“İşletmecilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır!”

ÖNDER Haber -

“İşletmecilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır!”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, ülkemizin içine sokulduğu sıkıntılı durumlardan dolayı ciddi bir krizin eşiğinde olan ilimiz turizm sektörüne beklenen duyarlılığı göstermediği belirtiliyor.

GETOB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu’nun bu konuda, bizzat Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonuç alınamaması nedeniyle, yaşanan sıkıntıları kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu doğduğu bildirildi.

GETOB Basın Bürosu, “GETOB Yönetim Kurulu olarak, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının uygulamaya koyduğu zamlar ve yaptırımlar nedeniyle Konaklama Sektörünün artık dayanacak gücünün kalmadığını vurgulamak ve bu zamların ve yaptırımların geri çekilmesi veya bölgesel çalışma yapması yönünde haykırışımızı dile getirmek üzere hazırlanan basın bildirisi” sunuşuyla gazetemize de iletilen “GETOB-Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği” imzalı açıklama şöyle:

 

“Son yumruk da Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden gelmiştir”

Bölgemiz ekonomisinin lokomotifi konumundaki Turizm Sektörünün sadece ekonomik açıdan değil, doğrudan, dolaylı ve uyarılmış olmak üzere üç tür istihdam meydana getirdiği, milyonlarca dolar döviz girdisi sağladığı, ülke ve bölge tanıtımına vesile olduğu, kültürel etkileşime zemin oluşturduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Emek - yoğun bir yapıya sahip olan turizm sektörü, işsizlik sorunu olan ülkelerde, sektördeki sermaye - işgücü oranının düşük olması nedeniyle az yatırımla çok işgücü yaratma özelliğine sahiptir. Ülkemizde de durum farklı değildir. Marmaris, Bodrum ve Fethiye ile birlikte Dalyan, Sarıgerme, Akyaka, Datça ve civarında bulunan yüzlerce konaklama tesislerinde çalışan on binlerce personelin ekmek kapısıdır turizm.

Bununla birlikte Turizm Sektörü, yaklaşık 54 farklı konudaki işkollarına destek sağlamaktadır. Bölge genelinde yetiştirilen ve üretilen binlerce kalem ürünler de; turistik tesislerde tüketilmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı durumlardan dolayı ciddi anlamda rezervasyon kaybı yaşayan sektörümüz, buna ilaveten girdi maliyetlerindeki akıl almaz artışlar nedeniyle tam anlamda darboğaza girmiş durumdadır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen varoluş mücadelesi vererek direnmeye ve ayakta kalmaya çalışan işletmecilerimize indirilen son yumruk da Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden gelmiştir.

Konaklama Tesisleri, Muğla Büyükşehir Belediyesinin fahiş fiyatlarla sattığı su ve aynı makbuzla tahsil edilen dolaylı ürünler için akıl almaz paralar ödemek durumunda bırakılmışlardır.

Bunun yanısıra yine Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Atıksu Kalite Kontrol Ruhsatı ile ilgili işlemeler ve analizler için işletmecilerimize yaptıkları dayatmalar, tabiri caizse; nefes almakta zorlanan konaklama sektörümüzün boğulmasına neden olmaktadır.

İşletmecilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Muğla Büyükşehir Belediyesi, bölgemizin dinamosu durumundaki konaklama tesislerini rahatlatacak önlemler almalıdır. Su ücretlerinde bırakın zam yapılmasını, tam tersi indirim yapılmalı, işletmecilerimize çeşitli isimler altında uygulanan yaptırımlarda iyileştirmeye gidilmelidir.

 

“Antalya ilinde belediye tarafından yapılan uygulamanın Muğla’da da yapılmasını istiyoruz”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün’e sesleniyoruz.

Sayın Gürün, sesimize kulak verin. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerden tahsil etmeye çalıştığı onlarca kalemde milyonlarca lirayı bulan bedelleri işletmecilerimizin ödeyecek gücü kalmamıştır. Antalya genelinde konaklama tesislerinde metreküpü 2,65 TL ile 3,50 TL aralığında iken; Muğla’da atıksu satış fiyatıyla metreküpü 5,50 TL+KDV olan fahiş su faturalarının ağırlığı altında eziliyoruz. Üstelik hangi şartlar değişti de su ücreti Marmaris’te metreküpü 2,50 TL’den kademesiz; 5,50 TL.+KDV’ye çıkartılmıştır?

Atıksu bedeli, Kanalizasyon katkı payı, İlan Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Çevre Temizlik vergisi, Atıksu kalite kontrol ruhsatı ve cezaları vb. gibi birçok hususta Belediyeniz tarafından yapılan işlemlerle ilgili faturalarınız belimizi bükmektedir.

Uygulamalarınız devam ettiği takdirde Atıksu Kalite Kontrol Ruhsatı ile ilgili işlemeleri ve analizlerini yaptıramayacağız ve cezalarını karşılayamayacağız. Ayrıca su paralarını ve cezalarınızı ödeyemeyeceğiz ve işletmelerimizi açamaz hale geleceğiz.

Ağır işletme giderleri nedeniyle açılamayan işletmeler tarafından işten çıkartılan işçiye, işçinin evinde ekmek bekleyen, aş bekleyen ailesine, mama bekleyen bebeğine, kapalı olan işletmelere ürününü satamayan çiftçiye, etini, sütünü, yumurtasını pazarlayamayan üreticiye, tesislerin kapanması nedeniyle olmayan turisti taşıyamayan şoföre ve farklı işkollarından hizmet veremeyen binlerce esnafa, tüccara, turizmin çarpan etkisiyle zincirleme kapanacak yüzlerce işletmecilere ve işsiz kalanlara nasıl hesap vereceksiniz?

Sosyo-ekonomik dinamikleri bizimle benzerlik taşıyan, yani ülkemizin önde gelen turizm kenti Antalya ilinde belediye tarafından yapılan uygulamanın Muğla’da da yapılmasını istiyoruz. Belediyenin sağladığı “Su bedelleri ve diğer hizmetlerdeki artışları lütfen iptal ediniz, fiyatları aşağıya çekiniz veya bölgesel tarife uygulayınız”, böylelikle hem bizleri, hem çalışanlarımızı hem de bölge yaşayanını ve ekonomisini sıkıntıdan kurtarınız.

Bölgemiz genelindeki Konaklama Tesisi işletmecileri olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık