‘İyi Kalpli Biri Olmak’ için ne yapılmalı?
ÖNDER Haber - Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr

ÖNDER Haber -
Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Duygu Sarı, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları ile ilgili bilgilendirme ve uyarılarda bulundu.
Açıklamasına; kalpte, doğuştan gelen veya sonradan oluşan sorunların başında; damar sertliği, kalp odacıklarının arasındaki delikler, kalp kapaklarındaki hastalıklar, kalpteki kan akışını sağlayan atardamarlar ve toplardamarlardaki rahatsızlıklar, kalbi besleyen damarlardaki sorunlar ve kalpteki gelişim bozukluklarının sayılabileceğine dikkat çekerek başlayan Dr. Sarı, sözlerini daha sonra "Kalp Yetmezliği nedir?" ara başlığı altında şöyle sürdürdü:
"Kalbin güçsüzleşerek, en önemli görevi olan kan pompalama işlevini yapamamasıdır. Kalp krizi sonrası oluşan hasarlar, kan basıncının artması ve virüs enfeksiyonları, kalp kasının zayıflamasına neden olurlar. Kalpte tek yönlü dört kapakçık vardır ve bunlar kanın tek yönlü olarak akmasını sağlamakla görevlidirler. Bu kapaklardan bir tanesi açıp kapama görevini aksatırsa, bu sorunlu işlev kalp yetmezliğine sebep olabilir. Bunun sonucu olarak kan dolaşımı yavaşlar. Bu durumda kalp, vücudumuz için gerekli olan besini ve oksijeni yeterli miktarda pompalayamaz ve biriken kan kalpteki basıncı arttırır. Bu artan basınç, vücuttaki diğer organları da doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyerek hasara sebep olur. Örneğin; kalpte biriken kanın bir kısmı akciğerde birikip akciğerde sıvı birikimine sebebiyet vererek solunumu etkiler. Aynı zamanda zayıflayan kan dolaşımı sonucu dolaşıma dönemeyen kan, vücudun çeşitli yerlerinde şişmelere bağlı başka şikâyetler yapar."
Sağlıklı birk yaşam
için kalbimizi koruyalım
Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. D. Duygu Sarı, açıklamasının "Sağlıklı birk yaşam için kalbimizi koruyalım" çağrısıyla tamamladığı son bölümünde, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için beslenme ve dolayısıyla kalp rahatsızlıklarından korunmaya ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı...
Kalp Sağlığında
Beslenme
Yemekler bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır. Yumurta, haftada 2 kez, haşlama olarak tüketilmelidir. Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler organik tavuk ve balık yenmelidir. Balık, iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür. Cevizin içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır. Her gün yenilecek bir kaç adet ceviz, yağlı besinlerin damarlara verdiği zararları azaltır. Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle birlikte, kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir. Kuru baklagiller bol bol tüketilmelidir. Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Ancak, kilo problemi olan bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidir. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tüketilmelidir.
Kalp Hastalıklarından Korunma Yolları
Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarında da hastalığa yakalanmadan önce korunma yolları araştırılmalıdır. En azından oluşabilecek riskleri azaltmak gerekir. Bunun için düzenli ve ölçülü bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz, kalp sağlığını arttırır, kan basıncını düşürür. Kilo kontrolü sağlar ve stresi azaltır. Bol sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanır. Kanın pıhtılaşmasına sebep olan ve kandaki oksijeni azaltarak kalbe büyük zarar veren sigaradan mutlaka uzak durmak gerekir. Şişmanlık, yağlı yiyecekler ve tuzdan uzak durmak gerekir. Kan basıncının artışına sebep olan bu faktörlerden dolayı kalp zorlanır ve damarlar sertleşir. Stresten uzak durulmalıdır. Stres belki kalp hastalığına sebep olmaz, fakat damarlar tıkalıysa bunu tetikleyen bir etken olur. Kalp hastalıkları, hemen hemen tüm toplumlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. Gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında gelmektedir.





