Gürçamlar, Kıyıkışlacık-Zeytinlikuyu, Kızılağaç, Bozbük ve Kazıklı mahallelerinde ...

A.Kemal KAŞKAR –

Gürçamlar, Kıyıkışlacık-Zeytinlikuyu, Kızılağaç, Bozbük ve Kazıklı mahallelerinde ...
  • 01 September 2016, Thursday 7:02

Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu, mahalle meclislerinin oluşturulması çalışmalarını sürdürüyor.

Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Kaşkar ve Konsey Gönüllüsü Ayşegül Kaşkar’dan oluşan Milas Kent Konseyi heyeti tarafından, 29 Ağustos Pazartesi günü Milas Kent Konseyi Gürçamlar, Kazıklı, Kıyıkışlacık-Zeytinlikuyu, Bozbük ve Kızılağaç Mahalleleri Meclisi’nin oluşturulması süreci başlatıldı ve yaklaşık 40 yurttaşın katılımıyla gerçekleştirilen ilk toplantıda, Mahalle Meclisi’nin Yürütme Kurulu’nun belirlenerek mahallelerin sorunları ve mahallelilerin istemleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunulup kararlar alınması amacıyla toplantıların sürdürülmesi kararlaştırıldı.

 

Mahalle Meclislerinin önemi

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Konseyin örgütlenme biçimi ile yapılan-süren çalışmalardan örnekler verip Mahalle Meclislerinin konsey örgütlenmelerinin temelini oluşturduğuna dikkat çekerek, “Örneğin, Güllük Limanının genişletilmesi girişimlerine karşı, vatandaşlarımızın duyarlılıklarına tercüman olarak çok etkili müdahalelerde bulunduk ve böylece limanın bölgemizde büyük bir çevre sorunu oluşturmasına geçit verilmemiş oldu. Yine, Tuzla Sulak Alanı ile ilgili olarak, Boğaziçi Muhtarımız Sayın İbrahim Köksal’ın da öncülüğüyle çok önemli iyileştirmeler yapılabilmiştir. Gerek Güllük ve gerekse Boğaziçi mahallelerimizde sonraki günlerde mahalle meclislerimiz oluşmuş ve çalışmalarını sürdürmektedir. Burada kuracağınız mahalle meclisi de, yörenizin birçok sorununa çare ve yeni taleplerinizin gerçekleşmesine vesile olabilecektir” dedi.

 

‘Vekaletçi sistem’e alternatif

Kemal Kaşkar ise, kent konseyleri ve konsey bünyesindeki mahalle meclislerinin oluşum süreçlerine ilişkin bilgiler vererek, mahallelerde meclisler oluşturulması pratiğinde henüz yolun başında olunduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayıp “Bu model, yaygın ve alışılmış ‘vekaletçi sistem’e alternatif doğrudan demokrasinin uygulanmasına yönelik bir modeldir. Gerçekleştirilebilmesi uzun yıllar alacak bir yolculuktur. Bu bakımdan yılgınlığa düşmeksizin, hep gelecekten umutlu olarak ‘geleceği birlikte kurmak’ için küçük, küçücük de olsa bu gibi adımlar atmaya devam etmeliyiz” dedi.

 

Teşekkür

Toplantıya evsahipliği yapan Gürçamlar Mahallesi Muhtarı Mustafa Er, “Milas Kent Konseyi’nin başta genel kurulları olmak üzere bazı toplantılarına katılmıştım. Ancak bugün burada Kent Konseyi’nin ne olup ne olmadığını öğrendiğimi söyleyebilirim” deyip Konsey temsilcilerine teşekkür etti.

Toplantıya ayrıca Kızılağaç Muhtarı Cihan Eroğlan da katılırken, diğer muhtarların mazeretli olarak toplantıya katılamadıkları belirtildi.

 

14 yılda iki şey değişti

Toplantının son bölümünde, adı geçen mahallelerin merkezlerinde ve bazı sitelerde yaşamakta olan yurttaşlar Milas Kent Konseyi ve Mahalle Meclisleri ile ilgili görüşlerinin ve sorularının yanısıra, yaşadıkları bazı sorunları da dile getirdiler.

Bunların en dikkat çekeni, 14 yıldır yörede yılın büyük bir bölümünde yaşamakta olduğunu belirten bir yurttaşın, “14 yılda iki şey değişti. Birincisi, kıyıdaki balık çiftlikleri açığa alındı. Ama pislikleri yine bizim sahillerimizde. İkinci ve son değişiklik ise, nihayet çöplerimizin toplanıyor olması. Hepsi bu” sözleri oldu.

 

Dizlerimin fotoğrafını çekin

Zeytinlikuyu’da oturan bir yurttaşımız da, ‘pazaryeri’ olarak seçilen alanın amaca hiç uygun olmadığına dikkat çekerek, “Çarşamba günü gelin bir görün Allah aşkına. Hiç böyle bir Pazar olur mu diyeceksiniz. Dünya üzerinde böyle bir Pazar yerini belirleyip bunu uygulayan başka bir memleket var mıdır çok merak ediyorum. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Ne olur bu durumu düzeltin. Lütfen dizlerimin fotoğrafını çekin ve vatandaş bu dizlerle o pazaryerinde nasıl dolaşacak diye sorun. Lütfen yapın bunu!” dedi.

 

Sorun çok

Kazıklı – Gürçamlar bölgesindeki Mutlu Sitesi’nden katılan bir grup yurttaş ise, sahile ulaşım için yol, bağlantı yollarında aydınlatma gibi sorunlarını dile getirirken, sahilde acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyen bazı yurttaşlar da bütün bunların yanısıra cep telefonu ve internet hizmeti alamadıklarından şikayetçi oldular.

Bir başka yurttaşımız da, yörede üretimden pazarlamaya kadar kadın emeğini öne çıkaran örgütlenme çalışmaları yapılmasının gereğine dikkat çekerek, yöre ürünlerinin vatandaşlarımıza daha çok kazandırması için bunun son derece önemli olduğunu belirtti.

 

İlk adımda

Önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı bir toplantı daha yapılarak Mahalle Meclisi’nin kuruluşuna omuz verecek diğer hemşehrilerimizin de sürece dahil olmalarının sağlanması temennisiyle atılan bu ilk adımda imza vererek Kurucu olan yurttaşlarımızın isimleri ise şöyle:

Mustafa Er (Gürçamlar Muhtarı), Cihan Eroğlan (Kızılağaç Muhtarı); Mutlu Sitesi’nden Saniye Ünver, Jale Coşkun, Cavidan Havuçlu, Levent Sitesi’nden Adnan Koşcağız, Leventler Sitesi’nden Muzaffer Ertorun, Necati Pekdinç; Sahil Kent’ten İrfan Yıldırım, Ahmet Bulut, Gürçamlar’dan Güldane Er, Erdoğan Aksoy, Mehmet Uçar; Kızılağaç’tan İpek Eroğlan, Şule Eroğlan, Özay Aydın, Hüseyin Albayrak, Eşref Çoban; Zeytinlikuyu’dan Zafer Bağcı, Zekeriya Kaba; Zeytinlikuyu Gazeteciler Sitesi’nden Zeliha Arpazlı, Fikriye Er ve Nazmiye Yüksel.      

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık