ÖNDER Haber -
CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesiyle, Geriş’te yapılması yönünde adımlar atılan ‘Rüzgar Elektrik Santrali’ (RES) sorununu gündeme getirdi.
Bodrum yarımadasının pekçok yerinin, özel çevre ve koruma alanları ile turizm merkezi, doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanı, milli park, önemli bitki ve kuş alanları gibi ekolojik açıdan hassas bölge olarak ilan edildiğine dikkat çeken Çandar, "Bodrum aynı zamanda, kendine özgü bitki ve hayvan çeşitliliği açısından da özel bir yöremizdir. Ancak, Geriş Rüzgâr Elektrik Santrali imar planı tadilatı teklifi, Bodrum Belediyesinin itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay almış ve 5 Kasım 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılmıştır.
Tesis için ‘Acele Kamulaştırma Kararı’ Bakanlar Kurulu tarafından, 2014/6628 sayı ile 15.07.2014 tarihinde alınmıştır. Yöre halkı ise, bu santrallerin yapılmasına şiddetle karşı çıkmaktadır" dedi.
İnsan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri
Soru önergesinin girişi bölümünde, RES’lerin çevre ve insan sağlığı üzerinde, "bulantı, bulanık görme, kalp çarpıntıları, asabiyet, konsantrasyon ve hafıza problemleri, panik nöbetleri, uyanıkken ve uyurken ortaya çıkan titreme nöbetleri ve göç yollarında binlerce kuşun ölümü, yabani yaşam alanlarını tahrip etmesi gibi olumsuz etkilerini de dile getiren Çandar,
"Bu projenin gerçekleşmesi durumunda Yalıkavak Marina’da yaz kış konaklayan ve Akdeniz’de alternatifi çok olan yatçılar kaçacak, marinanın sağladığı tüm gelirler yok olacaktır" dedi ve şu soruları sordu:
1. Bu projenin Bodrum yarımadası geneli ile Yalıkavak ve Geriş mahallelerinde yaratacağı zarar, kaç nesil sonra elektrik enerjisi kazancı olarak karşılanabilecektir?
2. Bu proje ile Bodrum yarımadasının turizme bağlı ekonomisinin çökertilmesi ve zaman içinde yaşanacak sağlık problemleri vasıtasıyla insanların bu bölgeyi terk etmesi mi amaçlanmaktadır?
3. Yalıkavak ve Geriş mahalleleri 1. derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Fay hatları üstüne yapılacak olan bu RES’lerin, pervanelerinin de yaratacağı titreşimin etkilerini anlamak için gerekli zemin etütleri, özellikle yüksek yapılar için gerekli olan mikro tremor zemin etütleri ve ölçümleri yaptırılmış mıdır?
4. Borum yarımadasını az bulunan yer altı su kaynaklarının, RES’lerin yaratacağı titreşim nedeniyle çatlaklara kaçıp kaybolma olasılığı, DSİ tarafında araştırılmış mıdır? Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmış 1:1000 ölçekli koruma ve uygulama imar planında yer alan butik turizm ve köy yerleşim kullanımı ağırlıklı yerel tarihi, doğası ve kültür zenginliği açısından yarımadanın en önemli sit alanı olan Sandıma köyünün, RES kurulması planlanan alana yalnızca 200 metre olduğunu biliyor musunuz?
5. Adı geçen bölgenin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Muğla 10. Bölge Müdürlüğü’nün, 28.05.2014 tarih ve 29013 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararı ile "Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahası" olarak ilan edildiğinden ve koruma altındaki Flamingoların göç yolları üzerinde olduğundan bilginiz var mıdır?
6. Endüstriyel tesis niteliğindeki RES’lerin, yarıçapı üç kilometrelik bir alanda insan, hayvan ve bitki yaşamı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler konusunda bilginiz var mıdır?
7. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca koruma altına alınan "Tarihi Yel Değirmenleri’nin", yapılması planlanan RES’lerin tam altında kaldığından bilginiz var mıdır?
8. Yapılması planlanan RES’lerin parçalarının inşaat alanına getirilebilmesi için gerekli olan araçların uzunluğu 65-70 metre ve dönüş yarıçapları 55-60 metredir. Bunlar için gerekli yolların yapımı için doğanın ne ölçüde tahrip edileceğinden bilginiz var mıdır?
9. 150 metre yükseklikteki RES’ler, yürürlükteki imar planına aykırı değil midir?
10. Suudi, Katarlı, Amerikalı, İngiliz, Alman gibi ulusların zenginlerinin Mega yatlarının konaklama yeri olan Yalıkavak mahallemize, bu alanın geliştirilmesi için teşvikler verilmiş ve yatırımlar yapılmıştır. RES’lerin yaratacağı olumsuz görüntü kirliliği ve negatif psikolojik etki nedeniyle bu yatçıların ülkemizi terk etmesi durumunda oluşacak maddi kayıp RES’lerin getirisiyle kaç yılda telafi edilebilir?