“Geyik Barajı Kamunundur, Bedelsiz Olarak Kamuya İade Edilmelidir”
8 Ocak 2024 tarihinde Muğla BŞB'nin Geyik Barajı'nı satın alarak Bodrum'un su sorununu çözmek istediğine dair çıkan haberler üzerine Muğla Su İnisiyatifi bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
Geyik Barajı 1986-1988 yılları arasında Sarıçay üzerinde içme suyu temini için devlet tarafından inşa edilmiştir. Ancak barajda toplanan sular DSİ tarafından Yeniköy TSE'ye türbinlerini soğutması için tahsis edilmiştir. Bu santral hakkında Kemerköy ve Yatağan termik santralleri ile birlikte 1996 yılında İdare Mahkemesi tarafından kapatma kararı verildi ve bu karar 2005 yılında AIHM tarafından da onaylandı. Yani yirmisekiz yıldır yasaya aykırı olarak işletilen bir termik santrale su sağlanması nedeni ile yaşadığımız susuzluktan söz ediyoruz.
Su Tahsisleri Hakkındaki Yönetmeliğin 7. Maddesi, suyun kullanımında halkın içme ve kullanma suyu ihtiyacını en başa koymuştur. Yani mevzuat açık bir şekilde yurttaşların su ihtiyacının öncelikle karşılanması gerektiğini söylerken DSİ suyu yönetmeliğe aykırı olarak Yeniköy TSE'ye vermektedir. Yasadışı işletilen bir termik santrale yine yasaya aykırı olarak su tahsisi yapılıyor. Anayasa'nın ayaklar altına alındığı bir süreçten geçerken bu hukuksuzlukları adeta 'normal' kabul etmemiz isteniyor.
Doğanın, insanların yaşam hakkı olan su hukuksuz bir şekilde özel şirketlere verilirken, halkın temsilcisi olarak seçtiğimiz Muğla BŞB yönetimi bu sorunun neresinde durmaktadır?
Muğla BŞB yaptığı açıklamada Geyik Barajını satın alarak Bodrum'da yaşanan su sıkıntısını çözmek istediğini kamuoyu ile paylaşmıştır. Peki kimin parası ile? Elbette ki Muğlalıların... Suyun onyıllardır bölge halkını susuzluğa mahkum ederek hukuksuzca çalıştırılan termik santrallere peşkeş çekilmesine ses çıkarmayan BŞB Yönetimi davacı olmak yerine adaletsizlik kervanına katılarak bizlere yeni bir bedel ödetmeye hazırlanıyor.
MSİ olarak Muğla BŞB yönetimine sesleniyoruz: Su yaşam hakkımızdır, ticaret konusu olamaz. Geyik Barajı zaten kamunundur ve daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Paramızın nereye harcanacağına biz karar veririz, halk adına böyle bir kirli ticarete girmenize onay vermiyoruz!
Muğla BŞB'ni ve tüm Muğla ilçe belediyelerini Muğla halkı ile birlikte ortak tavır almaya çağırıyoruz. Gelin hep birlikte suyun ticarileştirilmesine hayır diyelim. Suyun tüm canlıların yaşam hakkı olduğu ilkesi temelinde halktan ve yaşamdan yana yer alın; Anayasayı, yasayı yok sayanlarla aynı safta yer almayın!”