Metin SALMAN / Sanayi Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Emekli Başkanı
Son günlerde CUMHURBAŞKANI R.T. Erdoğan (Gerçi makamı henüz tanımlanamadı. Çünkü Cumhurbaşkanı mı, Başbakan mı, aynı zamanda AKP Genel Başkanı mı, ya da hepsi birden mi? Belli değil.) Türkçe’ye yeni "Ata sözü" (!) kazandırdı?
Halen içinde oturduğu (iddialara göre) KAÇ-AK SARAY’ı gündemden düşürmek için "İTİBARDAN TASARRUF EDİLMEZ" diye -kendi ifadesi ile "ATASÖZÜ" olduğu ileri sürülüyor- bir kavram ortaya attı.
Türkçe’de var olan "ATASÖZÜ" VE "DEYİMLER"in birçoğunu bildiğimi ve tanıdığımı söyleyebilirim. Benim hatırladığım kadarıyla Türk dilinde böyle bir ATASÖZÜ yok. Böyle bir deyim de duymadım.
R.T. Erdoğan’ı kutlamak gerekir. Hem kitap okumadığı, hem de okumayı sevmediği halde (kendi ifadesi) güzel Türkçemize böyle bir şey kazandırdığı için!..
Peki, İTİBAR nedir?
Kısaca: "Saygı görme, değerli, güvenilir olma durumu, saygınlık" olarak tanımlanabilir. Yine dilimizde: "Bir kimseye, ona, sözlerine itibar etmek, ona sözlerine güvenmek, doğru söylediğine inanmak" şeklinde kullanımı da vardır.
TASARRUF ise bu cümlede: "Herhangi bir şeyi tutumlu kullanma" anlamında kullanılmıştır. Bu kavram ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ içinde YASALARA AYKIRI OLARAK KAÇAK YAPILMIŞ SARAYINI SAVUNMAK ve GÜNDEM DEĞİŞTİRMEK İÇİN SÖYLENMİŞTİR. Ki BU GÜNDEM DEĞİŞTİRME işini çok iyi yapıyor. Bunun sonucunda DENİZ FENERİ, BALYOZ, ERGENEKON ve benzeri davalar ile SAATLER, AYAKKABI KUTULARI, SIFIRLANAMAYAN PARALAR gibi iddialar, SOMA ve ERMENEK maden faciaları gündemden düşüyor.
"Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir." diyen bir peygamberin ümmeti olarak 1150 odalı KAÇ-AK SARAYLARDA oturmak, 400 milyonluk uçağa binmek o kişiye itibar kazandırabilir mi? Çünkü başı olduğunu iddia ettiği CUMHURUN çoğu açlık sınırının altında! Hem binalar, araçlar ve elbiseler insanlara devamlı İTİBAR kazandırmaz. O nesnelerin içinde olanlar onlara itibar kazandırır. Kişi koltuktan değil, koltuk kişiden güç almalıdır. Bizim coğrafyamızın bulunduğu doğu kültüründe: "Şerefü’l mekânı bi’l –mekîn" diye bir söz vardır. Yani "Mekânın şerefi orada oturana göredir."
Yine itibarın anlamları arasında: "Sözlerine güvenmek, doğru söylediğine inanmak" da vardır. Bir söylendiği sözün daha sonra defalarca aksini söylemek ve bunu hemen her zaman tekrarlamak durumunda olmak, o kişinin İTİBARINI ne yönde etkileyecektir?
Dilimizde "Nadanın hemdemi nadan olmak gerektir" diye bir söz vardır. Siz bu ülkenin 40 bin insanının kanına girmiş bir TERÖRİSTBAŞINI muhatap alıp terörle mücadele yerine onunla müzakere yoluna giderseniz, bu sizin İTİBARINIZI tartışmalı hale getirmez mi? "Libya’da NATO’nun ne işi var?" deyip daha sonra oraya savaş gemileri göndermek, "PYD de PKK gibi terörist örgüttür" deyip, arkasından USA’nın isteği ile onları destekleyici işler yapmak insanın İTİBARINA olumlu katkı yapacak olaylar olmasa gerektir.
Bir ülkenin başkanı ile (Suriye) önce can ciğer kuzu sarması olacaksın, sonra da başkalarının çıkarları için O insan hakkında söylediğin bütün güzel şeyleri bir tarafa bırakıp, O’nu yıkmak için yapılan bütün faaliyetlere destek vereceksin!
Bir cemaat ile iktidar olduktan bu tarafa, hep birlikte hareket edip bu ülkenin temeline beraber adeta dinamit koyacaksınız, onlara: "Ne istediniz de vermedik" diyeceksiniz, ama iddia o ki, onlar sizin defonuzu ortaya dökünce, onlara ağzınıza gelen bütün kötü sıfatlarla hücum edeceksiniz!?…
Söylediklerinizin hangisi doğru?
Sonuç olarak, kötülerle, hırsızlarla, madrabazlarla, vatan hainleriyle birlikte olursanız bunlar size İTİBAR kazandırmaz.
Yani İTİBAR TASARRUFLU KULLANILMAS GEREKEN bir DEĞERDİR ve İTİBAR BOZUK PARA GİBİ HARCANMAMALIDIR!..