“İletişimden Eğitime Medya Okuryazarı Olma İhtiyacı”
ÖNDER Haber /Oktay ÇAYIRLI - Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Medya Bağımlılığı Projesi kapsamında ilçemizde de bir konferans düzenlendi

ÖNDER Haber /Oktay ÇAYIRLI -
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Medya Bağımlılığı Projesi kapsamında ilçemizde de bir konferans düzenlendi... Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Yaşar Uğurlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, "İletişimden Eğitime Medya Okuryazarı Olma İhtiyacı" konusunda sunum yapıldı…
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Medya Bağımlılığı Projesi kapsamında dün saat 9’da Dr. Mete Ersoy Anadolu Lisesi’nde "İletişimden Eğitime Medya Okuryazarı Olma İhtiyacı" konulu konferans düzenlendi.
RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Yaşar Uğurlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Arslan Ersoy, Şube Müdürleri Veli Han, M. Sefa Yıldız, ilçemizde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan yöneticiler ile öğretmenler takip etti.
Yaptığı sunumda, medya okuryazarlığı dersinin önemine değinen Dr. Yaşar Uğurlu, "Türkiye’de toplumun, özellikle de çocukların ve gençlerin medyayla girdikleri ilişki, bu ilişkinin daha sağlam temellere oturtulmasını zorunlu kılmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda, Türkiye’deki televizyon izlenme oranının ortalama olarak günde 4 – 5 saat olduğu görülmektedir. Medya karşısında savunmasız bir alıcı durumunda bulunan çocukların, ilköğretimden başlayarak medya karşısında bilinçlendirilmelerinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Böylelikle öğrenci; medya karşısında pasif bir alıcı olmak yerine, medyayı okuyabilecek, medyanın dilini çözebilecek bilinç düzeyine ulaşarak iletişim olgusunda aktif bir birey olarak yer alabilecektir" dedi.
Herkesin mutlaka takip ettiği televizyon, gazete ve radyonun bulunduğunu, bu yayın organlarının yayınlarının ilkeli ve dürüst olduğunun tespit edilebilmesi için mutlaka diğer yayın organlarına da göz atılması gerektiğine dikkat çeken Uğurlu, "Takip ettiğimiz yayın organlarını belli bir süreden sonra benimsiyoruz ve bizlere gerçekleri ne kadar yansıttığını göremiyoruz. Onun için mutlaka farklı yayın organlarını takip etmeliyiz. Doğru, dürüst, eğitici yayınların daha fazla olması için medya okuryazarlığı önemli. Okuryazarlık sadece medya ile sınırlı da değil. Güzel sanatlar ve yaratıcılık, finansal okuryazarlık, medya okuryazarlığı, sosyal duygusal okuryazarlık, küreselleşme çok kültürlülük okuryazarlığı, ekolojik okuryazarlık, siber okuryazarlık, fiziksel fitness ve sağlık okuryazarlığı da var" dedi.
Sunumunu "Türkiye’nin geleceği nerede ve nasıl inşa edilecektir?" başlığı altında sürdüren ve 2009 yılında ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşarak sürdüren Dr. Uğurlu, "Öğrenme hızıyla ilgili olarak 2009 yılında ABD’de bir çalışma yapıldı. ABD’de yaşayan ortalama bir insanın beyninin her gün 100 bin 500 kelimeye maruz kaldığı ortaya çıkmış. Bu kelimelerin; % 45’i televizyondan, % 27’si bilgisayardan, % 11’i radyodan, % 9’u basılı medyadan, % 5’i telefon konuşmalarından ve geri kalanı da küçük miktarlar halinde filmlerden, oyunlardan ve diğer kaynaklardan geliyor. Araştırmaya göre ortalama bir Amerikalı günde 11.8 saatini bilgi tüketerek geçiriyor" dedi.
Ülkemizde ortaokul öğrencilerine yönelik bir araştırmanın sonuçları hakkında da bilgi aktaran Uğurlu, "Bizler de ülkemizde bulunan ortaokul öğrencilerinin boş zamanlarını nasıl değerlendirdiğini araştırdık. Öğrencilerimiz sırasıyla, ders çalışarak, televizyon izleyerek, ailesiyle birlikte vakit geçirerek, kitap okuyarak, bilgisayarda oyun oynayarak, spor yaparak, arkadaşlarıyla vakit geçirerek, internette sörf yaparak, gazete ya da dergi okuyarak, açık alanda oyun oynayarak, radyo dinleyerek, kapalı bir alanda oyun oynayarak vakit geçirdiklerini öğrendik. Tabii bazı cevaplar üzerinde biraz durulabilir. Mesela, ailesiyle birlikte vakit geçirmek. Ne yazık ki aynı odada televizyon izlemeyi çocuklarımız ve aile fertleri birlikte vakit geçirmek olarak değerlendiriyor. Aslında böyle bir vakit geçirme yok" dedi.
Ortaokul öğrencilerinin, iletişim araçlarını önem derecesine göre sıralamasına yönelik bir çalışma da yapıldığını ifade eden Uğurlu, yapılan çalışma sonucunda öğrencilerin internet, bilgisayar, cep telefonu, televizyon, gazete – dergi, radyo sıralaması yaptıklarını belirtti. Cep telefonlarında bile artık kullanılabilir hale gelen internetin birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.





