Karadam’da ‘istimlâk’ tepkisi …

Adem KANKAYNAR -

Karadam’da ‘istimlâk’ tepkisi …

 

İlçemiz İkizköy mahallesine bağlı Karadam sakinleri, yerleşim alanlarında kömür bulunduğu gerekçesiyle arazilerinin istimlâk edilmeye çalışılmasına büyük tepki gösteriyorlar. Mahalle Muhtarı Muhsin Bilge; “Biz biliyoruz ki bu yolun altında kömür yok. Olsun veya olmasın biz vermek istemiyoruz. Bizim malımız, canımız her şeyimiz burada. Burayı alırsanız biz nereye gideceğiz” diyor.

İkizköy’de ikamet eden Karadam mevkii sakinlerinin sorunlarını ve taleplerini dinlemek üzere mahalleye giden CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan ve beraberindeki İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, mahalle girişinde kalabalık bir topluluk ve Mahallenin Muhtarı Muhsin Bilge tarafından karşılandı.

Mahalle Muhtarı Bilge, konuklarına “Hoş geldiniz” dedikten sonra; “Bizim sorunumuz yıllardan beri süregelen bir sorun. Dosyanın birini bitirdik derken, maalesef ikinci bir dosya elimize geldi. Firma dosyasını hazırlamış. Nereye gönderdi bilmiyoruz. Dosya elimize geldi. Şu gördüğünüz güzelim ovamız için ‘biz bu yere kamulaştırma kararı aldırtacağız’ diyorlar. Diğer yerlerde kömür olabilir. Biz biliyoruz ki bu yolun altında kömür yok. Olsun veya olmasın burayı niye alacaksınız. Biz vermek istemiyoruz. Bizim malımız, canımız her şeyimiz burada. Siz burayı alırsanız, biz nereye gideceğiz?

Devlet 2017 yılında ‘yolun bu tarafında kömür yok, evini yapabilirsin’ dedi. Adam oraya üç tane ev yaptı, daha içine girmedi. Yüz bin liradan fazla para harcadı. Şimdi 2018 yılında, aradan üç ay zaman geçti daha, şimdi burayı kamulaştıracağım diyor. O zaman bu adama neden evini yapabilirsin dedi. Biz de bu nedenle siyasi partilerden, sizlerden, bize bir yol göstermelerini istiyoruz. Bunun çözümü nedir, ne yapabiliriz? Ha burada kamu yararı varsa, devlet öyle veya böyle burayı bizden alır. Ama burada kömür yok diyorsanız burayı neden bizden alıyorsunuz? Bu insanların hepsi buradan besleniyor” diyerek konuyu aktardı.

Konuklarına, yıllardır yaşadıkları yerlerin altında kömür var gerekçesiyle arazilerinin istimlâk edilmek istendiğini söyleyen Muhtar Muhsin Bilge ve mahalle sakinleri, Cumhuriyet Halk Partililerden destek beklediklerini ve kendilerine yol göstermelerini istediler.

Bunun üzerine CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Yatağan da dâhil olmak üzere bölgelerinde üç tane kömürle çalışan termik santral olduğunu, eğer iddia edildiği gibi söz konusu istimlâk kararı alınmış ise ve uygulamaya geçmesi halinde Karacahisar’dan Alaçam’a kadar ama üç, ama beş senede olur, bu mağduriyetlerin yaşanacağını ifade etti. Özcan sözlerine şöyle devam etti:

“Hepinizin bildiği gibi Hükümet bu bölgeye bir termik santral yapmak istedi. Ama Karacahisar’dan başlayan bir muhalefet ve eylemler ve toplantılar yapıldı ve sonrasında 28 bin imza toplanarak bakanlığa gönderildi. Dolayısıyla herhalde termik santral yapmaktan vazgeçtiler. Ama yerine kömürü buradan çıkartarak çeşitli taşıma şekilleri, raylı sistem veya kamyonlarla Kemerköy veya Yeniköy’e taşımak istiyorlar gibi görünüyor. Onun için buradaki yerleri, mutlaka kömür çıkartılacak hale getireceklerdir. Öncelikle bir defa bunu bilmeniz gerekiyor. Ama benim köyümdeki herkes bu bölgeye termik santral yapılmasına karşı.”

Bunun üzerine Muhtar Muhsin Bilge; “Zaten bu bölgede üç tane termik santral olduğunu, dördüncü santrali yapmaya kalkmanın cinayet olacağını söyleyerek,

“Devlet o zaman bize resmen siz yaşamayın, ölün diyor, şimdi de kömür var diye yerlerimizi istimlâk edeceklermiş. Buradaki arazileri devlet mi istimlâk edecek, yoksa özel şirketler mi? Biz bilmiyoruz. Bu konuda bize kimse bilgi vermiyor. Sadece yerlerin istimlâk edileceğini biliyoruz. Buradaki insanların içerisinde bir avuç toprağı olanlar var. Bizim yerlerimiz istimlâk edilirse bu insanlar nereye gitsin? Üç kuruşluk istimlâk bedeliyle bu insanlar nasıl yaşasın? Burayı hafriyat alanı yapacaklar, eski Karacahisar yolu şimdi yeni Karacahisar yolu olacak. Eğer sen yolu oraya yapıyorsan, demek ki burada kömür yok. O zaman biz de yerimizi vermeyeceğiz” diye konuştu. Bunun üzerine, “direnelim” diyen köylülere Muhtar Muhsin Bilge; “Evet arkadaşlar direneceğiz, ama kırıp dökerek değil, yasal yollardan direneceğiz. Hakkımızı arayacağız” dedi.

CHP İlçe Başkanı Suat Özcan da mahalle sakinlerine ellerinden gelen yardımı yapacaklarını, her şeyden önce köylülerin kendi aralarında birkaç kişiden oluşan bir komisyon oluşturup tüm siyasi partilere gidip görüşmelerini, Kaymakamlığa giderek burasıyla ilgili en sağlıklı bilgileri edinmelerini tavsiye etti.

Köylülerin, kamulaştırmanın işleyişiyle ve hukuki boyutuyla ilgili konulardaki sorularını ise CHP Yönetim Kurulu Üyesi Tüze Çetinkaya cevapladı.

Sürecin işleyişinin nasıl olacağı konusunda köylülere bilgiler veren Çetinkaya, istimlâk bedellerinin nasıl hesaplanması gerektiği konusunda da köylüleri aydınlattı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık