“Havada, karada ve denizde biz varız”

Adem KANKAYNAR -

“Havada, karada ve denizde biz varız”
  • 14 February 2018, Wednesday 6:28

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nde bir değerlendirme toplantısı yapan İlçe Müdürü Eşref Arslan, ilçemizde 2017 yılında tarımsal faaliyet alanında nelerin yapıldığını başlıklar halinde aktardı. Arslan; “Aslında bu anlattıklarım sadece yaptığımız işin yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu çalışmalara; rutin denetim faaliyetlerini, resmi yazışmaları, kırsalda çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarını ve tüm alanlardaki destekleme programlarını da eklemek mümkün” diyerek, 10 araç ve 82 personelle tüm bu faaliyetlere yetişmeye çalıştıklarını ifade etti.

 

“101 bin hektar tarım alanımız var”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan; “2024 km’lik bir alanda yapılan tarımsal faaliyetler, 101 bin hektarlık bir tarım alanını kapsıyor. Bu alanın yüzde 67’sinde hububat başta olmak üzere meyve, yüzde 7’sinde sebzecilik yapılırken, çiftçimiz tarafından yüzde 5’lik bir kısım ise nadasa bırakılmış durumdadır.

İlçemizdeki en geniş faaliyet, zeytinciliktir. 2017 yılında, 538 bin dekarlık bir alanda 90 bin ton zeytin üretilmiş, bundan yaklaşık 16 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. Üretilen zeytinyağının büyük bir bölümü iç pazara, bir kısmı ise yurtdışına gönderilmiştir.

Son birkaç yıldır yapılan Zeytin Hasat Şenliği ve bu sene 9’uncusunu düzenleyeceğimiz Tarım Fuarı sayesinde zeytin ve zeytinyağı üretimine önem verilmiş, alınan coğrafi işaretle birlikte kaliteli yağ üretimi ve markalaşma da öne çıkmaya başlamıştır. Gelinen nokta elbette yeterli değil. Milas, bunun daha fazlasını hak ediyor. Özellikle bu konuda tanıtıma ve pazarlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu eksikleri giderdiğimizde Milas’a ait Memecik cinsi zeytini ve ondan elde edilen zeytinyağını hem Türkiye, hem de tüm dünya ülkeleri duyacaktır. Dolayısıyla zeytin üreticisi de, ürettiği üründen para kazanacaktır” dedi.

 

“Birlik çatısı altında toplanmak şart”

“Bugün TARİŞ, bu alanda üreticiye gereken desteği ve sahipliği yapıyor ancak bu konuda bazı eksiklerimiz var. Onlarca markamız olsun… Bu durum rekabeti ve dolayısıyla da kaliteyi getirir ancak bu markalar bir çatı altında toplanmalı ve dış dünyaya ihraç edilmelidir. Böylelikle zeytinyağı üreticisinin de pazarlık gücü artar” diyerek, açıklamasına devam eden Arslan, bu sene ‘yok’ yılı olmasına rağmen elde edilen zeytin ve zeytinyağının geçen yıla göre artış kaydettiğini söyledi.

 

“86 bin büyükbaş, 40 bin küçükbaş

hayvan yetiştiriyoruz”

2016’da, Bakanlık tarafından başlatılan ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında, özellikle kırsaldaki genç nüfusu tarımsal faaliyetlere yönlendirmek amacıyla çeşitli desteklemelerin yapıldığını belirten Tarım İlçe Müdürü Arslan; “İlçemizde kayıt altına alınan 86 bin büyükbaş, 40 bin civarında da küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir. 80 kalemde destekleme programlarımız var. Amaç, özellikle genç nüfusu tarıma ve hayvancılığa yönlendirmek. Bu anlamda geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon 900 bin lira destekleme primi ödenirken, şu anda Bakanlık sistemine yüklenmiş ve kısa bir süre sonra ödenmeye başlayacak yaklaşık 4 milyon lira daha prim desteği ödemesi yapılacak” dedi.

 

“Hayvan hastalıklarında Türkiye

ortalamasının altındayız”

İlçemizde yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanlarda çeşitli zamanlarda görülen hastalıkların olduğuna dikkat çeken Arslan; “Ancak tarafımızca düzenli olarak yapılan aşılama çalışmaları, üreticimizi bilgilendirme faaliyetleri sayesinde geçtiğimiz yıl ilçemizde görülen hayvan hastalıkları konusunda büyük bir aşama kaydedilerek, Türkiye ortalamasının altında bir rakamı yakaladık” dedi.

 

“65 bin ton balık ürettik”

İlçemizin önemli gelir kaynaklarından birinin de denizde ve toprak havuzlarda yapılan balıkçılık olduğunu ifade eden Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan; “Geçtiğimiz yıl 56 bin ton denizde, 9 bin ton da toprak havuzda balık üretildi. Çipura ve Levrek üretimi konusunda yüzde 60’a yakın bir oranla Türkiye’de ilk sıradayız.

Bu üretimden geçen yıl 47 bin 700 tonluk kısmı yurtdışına ihraç edilerek 329 bin dolar elde edildi. Yapılan yeni düzenleme ve çalışmalarla bu rakamlar önümüzdeki dönemde daha da artacak” dedi.

 

“Arıcılıkta da ilk sıradayız”

Çambalı üretiminde yurt genelinde ilk sırada Muğla, Muğla merkez ve tüm ilçelerin arasında da Milas’ın ilk sırada yer aldığını belirten Arslan; “İlçemizde kayıtlı üreticinin yanı sıra geçen yıl, diğer illerden gelen 1200 arıcıyı da ilçemizde misafir ettik. Çambalı üretimi konusunda son yıllarda atılan adımlar sonuç vermeye başladı, özellikle bu alanda başlanılan markalaşma çalışmaları ilçemizi ciddi bir noktaya getirecektir” dedi.

 

‘Ayda bir’ toplantı düzenlenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan tarafından yapılan açıklamanın ardından, basın mensupları da; alternatif tarım ürünleri, seracılıkta geline nokta, tohum desteği gibi birçok konuda soru yöneltti.

İlçe Tarım Müdürü Arslan; “Önümüzdeki dönem her ay bir araya gelmek suretiyle bu konularda kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık