Oktay ÇAYIRLI -
İlçemize bağlı bazı köy/mahallelerdeki zeytin ağaçlarındaki ‘Halkalı Leke’ hastalığı ile ilgili olarak başlatılan araştırma çalışmalarının ardından sahada etkin mücadeleye başlandı… Halkalı leke hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğü ve üretimi etkilediği köy/mahallelerde ilaçlama çalışması yapılıyor…
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri, Milas Ziraat Odası, TARİŞ Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi yönetici ve çalışanlarından oluşan heyet geçtiğimiz aylarda Menteş, Kurudere, Eğridere ve Danişment köy/mahallelerindeki zeytinlik arazilerde halkalı leke hastalığı ile ilgili olarak incelemelerde bulunmuşlardı.
Yaşanan bu hazırlık sürecinin ardından halkalı leke hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgeler arasında yer alan Menteş’te dün ilaçla mücadele başlatıldı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ile sivil toplum örgütü yöneticileri ile kurum çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ilaçlama çalışması öncesinde yapılan konuşmalarda yine hastalığın önemine dikkat çekildi.
İlaçla mücadele bilinci
17 Haziran tarihinde sahada ön inceleme çalışması yapmaya başladıklarını belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, "Kurumlar ve sivil toplum örgütleri olarak amacımız halkalı leke ile başarılı bir şekilde mücadele etmek. Bu hastalıkla ancak ve ancak ilaçla mücadele edilebileceği bilincini oluşturduk. İnşallah çalışmalarımızda başarılı oluruz" dedi.
Atıcı’nın ardından söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan ise, halkalı leke hastalığına karşı ortak bir proje oluşturarak mücadeleye başladıklarını söyledi.
Son konuşmacı olarak söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Muğla her ne kadar turizm kenti olarak bilinse de il genelinde tarım gelirinin turizmden daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Muğla bir tarım şehridir. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak tarımı geliştirmek adına, çiftçimize, üreticimize, teknik personelimiz ile birlikte daima destek vermeye, onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Üniversitemiz ile ortaklaşa kurduğumuz ‘Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’’ ile çiftçimize teknolojinin ve bilimin paralelliğinde üretim yaptırmayı, hangi alanlarda eksikleri varsa o alanlarla ilgili çalışmalar yapıp eksiklerinin nerede olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Bu demonstrasyon çalışması ile Milas ilçemizin 9 mahallesindeki 16 zeytin bahçesinde üreticilerimize en doğru olanı göstermek için bilhassa arazide uygulamalı olarak ilk adımı atmış bulunmaktayız. Alımını yapmış olduğumuz ‘’Çiftçi Eğitimi ve Numune Toplama Aracı’ ile teknik ekibimiz sürekli arazide olup üreticilerimizi bilgilendirmeye devam edecekler."
Yapılan konuşmaların ardından mühendisler tarafından hazırlanan ilaç, belediye ekipleri tarafından zeytin ağaçlarına uygulandı. İlaçlama çalışmalarının önümüzdeki günlerde, daha önce saha incelemesi sırasında belirlenen diğer zeytinliklerde de devam edeceği belirtildi.