“İstifaya davet ediyoruz!”

ÖNDER Haber -

“İstifaya davet ediyoruz!”

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, sonradan bir yandan “kişisel görüşüm” deyip öte yandan “yanlış yorumlandığı” iddiasını içeren ve ‘nasıl anlaşılıp yorumlanması gerektiği’ne ilişkin açıklamasıyla gelen tepkileri göğüslemeye çalıştığı “Laiklik yeni anayasada olmalı ve anayasa dindar olmalıdır!” şeklinde özetlenebilecek sözlerine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Muğla Barosu Başkanı  Av. Cumhur Uzun ve PSAKD Milas Şube Başkanı Akif Özbilge’den tepki açıklamaları geldi.

 

“Sayın Meclis Başkanı’nı

bu sözlerini geri almaya

davet ediyoruz”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBMM Başkanının sözlerini sert bir dille eleştirerek, “Meclis Başkanını yeminine sadık kalmaya, oturduğu makamın ağırlığını kavramaya davet ediyoruz” dedi.

Feyzioğlu’nun, konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Sayın Meclis Başkanı’nın, “Laiklik Anayasa’dan çıkarılsın” şeklindeki sorumsuz açıklamalarını dehşet içinde dinledik. Meclis Başkanı’nı yeminine sadık kalmaya, oturduğu makamın ağırlığını kavramaya davet ediyoruz. Bütün bunları yapamayacaksa Meclis Başkanı’nı istifaya davet ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, laiklik ilkesi sayesinde Ortadoğu’nun mezhep savaşlarına kapılmamıştır. Laiklik ilkesi sayesinde İran ile korkunç bir savaşa tutuşmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, laiklik sayesinde her mezhepten vatandaşımızın, hukukun üstünlüğü ve demokrasi içerisinde yaşayabileceği bir istikrar ortamına kavuşmuştur.

Laiklik ilkesini pek yadırgayan ve “Anayasa’da olmamalıdır” diyen Sayın Meclis Başkanı’nı paramparça olmuş Suriye’yi, Libya’yı ve Irak’ı ziyaret etmeye davet ediyoruz. Ne zaman ki bu ülkeler dış müdahaleler ile yıkılmış ve laiklik paramparça edilmiştir, işte o zaman kafa kesen IŞİD’ler, vekalet savaşları ve etnik temizlik başlamıştır.

Bir Meclis Başkanı düşünerek konuşmak zorundadır. O yüzden Sayın Meclis Başkanı’nı düşünmeye ve bu sözlerini geri almaya davet ediyoruz. Hukuk bilgisi hatalıdır, tarih bilgisi hatalıdır, siyasi tarih bilgisi hatalıdır, sanıyorum din bilgisi de hatalıdır…

Bizler terör örgütünün bütün kahpeliklerine karşı, dış destekli teröre karşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin arkasında dimdik olan vatanseverleriz. Sayın Meclis Başkanı’nın Türkiye Milletini bölmeye, terörle mücadeleyi zaafa uğratmaya yönelik, toplumumuzu yeni bir kutuplaşmanın içine atmaya yönelik bu açıklamalarını milli birlik ve beraberliğimize yönelik doğrudan açık ve yakın bir tehdit olarak nitelendirdiğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz.

 

Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun’dan da çsert tepki

Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun’un, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinden olan ve bu nedenle ‘değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ niteliği bulunan laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmasını isteyen kişinin meclis başkanı olması ayrıca üzüntü vericidir” vurgusunu içeren açıklaması şöyle:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı “Laiklik Anayasa’dan çıkarılmalı” diyor!

Laiklik, Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin temel ilkelerindendir. Cumhuriyeti kuran milli iradenin ürünüdür ve sosyolojik gerçeklerin yarattığı, herkesin inancını özgürce yaşamasının teminatı olan ilkedir.

Bugüne kadar bu ilke nedeniyle inançlarını özgürce yaşayamayan hiçbir kişi olmadığı gibi, inancı nedeniyle iş ve işlemlerinde ayrımcılığa tabi tutulan kimse de olmamıştır.

Sosyolojik açıdan varlığı inanç ve hukuki eşitlik teminatı olan bir ilkenin kaldırılmasını, anayasadan çıkarılmasını istemek, sosyolojik bir ihtiyaçtan değil, kaldırılmasını isteyenlerin zihnindeki din temelli devlet anlayışından kaynaklanmaktadır.

Nitekim aynı düşünce, dindar bir anayasadan da bahsetmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinden olan ve bu nedenle ‘değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ niteliği bulunan laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmasını isteyen kişinin meclis başkanı olması ayrıca üzüntü vericidir.

Varlığı, sadece toplumsal barışa katkı olan laiklik ilkesinin kaldırılması, anayasadan çıkarılması istemlerini yadırgıyor, meclis başkanımızın toplumun huzur ve mutluluğunu sağlayıcı konularda çaba içinde olmasını diliyorum.

Saygılarımla.

 

PSAKD Milas Şube Başkanı Akif Özbilge:

“Şeriatçı ve halifeliğe dayalı Anayasa’ya hayır”

Konuyla ilgili bir tepki açıklaması da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Şube Başkanı Akif Özbilge’den geldi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Anayasa’dan laiklik çıksın” ve “Dindar anayasa olsun” sözleriyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Özbilge, “Gerçek laiklik, demokratik, eşitlikçi, barışçıl ve insan haklarına dayalı bir cumhuriyet Anayasası için elimizi taşın da, kayaların da altına koyacağız” dedi…

Özbilge tarafından yapılan açıklama şöyle:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Anayasa’dan laiklik çıksın” ve “Dindar anayasa olsun” açıklaması, AKP hükümetinin şeriata ve hilafetliğe dayalı bir anayasa ve rejim hedeflediğini bir kez daha resmen ifade etmiştir.

Çünkü niyet; aklın, özgür düşüncenin ve özgür bireyin yerine, ümmete ve seçilmiş halifeliğe dayalı bir rejim koymaktır.

Bu beyanın kendisi insanlığın; demokrasi, özgürlük, eşitlik ve çoğulculuk adına kazandığı laikliğe karşı, şeriat ve halifelik talebidir.

Gerçek laiklik çok inançlı, çok kültürlü ve çok dilli bir toplumun bir arada eşit koşullarda, eşit haklarla bir arada yaşamasının garantisidir.

Gerçek laiklik karşıtı mezhepçi ve gerici Anayasa arzusunun hedefinde, halifeliğe, şeriata, otoriterliğe, tek adamlığa ve bütünü ile mezhepçi ve tekçi teokratik devlet yapısı inşasını tamamlamak vardır. Zira mevcut AKP hükümetinin 15 yıllık iktidarı mezhepçi devlet ve teokratik rejim inşasını sürdürmektedir.

Çünkü Türkiye ve dünya kamuoyunu ‘Demokratik Açılım’, ‘Alevi Açılımı’, ‘Kürt Açılımı’ ve ‘Roman Açılımı’ samimiyetsizliği ile oyalarken, aslında bu ‘açılım maskesi’ altında AKP, 15 yıldır adım adım dinci, gerici ve mezhepçi rejim açılımı yapmıştır.

Bugün ise bu açılımlarının sonucunu, halifelik ve şeriat anayasası ile taçlandırmak istiyor.

Gerçek anlamda laik, demokratik, eşitlikçi, barışçıl ve insan haklarına dayalı bir Cumhuriyet Anayasası için elimizi taşın da, kayaların da altına koyacağız.

Ama bu AKP ile olmaz!

Aleviler olarak biz AKP’ye şeriat ve halifelik Anayasası yaptırmayacağız!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık