A. Kemal KAŞKAR -
Güllük’te günlük yaşam rahatsızlıklar içinde sürüyor.
Beldede, balık çiftliklerine yem ve başkaca malzemelerin gönderilmesi ve çiftliklerden getirilen balıkların yüklemesinin yapıldığı eski yanaşma iskelesi yanındaki bölgede her gün, özellikle yakın çevrede oturan yurttaşların tepkilerine neden olan şeyler yaşanıyor.
Yurttaşlar, Güllük tarihinin, beldenin merkezinde bir dönem ‘kırmızı’ (zımpara), sonra ‘beyaz’ (feldspat) maden zulmüyle büyük mağduriyetlerin yaşandığı bir tarih olarak da özetlenebileceğine dikkat çekerek, "Şimdi de endüstriyel balık üretiminin zulmü altında yaşamak zorunda bırakılıyoruz" diyorlar.
Yükleme yapılan teknelerin, kamyonların gürültüleri, yükleme sonrası taşan suların kıyı-kenarlarda göllenmesi ve bütün bunlara bağlı ‘çürümüş balık kokusu’...
Yurttaşlar, önceki yıllar boyunca Güllük’te yaşam kalitesini düşüren maden yükleme işleminin kent merkezi dışına alınmasında yapıldığı gibi ‘balık üretimi’yle ilgili işlerin de belde merkezinde yapılmamasını, yerleşim dışındaki bir yere taşınmasını istiyorlar.
Çevre İl Müdürlüğü’ne de başvuracak
Konuyla ilgili olarak belirlediği görüntüleri Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a ilettikten sonra gazetemize de uğrayan mağdur yurttaşlamızdan Ali Osman Menteşe, "Bizlere büyük mağduriyet yaşattığını, büyük bir rahatsızlık içinde olduğumuzu belirttiğimiz şeyleri, geçenlerde bölgeden geçen Zabıta memurlarına da gösterince bana, bu durumun ‘normal’ olduğunu söylediler. Bunun üzerine sorunu görüntüleyip Belediye ve Çevre Müdürlüğü’ne taşımaya karar verdim. Belediye Başkanımızı ziyaret ederek durumu kendisine ifade ettim. Bana, konunun kökten çözümü için yeni bir proje üzerinde çalışıldığını belirtti. Önümüzdeki günlerde, aynı fotoğrafların yer aldığı CD’yi İl Çevre Müdürlüğü’ne de bir dilekçenin ekinde vereceğim" dedi.
Genel anlamda bir ilgi ve bakım sorunu var
Güllük’te, Haziran ve Temmuz aylarında sivrisineklerle mücadele ilaçlaması yapıldığını ancak Ağustos ayında yapılmadığını, haber konusu alanda zaman zaman belediye arazözüyle yapılan yıkamanın yapılmaz olduğunu, beldede genel bir bakımsızlık hali yaşandığını da dile getiren Menteşe, "Bu ve benzer konularda, yine Belediyemizin öncülüğünde gönüllü bazı çalışmaların örgütlenmesi yapılabilir diye düşünüyorum. Belediyemizde, bütün ilçe belediyesi olarak yeniden örgütlenme sürecinde bazı güçlükler, yetememezlikler yaşandığının farkındayız. Bu bakımdan, yaşamakta olduğumuz sorunların çözümünde gönüllü yurttaşların katkıları ne olabilir diye düşünürken, her şeyden önce Büyükşehir Belediyemizin de katkılarını beklediğimizi belirtmek isterim" dedi.





