“Hiçbir kömür ısıtmayacak, babaları madende ölmüş çocukların yüreklerini”

​ÖNDER Haber / A. Coşkun EFENDİOĞLU -

“Hiçbir  kömür ısıtmayacak, babaları madende ölmüş  çocukların yüreklerini”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 4 yıl önce Soma’daki “iş kazası-iş cinayeti”nde ölen 301 madenciyle ilgili davanın karar duruşması için dün Akhisar’daydı.

T. Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi’nin efsanevi direnişleri sürecinde başkanlığını da yapan Süleyman Girgin, dün gün boyu, sosyal medya hesabından Soma’da olanları duyurdu. Mahkemenin kararının, işçi ailelerinin ve hukukçuların beklentilerinin çok altında olduğunu aktaran Süleyman Girgin, “Soma davasında şu anda karar açıklandı ve salonda öyle büyük bir tepki ve acı var ki taraf edilmez. Madenci aileleri alkışlarla kararı protesto ediyor ve haykırıyor: “Gözyaşlarımızda boğulun, vicdanınız yok mu? Biz köylüyüz ama cahil değiliz, bu kararları önceden planladınız.Yazıklar olsun’.Mahkeme üyeleri zorunlu araya girerken yuh sesleri ile protesto edildi.Avukatlar, ‘hiç bir yere gitmiyoruz, bu kararı yüzümüze okuyacaklar’ diye açıklama yaptı.Salonda tepkili bekleyiş sürüyor” dedi.

Pazartesi günü yapılacak olan karar duruşması, hakimin hastalığı gerekçesiyle Salı gününe bırakılmıştı. Dünkü duruşmada kararını açıklayan heyet, şirketin yönetim kurulu başkanına 15, Müessese müdürlerine de 18 ve 22 yıl hapis cezası vermişti. Buna göre bütün sanıklar, tutuklu oldukları süre gözönüne alındığında, bugün yarın tahliye olacaklar.

Madenci aileleri ve hukukçular, kararı protesto etmeye devam ediyorlar.

Öte yandan, dünkü duruşma için Süleyman Girgin’le birlikte Akhisar’a giden ve duruşmayı izleyen CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay da, “Soma, AKP’nin utanç madalyasıdır” başlıklı yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye’de iş cinayetlerinin her geçen gün arttığını ve bu konuda hiçbir önlemin alınmadığını belirten Erbay, “Soma’da ülkemizin en büyük iş cinayetlerinden biri yaşanmıştır. Maden sahibi şirketin maliyetleri düşürmek için almadığı önlemler ve ilgili kurumların gerekli denetimleri yapmaması sonucunda 301 maden işçisi ihmaller zincirinin kurbanı olmuştur.2014 yılında yaşanan bu faciada sorumlu olanlar adeta korunmuştur.AKP iktidarıyla birlikte ülkemizde iş ve işçi güvenliği rafa kaldırılmıştır.Yandaş şirketlerin karını artırmak için işçilerin emeği ve hayatları hiçe sayılmaktadır.AKP iktidarıyla birlikte iş cinayetlerinde büyük bir artış yaşanmıştır.Soma’da yaşanan bu iş cinayeti Türkiye’de milyonlarca insan için derin bir yara AKP için ise utanç madalyasıdır.Ülkemizde yaşanan bu ihmaller zincirinin son halkasını birkaç gün önce Çorlu’da yaşanan tren kazasında gördük.Bu kazada yine ihmaller nedeniyle 24 vatandaşımız hayatını kaybetti” dedi.

“Türkiye, AKP iktidarı ile birlikte emeği ve alınteri ile çalışan işçiler için tam anlamıyla bir cehenneme dönüşmüştür” diyen Erbay, “2017 yılında yaklaşık 2 bin işçi, çeşitli iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu rakamlar göstermektedir ki Türkiye iş ve işçi güvenliği açısından geri kalmış ülkelerle aynı seviyededir.CHP olarak her zaman emeğin ve emekçinin haklarını savunduk ve bundan sonra da hiç tereddüt etmeden savunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık