“Geriş RES Projesinin kaçak olduğu yargı kararı ile tescil edilmiştir”

A. Kemal KAŞKAR -

“Geriş RES Projesinin kaçak olduğu yargı kararı ile tescil edilmiştir”

Yalıkavak’ta Rüzgar Enerji Santralı (RES) yapılmasına karşı çıkan yurttaşlar tarafından, 24 Haziran Cumartesi günü “Yalıkavak - Gerişte RES istemiyoruz” başlıklı bir basın açıklaması yapıldı.

Bodrum Çevre Platformu,  Eğitim – Sen Bodrum Temsilciliği, TMMOB Makine Mühendisleri, Mimarlar, Elektrik Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları, Jeoloji Mühendisleri ve Jeofizik Mühendisleri Bodrum İlçe Temsilcilikleri, Birleşik Haziran Hareketi, CHP, HDP, ÖDP ve Yeşiller Sol Parti Bodrum İlçe Örgütleri, Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Bodrum Alevi ve Bektaşi Kültür Derneği tarafından; Geriş RES Projesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan ‘Acele Kamulaştırma Kararı’nın yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulmasına rağmen; özel mülklere, izinsiz olarak inşaat ve fiziki müdahalelerin başlatılması ve yıkım kararı alınmış yapıların yıkılmak bir yana kaçak olarak sürdürülmeye çalışılması konularında yapılan ortak açıklamada şu görüşler dile getirildi …

 

‘Her şeye rağmen’ inşaat

çalışmaları sürdürülüyor

Ülkemizin turizm gözdesi Bodrum’da, arkeolojik, doğal ve kentsel  SİT koruma alanlarının da bulunduğu, Yalıkavak - Geriş bölgesinde RES Projesi yapılmaktadır.

2009 yılında onaylanan, 2011 yılında revize edilen Aydın - Muğla – Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da Bodrum Yarımadası’nın Yalıkavak ve Turgutreis yerleşimleri de dahil olmak üzere, büyük bir kısmı “Önemli Doğa Alanı” olarak belirlenmiştir.

Yalıkavak ve Turgutreis bölgelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 2011 ve 2012 yıllarında, biri 10 milyon metrekare, diğeri 14 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda elektrik üretimi yapılması için aynı özel firma lehine 2 adet Elektrik Üretim Lisansı düzenlenmiştir.

Yalıkavak sınırları içerisinde yapılması öngörülen Geriş RES Projesinin, Bodrum Belediye Meclisi kararı, Muğla Büyükşehir Belediyesi RES Kriterleri ve yargı kararlarına rağmen, inşaat çalışmalarına devam edilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın taraf olduğu “Önemli Doğa Alanı” kararı ve birden fazla türde SİT ve Koruma kararlarına rağmen, Geriş RES’in, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ve İmar Planları, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

Geriş RES Projesi için Bakanlar Kurulu tarafından alınan Acele Kamulaştırma Kararının yürütmesi, Danıştay tarafından durdurulmasına rağmen; özel mülklere, izinsiz olarak, lisans sahibi şirket tarafından inşaat ve fiziki müdahale başlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Yürütmeyi Durdurma Kararı bulunan alanlarda hiçbir suretle uygulama yapılmayacağı’nı resmi yazıyla bildirmesine rağmen, yaşanan hukuksuzluğa seyirci kalınmaktadır.

 

Geriş RES Projesinin

kaçak olduğu, yargı

kararı ile tescil edilmiştir

Ruhsat alınmadan başlayan bu çalışmalara Bodrum Belediyesi tarafından ‘Yapı Tatil Zaptı’ düzenlenmiştir. Yapı Tatil Zaptının iptali için şirket tarafından açılan davada, sonuç olarak İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nce, yapılan inşaatın yapı ruhsatına tabi olduğu onaylanmıştır.

Yine bu karar doğrultusunda, projenin sadece Yapı Tatil Zaptına konu kısımlarının değil, projenin tüm bileşenleriyle birlikte (Türbin, Şalt ve İdare binaları vb.) tamamının ruhsata tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Daha açık bir ifade ile Geriş RES Projesinin tamamının kaçak olduğu yargı kararı ile tescil edilmiştir.

Bu karar doğrultusunda, Bodrum Belediye Başkanlığı’nın 04.05.2017 tarih ve 2017/1083 sayılı Encümen kararı ile, proje kapsamında inşa edilen kaçak yapıların yıkılmasına karar verilmiştir. Ancak; Mayıs ayından bu yana geçen sürede, üstelik turizm sezonu nedeniyle inşaat yasaklarının da başladığı bu dönemde, yıkım bir yana, kaçak inşaatın halâ durdurulmuyor olması dikkat çekici ve endişe vericidir.

Ne yazık ki, bugün itibarıyla, projedeki rüzgar türbinlerinin parçalarının, izinsiz açılmış yollardan geçirilmesine, ruhsatsız ve kaçak olarak inşa edilmiş proje alanına getirilmesine, tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının seyirci kalmaya devam ettiği esefle görülmektedir.

Biz, Bodrum Çevre Örgütleri, STÖ, Emek ve Meslek Örgütleri, Siyasi Partiler olarak, bu suskunluğun bir parçası, tarafı olmadık, olmayacağız.

Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi olmak üzere, ilgili tüm resmi kurumlardan, ödevlerini sadece kağıt üzerinde değil, fiilen de yapmalarını, yargı kararlarına uymalarını, aldıkları yıkım kararlarını derhal uygulamalarını istiyoruz.

Sürecin takipçisi olduğumuzu, hukuksuz, kaçak bir projenin Bodrum Yarımadasında gerçekleştirilmesine izin vermeyeceğimizi; Bodrum Yarımadasının ‘skini’ deği ‘sahibi’ olduğumuzu ve bu yolda her türlü demokratik, hukuki ve meşru mücadeleyi vereceğimizi duyuruyoruz.

Doğamıza, kıyılarımıza, ormanlarımıza, kentlerimize ve yaşamımıza sahip çıkacağız.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık