Karia Arkeolojisi bir koca çınarını yitirdi: PROF. DR. ADNAN DİLER ARTIK SONSUZLUKTA!

   Karia arkeolojisi ve Lelegler deyince karşımıza hep Prof. Dr. Adnan Diler'in çok büyük emekleri, çabaları ve üretkenliği çıkardı.             Bugün sabahın erken saatlerinde aldığımız bir kara haber artık onun sonsuzluğa ulaştığını bildiriyordu.

Karia Arkeolojisi bir koca çınarını yitirdi:  PROF. DR. ADNAN DİLER ARTIK SONSUZLUKTA!
  • 19 December 2023, Tuesday 20:51

            Karia arkeolojisi ve Lelegler deyince karşımıza hep Prof. Dr. Adnan Diler'in çok büyük emekleri, çabaları ve üretkenliği çıkardı.

            Bugün sabahın erken saatlerinde aldığımız bir kara haber artık onun sonsuzluğa ulaştığını bildiriyordu.

            Oysa yıllardır süren ne güzel bir dostluğumuz, ne değerli bir işbirliğimiz vardı.

            Milas'ın Damlıboğaz köyündeki Hydai antik kentinde Leleglerin izini sürerken, Bodrum yarımadasının tepelerinde onların yerleşimlerini ortaya çıkarırken ne büyük emekler vermişti.

            Hele bizim ilk kez 2008 yılında düzenlediğimiz 1. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumuna, ardından 2'incisine, 3'üncüsüne, sonrasında 11., 12.,13'üncüsüne ve en son 1 / 2 Eylül 2023'te yaptığımız 14'üncüsüne çok değerli bilgileriyle katkılar sunmuştu.

            Geçen yılki görüşmemizde ilk kez hastalığından söz etmişti. Bu yıl sempozyuma geldiğinde "bir sorun yok" demişti ama...

            O'na "Hocam, gelecek yılki 15'inci sempozyumu sizin onurunuza düzenleyeceğiz. Yurtdışından da Prof. Signe Isager'in onuruna olacak. Ne dersiniz?" diye sorduğumda çok memnun olmuş, çok duygulanmıştı. Memnuniyetle kabul etmişti.

            Daha dün Ebru Kılıç, 15. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu'nun çağrı metninin İngilizce çevirisini yapmışı; Türkiye'den Prof. Dr. Adnan Diler'in, Türkiye dışından (Danimarka) Prof. Signe Isager'in onuruna Karia'nın heykelleri ve taş eserleri ana temasıyla...." diyerek!

            Bu çağrı metnini bugün henüz göndermeye elimiz ermemişken kara haber çıktı geldi.

            "Prof. Dr. Adnan Diler sonsuzluğa gitti"

            "Öldü" demeye dilimiz de, gönlümüz de el vermiyor. Öyle üretken arkeoloji bilgeleri ölmezler ki! Hep yazdıklarıyla, paylaştıkları çok değerli bilgilerle hep yaşarlar. Anılarda yaşarlar, makalelerinde yaşarlar, kitaplarında yaşarlar. Ve elbette bizim için Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumlarında yaşarlar.

            Gelecek yılki 15. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumunu Prof. Dr. Adnan Diler' ile Prof. Dr. Signe Isager'in onuruna yapacaktık. Artık Prof. Dr. Adnan Diler'in anısına, Prof. Signe Isager'in onuruna yapacağız.

            Ve bu öyle bir sempozyum olmalı ki, Prof. Dr. Adnan Diler'in tüm dostları gelmeli, katılmalı, O'nu anmalı ve anarak yaşatmalı...

            Ruhun şad olsun Karia bilgesi Prof. Dr. Adnan Diler.

            Ailenin, dostlarının ve öğrencilerinin başı sağ olsun.

            Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumları Düzenleme Kurulu adına

            Olcay Akdeniz

 

 

 

[email protected]

İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da, lisans ve yüksek lisans eğitimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde tamamladı. “Kaunos Kutsal Alanı“ konulu tez çalışmasıyla K. Arkeoloji alanında Doktor unvanı aldı. 1993 tarihinde doçent 1999 tarihinde profesör oldu.

1998 yılına kadar Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde görev alarak akademik gelişmesini sürdürdü ve 1999-2019 yılları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü.

2000 yılında Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurdu. Üniversitenin değişik kademelerinde; Rektör Kültür ve Sanat Danışmanlığı, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. Erzurum ve Muğla illerinde T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları’nda Kurul Üyeliği, Kurul Başkanlığı ve Yüksek Kurul Üyeliği görevlerinde bulundu. Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nde Dekan Vekili olarak görev yürüttü.

1981 yılından beri Kaunos Kazı Ekibi üyeliği, 2006 yılından beri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Pedasa Kazıları’nı yürütmektedir. Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projelerini yürüttü. 2004 ve 2006 yıllarında Muğla Üniversitesi’nde Uluslararası Karya Taş Heykel Sempozyumu’nu düzenledi Dr. Soner Özen, Dr. Britta Kleine-Özen ile birlikte Muğla Üniversitesi’nde Kopya Heykel Eserler Müzesi’ni kurdu.
Adnan Diler, Leleg ve Karya araştırmacısıdır. Eski Çağ Tarım Arkeolojisi Zeytin Yağı ve Şarap Üretim Teknolojileri, Arazi Kullanımı ve Kültürel Kaynak Yönetimi konularında çalışmaları ve uzmanlığı bulunmaktadır.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık