Oktay ÇAYIRLI -
Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçemizde iki ayrı bilgilendirme toplantısı düzenlendi... İlk toplantıda asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği, ikinci toplantıda ise hava kirliliği ele alındı... Toplantılara katılan yurttaşlar, asansör konusunda bakım için firma bulamadıklarından şikayetçi olurken, hava kirliliği konusunda talep yine ‘doğalgaz’ oldu…
Asansör Güvenliği
Milas Belediyesi tarafından dün saat 13’te Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda, 24 Haziran 2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Asansör, İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde ilçemizde bulunan asansörlü binalara ait bina sorumlularının veya yöneticilerinin bilgilendirilmesi amacıyla toplantı gerçekleştirildi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, Milas Zabıta Müdürü Süleyman Karatoprak, Makine Mühendisleri Odası Milas İlçe Temsilcisi Mehmet Günlük’ün de katıldıkları toplantıya az sayıda yurttaş katıldı.
Milas’ta 250 tane
asansörlü bina var
Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Bugün iki tane önemli toplantı için çağrı yaptık. Birincisi Milas Belediyesi olarak bizim düzenlediğimiz asansörlerle ilgili. İkincisi ise daha önce belediyemiz tarafından da düzenlenen, şimdi ise Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan hava kirliliği ile ilgili. Toplantıların ayrı ayrı günlerde olmaması için ikisini de aynı güne denk getirdik. Milas’ta 250 asansörlü bina var. Bu binaların yetkililerinin, düzenlenen toplantıya katılımını sağlamak için tüm imkanlar kullanıldı. Ama duyarlı insan sayısı maalesef az. Milas Belediyesi personeli arkadaşlarımız teknik konu hakkında bilgi aktaracaklar. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın en çok üzerinde durduğu, en çok zorladığı konulardan biri bu asansörler” dedi.
Sorunlu asansörler
mühürlenecek
Yerel yöneticiler olarak vatandaşlarla sorun yaşamamak anlayışıyla bu durumu daha hafif uyarılar ve incelemelerle geçirdiklerini belirten Başkan Tokat, “Geçtiğimiz günlerde bakanlık bizlerden mühürlenen asansörlerle ilgili tutanak istedi. Ama biz şimdiye kadar böyle bir mühürleme işlemi yapmadık. Sadece denetimlerle ilgili raporlar tutuldu. Binaların ilgilileri bu raporları ücreti karşılığında alıp eksikliklerini giderecekler. 2016 yılı başından itibaren de sorunlu asansörler mühürlenmeye başlanacak. Bizler vatandaşlarla diyalog ve bilgilendirme yöntemiyle sorunların çözülmesi taraftarıyız. Önümüzde bir aylık süre var. Bu süre içerisinde mevzuatın belirlediği hususların yerine getirilmesi gerekli. Ne bizim ne de vatandaşın sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Bu bilgilendirme ve karşılıklı diyalog süreçlerini çok önemsemeyen belediyeler sıkıntılı duruma düştüler. Bu sıkıntıları bizler de yaşayacağız, onun için bu sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyoruz. Ama bilinmesi gereken şu ki sorunlu asansörler artık mühürlenecek” dedi.
Güvenlik için bakım şart
Başkan Tokat’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Milas Belediyesi görevlisi Reşat Kayaş, 24 Haziran 2015 tarihinde yeniden düzenlenerek Resmi Gazetede yayınlanan asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği hakkında bilgiler verdi.
Asansörlerin, günlük hayatımızda çeşitli alanlarda kullandığımız diğer makineler gibi olduğuna dikkat çeken Kayaş, asansörlerin güvenlik için bakımlara ihtiyacı olduğunu söyledi ve yükümlülükler hakkında bilgi aktardı.
Yapılan bilgilendirmenin ardından salonda bulunan yurttaşların soruları yanıtlandı. Yurttaşlar, genellikle asansör bakımı konusunda yetkili firma sıkıntısı yaşadıklarını söylediler. Firmalara ulaşamadıklarını, ulaştıklarında ise çok uzun sürelere randevular verildiğini dile getiren katılımcılar, bakım onarım firmalarına ulaşılması konusunda Belediye ve Makine Mühendisleri Odası’ndan destek istediler.
Doğalgaz, doğalgaz,
doğalgaz!..
Milas Belediyesi tarafından düzenlenen asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği ile ilgili bilgilendirme toplantısının sona ermesinin hemen ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin nedenleri, sonuçları ve azaltma yöntemleri, Mahalli Çevre Kurulu kararları ve yakma sistemleri konularında, halkın ve kalorifercilerin bilinçlendirilmesi amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantı sırasında, daha önce ilçemizde gerçekleştirilen benzer toplantılarda verilen bilgiler yeniden aktarıldı.
Kış aylarında özellikle hava kirliliğine, ısınmada kullanılan yakıtların neden olduğuna dikkat çekilen toplantıda, bir kez daha doğalgaz talebi gündeme getirildi.
Toplantıyı izleyen yurttaşlar, Milas’a doğalgaz getirilmediği sürece ilçemizdeki hava kirliliğinin her geçen gün artacağını ve ilerleyen yıllarda ciddi hastalıklara neden olabileceğini ifade ettiler. Yurttaşlar toplantıyı izleyen belediye yetkililerinden, doğalgazın Milas’a getirilmesi konusunda somut adımlar atmalarını talep ettiler.





