“İçiniz rahat olsun, bu projelerin hepsi hayata geçecek!”

Adem KANKAYNAR -

“İçiniz rahat olsun, bu projelerin hepsi hayata geçecek!”
  • 27 September 2017, Wednesday 7:13

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kırsal kalkınma destekleri kapsamında ‘Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı’ çerçevesinde başlayan 12’nci etap başvurularını anlatmak üzere, Milaslı yatırımcılarla MİTSO Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. Ancak 12’nci etap ile bilgilendirme toplantısı, 11’nci etap için başvuruda bulunan yatırımcılar, yaşamakta oldukları sorunları ve tepkilerini dile getirdiler …

Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Milaslı yatırımcıları, yeni başlayan 12’nci etap başvuruları hakkında bilgilendirmek üzere MİTSO Toplantı Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ve bazı yetkililer, ilçemizdeki bazı Birlik ve Kooperatiflerin başkan ve yöneticilerinin yanı sıra, Milaslı yatırımcıların katıldığı toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı.

Milaslı yatırımcılarımızdan, 12’nci etap için daha çok başvuru bekliyoruz

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Erkal, 11’nci etap için başvuru oranından daha fazlasını Milaslılardan beklediğini belirterek; “12’ncisi uygulanmak üzere Kırsal Kalkınma Destekleme Programı kapsamında hem programı hem proje öncesi yapılacak olanları anlatmak üzere buradayız. 12’nci etap için son başvuru tarihi 11 Aralık 2017’dir. Bu programın amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ulusal tarım stratejisi kırsal kalkınma planı çerçevesinde, doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin arttırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla uygulamaya konulmuştur.

Yaklaşık 10 yıl önce başlayan bu programdan bugüne kadar Muğla, programdan faydalanan 42 il arasında olmadığı için geçen yıla kadar yararlanamamıştı, ancak geçen yıl 42 il dışında 39 ilde farklı bir uygulama devreye sokuldu ve Muğla da bu illerin arasında yer alıyor. Dolayısıyla 11’inci etap için il genelinde yaklaşık 150 civarında bir başvuru oldu, İl Değerlendirme Komisyonu tarafından bunlardan 78’i onaylanarak bakanlığa gönderildi. Bakanlığımızdaki ilgili birimler de bu projeleri inceledikten sonra yüzde 50 hibe destekli yatırımlardan yararlanabilir diye onaylayarak bize gönderdi. 10 günlük yasal süre içerisinde yatırımcı ile sözleşme imzalandı ve 45 günlük ilave süre ile yatırımın projelendirilmesi istendi. Halen çeşitli eksiklikler nedeniyle bu yatırımcıların tümüyle kesin sözleşmeler yapılamadı. Sadece dün itibariyle 7 yatırımcımızın başvurusu kabul edildi ve sözleşme imzalamak üzere Muğla’ya davet edildi.

11’nci etap için yapılan başvurular için henüz bitmiş bir şey yok, süreç devam ediyor. Özellikle Milaslı yatırımcılarımızdan 12’nci etap için daha yüksek sayılarda başvuru bekliyoruz” diyerek, katılımcılara teşekkür etti.

Projenin ayrıntıları anlatıldı

İl Müdürü Erkal’ın ardından 12’nci etap ile ilgili bilgi vermek üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde Şube Müdür Vekili olarak görev yapan Cengiz Özdemir, sinevizyon eşliğinde projenin ayrıntılarını anlattı.

Ve yapılan bilgilendirmenin ardından toplantı, soru-cevap bölümüyle devam etti.

İl Müdürü soru yağmuruna tutuldu …

 Salondaki yatırımcılardan yeni başlayan 12’nci etap için soru gelmezken, sorulan tüm sorular, 11’nci etap ile ilgili oldu.

Bir yatırımcı; “Aramızda büyük miktarlarda yatırım yapmak için başvuruda bulunanlar olduğu gibi, değeri 30 bin lira olan tarım makinesi desteği için başvuran da var. Aradan 4 ay geçti. Bugüne kadar bizi defalarca Muğla’ya çağırdınız. Şu ana kadar her birimiz cebimizden 15 - 20 bin lira para harcadık. Alacağımız 30 bin liralık makine için devletin desteği 15 bin lira, geriye kalanını biz ödeyeceğiz. Daha makineyi almadan neredeyse makinenin toplam fiyatı kadar masraf ettik. Bu yapılanlar nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşıyoruz. Yani 11’inci etap için bir şey yapılmamışken siz, bize 12’nci etabı anlatıyorsunuz” derken, bir başka yatırımcı; “Sürekli bize resmi yazı gönderiyor ve eksik evrak nedeniyle ihalemizin uygun bulunmadığını söylüyorsunuz. Ancak gönderdiğiniz yazıda neyin eksik olduğunu belirtmiyorsunuz. Bizler Muğla’ya geliyor, eksik evrakın ne olduğunu öğreniyor, Milas’a dönüp evrakı tamamlıyor ve yeniden Muğla’ya geliyoruz. Bu döngüyü defalarca yaşadık. Bu eziyet niye?” diye sordu.

Bir başka yatırımcı ise; “İlk başvurumuzda hazırlanan projeler, Bayındırlık birim fiyatları baz alınarak yapıldı. Öyle olmasa siz kabul etmezdiniz zaten. Sonra bu projeleri bakanlık inceledi ve onayladı. Şimdi neden özellikle inşaat maliyetleri ile ilgili projemizin uygun olmadığını ileri sürüyorsunuz” diye sordu.

“Milaslılar faydalansın diye seferber olduk”

Birçok yatırımcının benzer türde yönelttiği soruların ardından 11’nci etap projelerinin 43 tanesini hazırlayan danışmanlık firmasının yetkilisi Murat Güngören söz alarak; “Yaklaşık bir yıl boyunca ilçemize bağlı tüm köyleri dolaştım, meydanlarda halka bu destekleme programını anlattım. Bu süreçte kimseden bir tek kuruş para talep etmedim. Sonra başvuruları sistem üzerinden yapabilmek için halen bakanlıkta görevli ve bu işi yapan iki uzman arkadaşımı Milas’a davet ettim. Geldiler ve 20 gün boyunca ne benden, ne de yatırımcıdan tek kuruş talep etmeden, yıllık izinlerini burada geçirdiler ve yardımcı oldular. Eğer yapılan bu işlerde herhangi hata, bir kusur varsa bunun sorumlusu benim. Varsa bir yanlış lütfen hakkımda savcılığa suç duyurusunda bulunun. Yeter ki burada gördüğünüz yatırımcılar mağdur edilmesin. Aylardır hem ben, hem de bu insanlar cebinden harcayarak bu projelerle uğraşıyoruz. Sizler ne istedinizse biz onu yapmaya çalıştık. Sorunun ne olduğunu anlamış değiliz” dedi.

“Sorunun bu boyutta olduğunu bilmiyordum”

Tüm soruları not alan İl Müdürü Şakir Fırat Erkal; “Gerçekten sorunun bu boyutlarda olduğunu bilmiyordum. Çünkü benim, her dosyayı inceleme şansım, görevim nedeniyle mümkün değil. Ancak burada sizlere söz veriyorum, bu akşamdan itibaren tüm teknik personelim ile birlikte tüm dosyaları inceleyecek ve en kısa zamanda sonuca ulaşmasını sağlayacağım. Süre konusunda bir sıkıntı yok, 11’nci etap için son tarih 18 Ağustos 2018’dir. İçiniz rahat olsun, bu projelerin hepsi hayata geçecek” dedi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık