“Halkalı leke hastalığı ile daha etkin mücadele politikaları var mıdır?”

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

“Halkalı leke hastalığı ile daha etkin mücadele politikaları var mıdır?”

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesiyle, zeytin-zeytinyağının, başta prim ve zeytin zararlılarıyla mücadele olmak üzere üretiminden pazarlanmasına dek sorunları gündeme getirdi …

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ülkemizin zeytinyağı üretiminde dünyanın önemli ülkeleri arasında olduğunu belirtip “Üreticilerimiz, Avrupa Birliği’nin önde gelen zeytin üreticisi ülkeleri ile eşit koşullarda rekabet edememektedir. AB’nin zeytinciliğe verdiği desteklerin oldukça yüksek ve sürdürülebilir olması, uluslararası rekabette ülkemiz açısından dezavantaj oluşturmaktadır. Zeytincilik Türkiye tarım politikalarında her zaman kendisine yer bulmakla birlikte mevcut desteklemeler yıldan yıla farklılık göstermektedir” diyerek Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

1.2002 yılından bu yana verilmekte olan zeytinyağı destekleme primleri, bölgem Muğla ve diğer illerde, 2015-2016 yıllarında ödenmesi gereken destek primleri ödenmemiştir. Ödemeler neden gecikmektedir?

2.Üretim maliyetleri dikkate alınarak, zeytinyağı primi en azından rakip üretici ülkelerle yani Avrupa Birliği ile aynı seviyeye çıkarılmalıdır. Türkiye’de son zeytinyağı  destekleme primi litre başına 0,70 TL iken Avrupa Birliği’nde zeytinyağı desteği litre başına 4.00 TL’nin (yaklaşık 1 Avro) üzerindedir. Bu konuda Bakanlığınızın iyileştirme çalışmaları var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

3.10 yılı aşkın bir süreden beri sektörün talep ettiği zeytin danesine de prim verilmemektedir. Bu prim verildiği takdirde sektör de büyük oranda kayıt altına alınarak devletin vergi geliri de artırılmış olacaktır. Bakanlık olarak bu konuda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

4.Türkiye’nin zeytinyağında en büyük sorun, üretim kalitesinde süreklilik, düşük tüketim ve ihracatta dökme zeytinyağı tercihi nedeniyle katma değer kaybıdır. Bunun önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?

5.Son yıllarda bölge zeytinciliğinde rekolte düşmesine neden olan halkalı leke hastalığı ile daha etkin mücadele politikaları var mıdır?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık