Hem kutlama hem bilgilendirme etkinliği
Oktay ÇAYIRLI - Milas Süt Birliği tarafından düzenlenen etkinlikle hem Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı, hem de Birliğin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verildi … Gecede ikram edilen pasta Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni A

Oktay ÇAYIRLI -
Milas Süt Birliği tarafından düzenlenen etkinlikle hem Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı, hem de Birliğin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verildi … Gecede ikram edilen pasta Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni A.Coşkun Efendioğlu tarafından, “gazetecilerin kılıcı” olarak tabir edilen kalemle kesildi…
Milas Süt Birliği yönetimi tarafından önceki gün akşam Havuzbaşı Restoran’da ilçemizde görev yapan basın mensuplarına yönelik yemekli etkinlik düzenlendi.
Birliğin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgilerin de aktarıldığı etkinliğe Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Başkan Yardımcısı Nurettin Pinar, Birlik Genel Müdürü Soner Güney, İdari ve Mali İşler Müdürü Ali Akdeniz, ilçemizde yayınlanan günlük ve haftalık gazetelerin yöneticileri ve çalışanları, radyo ve haber sitesi sorumluları katıldılar.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Gezgin, etkinliğe katılan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, “Gece gündüz demeden kamuoyunu bilgilendirmek üzere çalışıyorsunuz. Milas’ın kaliteli bir basını var. Bizleri çalışmalarımızda da yalnız bırakmadınız. Bilindiği gibi her yıl bir değerlendirme toplantımız oluyor. Bu yıl da değerlendirme toplantımızı basın gününde gerçekleştirmek istedik. Hepinizin gününü kutluyorum” dedi.
41 milyon litre
süt toplanıldı
Konuşmasını, Birliğin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler aktararak sürdüren Başkan Gezgin, “2007 yılında kurulan Milas Süt Birliği, gün geçtikçe kendini ve birliğe bağlı üyelerini geliştirmeye devam ediyor. Birlik olarak 69 mahallede bulunan yaklaşık 3 bin üyemize 60 personelimizle hizmet ediyoruz. 2015 yılı, hem birliğimiz hem de üreticilerimiz açısından önemli gelişmelerle geçti. Bu yıl da üyelerimizin uygun maliyetlerle kaliteli süt elde etmelerini sağladık. 2015 yılı içerisinde birlik olarak üyelerimizden 41 milyon 772 bin 945 litre süt topladık. 47 mahallemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı Süt Toplama Merkezimiz bulunuyor. Bunun dışında 22 adet büyük çiftliklerden soğutulmuş süt toplanıyor. Yani toplam 69 onaylı noktadan soğutulmuş çiğ inek sütünü toplayıp satışını gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız çiğ süte soğutulmuş ve sıcak süt olarak litre bazında farklı desteklemelerde bulunuyor. Sıcak süte göre, soğutulmuş süte 6 kuruş ilave destek veriliyor. Bu da yine üreticilerimize ekstra gelir demek. Birliğimizin oluşturmuş olduğu soğuk zincir yatırımları sayesinde birliğimiz üyesi kişi başına ortalama yıllık 950 TL ek gelir elde ediyor” dedi.
Büyük firmalar
zor günler geçiriyor
Süt piyasasının durumunu da değerlendiren Başkan Gezgin, süt sektörünün şu anda iyi durumda olmadığına dikkat çekerek, “Büyük firmalar zor günler geçiriyor. Piyasadaki bu olumsuzluklar, tabii üreticilere de yansıyor. Süt alım fiyatlarında Türkiye genelinde değişiklikler oluyor. Bizler, üreticilerimizin sadece iyi günlerinde değil piyasanın kötüye gittiği günlerde de yanlarında oluyoruz. Ve bu zor günleri asgari zararla atlatmak için birlik yönetimi ve çalışanlarımızla, üreticilerimizi destekliyoruz. Süt piyasasını sürekli yakından takip ediyoruz. Bölgeler ve firmalar bazında ele alıyoruz. 2015 yılı içerisinde birliğimiz üyelerinden sütün litresini 1 lira 10 kuruştan satın aldık. Piyasada ise bu rakamın 1 liranın altında olduğu iddia ediliyor. Yani üreticilerimiz her bir litrede en az 0,5 kuruş kâr elde ettiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte yıllık 2 milyon lira üreticimize artı gelir sağlamış olduk. Örgütlü oldukları için, üreticimizin, diğer üreticilere göre ortalama kişi başına yaklaşık 700 lira fazladan gelir elde etmesi demektir” dedi.
Sadece sütten değil,
yemden de
kâr elde ettiler
Sadece sütün üretiminden sonraki aşamalarını değil, sütün üretiminden önceki aşamalar olan yem ve makine sektörünü de yakından izlediklerini sözlerine ekleyen Başkan Gezgin, “Üyelerimize sağladığımız olanaklarla bu alanlarda da bir adım önde olmalarını amaçlıyoruz. Birliğimizin desteği ile üyelerimiz bu yıl sadece sütten değil, yemden de kâr elde ettiler. Birliğimiz aracılığı ile temin ettikleri yemleri piyasanın altında alma imkânları oldu. Birlik olarak bu yıl toplam 25 bin ton yem ve yem hammaddesi temin ettik. Bir üyemizin 2015 yılı içerisinde yemden elde ettiği kâr oranı ortalama 2 bin lira civarında. 1 Ocak tarihi itibariyle yemlerde KDV kalktı. Bu da üyelerimize 1 Ocak tarihinden itibaren yansıtıldı. Bu da üreticilerimizin cebine devletimiz tarafından kişi başına ortalama 600 lira yıllık ek gelir sağlanmış oldu. KDV düşürüldükten sonra ortalamada yemin çuvalı 42 liraya geliyor. Yani Birliğimizden yem temin eden üreticimiz piyasaya göre çuval başına 10 lira kâr elde ediyor. Birlik olarak, ilçemizde üretilen tüm sütü kayıt altına alarak Milaslı üreticilerimizin çiğ süt desteklemelerinden faydalanmasını sağladık. Bu çalışmalarımızla 2015 yılında yaklaşık sütte 15 bin 219 müstahsil kaydı ile 88 milyon 740 bin 172 litre süt icmali yapılarak, 6 milyon 610 bin 992 lira destekleme hak edişi sağlanmıştır. Anaç sığır ve buzağı desteklemelerinden üyelerimizin faydalanması için müracaatlarımızı yaptık. 1 milyon civarında desteklemeden faydalanmalarını sağlıyoruz” dedi.
Başkan Gezğin, 2015 yılı içerisinde Birlik tarafından yapılan çalışmalar ve etkinlikler hakkında da bilgiler vererek sözlerini tamamladı.
Kalemle pasta kesildi
Birlik yönetimi tarafından gecenin ilerleyen saatlerinde bir sürpriz de yapıldı. Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırlanan pastanın mumları Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni A. Coşkun Efendioğlu tarafından üflenip “gazetecilerin kılıcı” olarak tabir edilen kalemle kesildi.





