“İktidar olduğumuzda kamulaştıracağız!”

Gülçin ERŞEN -

“İktidar olduğumuzda kamulaştıracağız!”

Atatürkçü Düşünce Derneği Milas Şubesi’nin düzenlediği “Şeker Fabrikaları ve Cargill” konulu konferansa konuşmacı olarak ADD Genel Sekreter Yardımcısı Lütfü Kırayoğlu katıldı.

Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonunda 11 Nisan Çarşamba günü saat 19’da başlayan etkinlik öncesi, 17:00 - 18:00 saatleri arasında, ADD Milas Şube Başkanı Gülçin Erşen ve ADD Genel Sekreter Yardımcısı Lütfü Kırayoğlu Radyo Gözlem Ana Haber Bülteni’nde Gizem Kapusuz’un konuğu oldular.

ADD Milas Şube Yöneticilerinin yanı sıra Milas Belediyesi Meclis Üyesi İlknur Öner, Eğitim-İş, CHP, İYİ Parti ve Vatan Partisi yönetici ve temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir topluluğun katıldığı etkinlik, ADD Milas Şube Başkanı Gülçin Erşen’in davetiyle saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Erşen daha sonra sözü Lütfü Kırayoğlu’na verdi. 

 

Emperyalizm unutmaz

“Sözlerine, “Milas’ta kendisini konuk gibi hissetmediği”ni belirterek başlayan Kırayoğlu, emperyalizme karşı mücadelenin ve bu mücadelede ‘uyanık olma’nın önemine dikkat çekerek, “Devrimcilerin andı, ‘Bizi yutmak isteyen Kapitalizme, Bizi mahvetmek isteyen emperyalizme’ karşı mücadele kararlılığı vurgusu içerir. Emperyalizme emperyalizm denmelidir. Emperyalistler de niyetlerini açık açık ifade ediyorlar. Yıllarca önce belirledikleri hedeflere ulaşmak için çalışıyorlar” dedi ve ‘Cumhuriyetin Kaleleri’ olarak adlandırılan Şeker Fabrikalarının satılmaya başlanmasının da yaklaşık 25 yıllık ibret verici öyküsünü çok akıcı, anlaşılır bir dille anlattı.

 

Gerçek değer, gitmesi boşluk yaratandır

Cumhuriyetin kurduğu fabrikaların, sadece ekonomik anlamda üretim yapılan tesisler olmasının çok ötesinde kültürel, sosyal, sportif, sanatsal içerikli ‘kamu okulları’ olduğunu dile getiren Kırayoğlu, “Bu tesislerin büyük değeri kaybedildiğinde anlaşılıyor. Özdemir Asaf’ın bir şiirinde ‘Gerçek değer, gelmesi boşluk dolduran değil, gitmesi boşluk yaratandır’ dizelerindeki gibi, bu değerlerimiz, emperyalizmin adım adım uyguladığı projelerle birer birer yok edilmektedir. Emperyalistler unutmuyor, açık açık ilan edip uyguluyorlar bu projelerini … görmeyen biziz … Bunu Cargill örneğiyle anlatmak istiyorum” dedi ve Soner Yalçın’ın “Saklı Seçilmişler” ve Bursa Barosu yayını olan “Muktedirlerle Dans” kitaplarından da aktarmalarla 1997 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesinde, İznik gölünün kenarı sayılabilecek bir yerde, 1. sınıf tarım arazisi üzerinde, sulama projelerinin yapıldığı Gürle ve Gemiç köyleri arasında 213 dönüm arazinin NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) üretmek amacı ile satın alınmasıyla başlatılan süreci, bu süreçte verilen mücadeleyi ve nihayetinde şeker fabrikalarının satılmaya başlandığı günümüze dek özetledi.

Bu sırada ‘tarihsel gerçekler’ arabaşlığı altında not edilebilecek ve ne yazık ki kamuoyu tarafından bilinmeyen pek çok önemli bilgiyi de paylaşan Lütfü Kırayoğlu, önce ‘Asya Yatırım’ (Bank Asya) ardından da Ülker grubu tarafından alınan Adapazarı Şeker Fabrikasının yeni sahibinin Ülker’in hisselerinin % 51’ini alan İngiliz şirket olduğuna dikkat çekti.

 

Birlik olacağız ve sonunda biz kazanacağız

Konuşmasında Nişasta Bazlı Şeker’in “sağlığa zararlı” olduğu yönündeki yaygın ve güçlü kanıları da paylaşan Kırayoğlu, konuşmasını, alkışlar arasında, “Şeker fabrikalarının satışı tüm Türkiye’nin, hepimizin sorunudur. Şeker fabrikaları vatandır çünkü. Geleceğimizdir. Bugün bu fabrikalarımızı satabilirler ama biz onları iktidar olduğumuzda kamulaştıracağız. Söz veriyoruz, birlik olacağız ve sonunda biz kazanacağız!” sözleriyle tamamladı.

 

Milas’tan da 250 imza toplandı

ADD Milas Şube Başkanı Gülçin Erşen, etkinliğin ‘soru-katkı-cevap’ bölümüne geçmeden önce, konuya ilişkin görüşlerini ifade edip ADD Genel Merkezi’nce imza kampanyası gerçekleştirildiğini ve ilçemizde çok kısa bir sürede toplanan yaklaşık 250 imzanın da içinde olduğu toplam 100 bin imzanın TBMM’ye verilmiş olduğu bilgisini paylaştı.

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne teşekkür

Etkinliğin ‘soru-katkı-cevap’ bölümünde, hali hazırda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde ‘Cargill ile ilgili akademik bir çalışmanın sürdürüldüğü bilgisini de veren Kırayoğlu, “Bursa Uludağ Üniversitesi’nden beklenen bu çalışmanın yapıldığı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık