Güllük’te,‘Bayram öncesi, deniz ve kıyı temizliği’ yapılacak

Gülçin ERŞEN –

Güllük’te,‘Bayram öncesi, deniz ve kıyı temizliği’ yapılacak

Milas Kent Konseyi Güllük Mahalle Meclisi'nin toplantısı uzunca bir aradan sonra geçen hafta yapıldı. Yaklaşık 10 üyenin katıldığı toplantıda, daha önce yapılan çalışmalar ve bunların geldiği aşamalar ile yapılması gerekenler tartışılırken, 4 Eylül Pazar sabahı deniz ve kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Toplantının başında, Orjan'da oturan Hüseyin Yıldırım, sitede oturanlardan 125 imza toplayarak, sitede ve liman giriş kapısına yakın terfi istasyonunda yaşanan koku ve taşma sorununa ilişkin Milas Kaymakamlığı'na dilekçe verdiklerini söyledi. Yıldırım, dilekçeye yanıt geldiğini, bu arada Akfen Su ve Kanalizasyon şirketinin de burada çalışma yaptığını belirtti.

Bazen denizde belirgin bir kirlilik gözlemlemlendiği, daha önce hiç görülmeyen denizanası türünden canlıların geçtiğimiz aylarda birkaç gün üst üste binlerce görüldüğü konuşularak, Güllük Körfezi'nde bekleyen yük gemilerinin balast ve sintine suyu denetimlerinin yetersiz olduğu gündeme getirildi. Bunun için ilgili kurumların denetimlerini sıklaştırması, gerekli tahlillerin yapılması, gemilerin gece kimsenin haberi yokken sintine boşaltabilecekleri olasılığı üzerinde duruldu.

 

Çöplüğün ıslahı ve dalyan

Daha önceki toplantılarda da gündeme getirilen çöplüğün ve dalyanın durumu ve ıslah edilmesi en uzun süre tartışılan konulardandı. Her ne kadar artık kullanılmasa da eski çöplüğün yaz aylarında koku yaptığı, yağışlı havalarda da buradan süzülen pis yağmur sularının dalyana aktığı belirtildi. Güllük dalyanının, yılan balığı üreyen ender yerlerden olduğu, bu balığın neslinin korunması, balık ölümlerinin engellenmesi için dalyanın temiz tutulmasının gerektiği, ancak işletmeci balık kooperatifinin umursamadığı ya da bakım ve temizlik çalışmalarının maliyetini üstlenmek istemediği konuşuldu. Bu durumun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerektiği kararlaştırıldı.

 

Halk plajları

Halk plajlarına gündüz yiyecek içecek hizmeti veren işletmeler, geceleri de plaja masa sandalye koyarak burayı değerlendiriyor. Ancak kuma atılan, kuma bastırılarak söndürülen izmaritler ve çöpler plajda büyük bir rahatsızlık ve kirlilik yaratıyor. Plajlara, içinde kum bulunan büyük dekoratif küllüklerin konulmasının (Daha küçük ve ayaklı olanların götürülebileceği tahmin edildiğinden) izmarit kirliliğini azaltabileceği düşünülürken, işletmelerin de plajların bakımı ve temiz tutulması konusunda üzerine düşeni yapması istendi.

 

Yollar ve çöp konteynerleri

Toplantıda ayrıca, belediyenin yeni yaptığı yolların daha bir ay geçmeden bozulmaya başlaması da eleştirildi. Bunda, yapımında özen gösterilmemesinin yanında, kazı yapan inşaat şirketlerinin ya da Akfen'in söktüğü kilit taşlarını düzensiz biçimde dizmesinin etkili olduğu dile getirildi.

Öte yandan, çöp konteynerlerinin yollar yapılırken ayrılan ceplere değil de yol kenarlarına rastgele konulmasının, bazı yerlerde birbirine yakın, bazı yerlerde ise çok uzak yerleştirilmesinin doğurduğu olumsuzluklar tartışıldı. Gerçekten bazı konutların önünde, yol kenarlarında bırakılmış çöp torbalarını ve eski eşyaları sıkça görüyoruz. Çöp kamyonları bazen bunları almıyor ve bunlar parçalanıp çevreye yayılıyor.

Toplantıda gündeme gelen iki güzel ve somut gelişme vardı:

Birincisi Muhtar Celal Akyol'un kullanılmayan giysi, ayakkabı ve eşyaların bir yerde toplanarak, ihtiyacı olanlara dağıtılmasına ilişkin çalışması; ikincisi de 4 Eylül Pazar günü yapılması kararlaştırılan kıyı ve deniz temizliği etkinliği... Etkinliğe kıyıdan yürüyerek ya da denizde palet ve şnorkelle dalarak çöp toplamak isteyenler, saat 9:00'da Belediye Hizmet Binası önünde toplanacaklar.

(23 Ağustos 2016 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık