‘Kadın Avukatlar’dan 8 Mart ziyareti ve Açıklama

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

‘Kadın Avukatlar’dan 8 Mart ziyareti ve Açıklama

Muğla Barosu Milas Temsilcisi Fatma Nur Selam ile ilçemizde görev yapan yaklaşık 15 kadın Avukat, önceki gün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Balık Paketleme tesislerinde çalışan kadın işçilerle bir araya geldiler.

Soğutulmuş bir ortamda çalışan kadın işçilere, içinde çorapların da olduğu hediye paketleri sunan Selam ve beraberindeki kadın avukatlar, kadın işçilerle bir süre sohbet ettiler ...

 

‘Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu’ndan açıklama

Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Sevinç Göçügenci, Başkan Yardımcısı Fatmagül Evren ve Muğla Barosu Kadın Hakları Komisyon Üyeleri ile birlikte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplantı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada Göçügenci şunları söyledi:

“Yüzyıllardır eşit iş, eşit ücret, eşit hukuk ve eşit insan olmak için mücadele eden kadınlar, 2017 de hala egemen güçlerin söylemleri, kadın bedeni üzerinden yürütülen politikalar ve uygulanan savaş politikaları altında nice emekle edindiğimiz haklarımızı kaybetme tehdidi altında bırakılmakta ve biz kadınlar susturulmaya çalışılmaktadır.

Zira Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 yılında yaptığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına göre Türkiye’nin 145 ülke içinde 130. sırada yer aldığı görülmektedir. Bu tablonun değişebilmesi için toplumsal, idari ve siyasi yapı çerçevesindeki cinsiyetçi değer ve yargılar nedeniyle kadınların toplumsal ve çalışma yaşamında mevcut yasal haklardan yararlanmalarının önündeki engellerin kaldırılması, toplumsal anlayış ve davranış biçimlerimizin gözden geçirilerek sorgulanması ve değiştirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kadınların toplumun her alanında ayrımcılığa ve şiddete uğradığını; sosyal hayattan, çalışma alanından, karar alma mekanizmalarından dışlandığını; cinsel şiddete uğrayan, öldürülen kadınlara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini, faillerine ise sıklıkla iyi hal, haksız tahrik ve rıza indirimlerinin uygulandığını veya beraat ettirildiğini gözlemliyoruz ve bu ihlallerle hukuksal, siyasal ve toplumsal alanlarda yılmadan mücadele ediyoruz.

Baskıların arttığı, temel hakların askıya alındığı bugünlerde dünya genelinde tablo böyle iken, Muğla ilinin Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Sıralamasında ilk 10’da olduğunu da endişe ile gözlemlemekteyiz. Kadınların ve kız çocuklarının erkek şiddetinden derhal uzaklaşmalarını ve korunmasını sağlayan, yaşam hakları için yeni bir mücadele olanağı tanıyarak kendilerini savunabilmeleri ve kuvvetlenebilmeleri için Muğla il merkezinde ve diğer yüz bin nüfuslu ilçelerde sığınakların bulunmaması bu şiddeti dolaylı yollardan desteklemektedir. Oysa kadınlara uluslararası sözleşmeler nezdinde ve ulusal mevzuatlar doğrultusunda Kadın Sığınma Evleri, Acil Danışma Merkezi ve Cinsel Şiddeti Önleme Merkezi gibi güvenli alanlar oluşturmak, her gün artan şiddeti engellemek, kadınların hayatını kurtarmak için elzem önem taşıdığı halde, halen bu yasal zorunluluğun yerine getirilmediğini gözlemlemekteyiz.

Bu nedenle biz hukukçu kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin tarafı olmak vesilesiyle tüm kurum ve kuruluşlara kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü olduklarını tekrar hatırlatıyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık