklarının yok olmaya başladığına dair somut veriler var. Hamzabey Çayı’nı besleyen Suçıkan bölgesindeki kaynaklar ve pek çok köylünün kuyuları kurumuş durumda.

Bütün bu konuları ele alacağımız ve sonuçlar çıkarmayı öngördüğümüz sorunları irdeleyecek panelimize ilginizi bekliyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık